IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 17 август

09:00 | 17.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Pixabay

 

Косово забрани вноса на картофи и мед от Северна Македония

В. 24 часа

Косовското министерство на търговията и промишлеността наложи забрана за внос на картофи и мед от Северна Македония в отговор на забраната за внос на жива риба за зарибяване от Косово в Северна Македония, предаде агенция МИА.

Министерството съобщи, че това е реципрочна мярка, която започва да се прилага от петък и ще остане в сила, докато властите в Северна Македония не преразгледат забраната си за внос на косовска жива риба, предава БТА.

Големите предприятия с ERP системи получават алтернатива от НАП

В. 24 часа

Предприятията с приходи от продажби над 16 млн. лв., стойност на активите по баланс над 8 млн. лв. и персонал от над 50 души (за които са налице поне 2 от трите критерия) и чиито продажби в брой са под 5% от приходите, ще могат да изберат да ползват и софтуер за управление на продажбите (СУПТО), който създава стандартизиран одиторски файл, съобщиха от пресцентъра на НАП.

Гърция отчете първичен бюджетен излишък от 1,779 милиарда евро

В. 24 часа

Гърция отчете първичен бюджетен излишък от 1,779 милиарда евро в периода януари-юли 2019 г., надвишавайки поставената цел за излишък от 803 милиона евро в този период, съобщава АНА-МПА, позовавайки се на данни на министерството на финансите. В същия период на миналата година първичният бюджетен излишък е бил 926 милиона евро, посочва агенцията, цитирана от БТА.

Вдигнаха наемите в кв.„Студентски град”

В. Труд

Наемите в кварталите „Студентски град” и „Овча купел” в столицата се повишават месец преди началото на новата академична година. Това показва анализ на сайта Imoti.net в дните, когато стотици студенти търсят да наемат или закупят жилище в София.

За последните 12 месеца средният наем за двустаен апартамент в „Студентски град” е нараснал с почти 17% и към момента е 6,8 евро/кв. м. За двустаен обзаведен апартамент, какъвто най-често търсят студентите, цената започва от 5 евро/кв. м и достига до 83 евро/кв. м. Тя зависи от типа строителство, локацията, обзавеждането и оборудването, които жилището предлага. Така на практика наемите започват от 250 евро и могат да стигнат до 2500 евро, твърдят брокери.

До 25 ст. на км тол такса за камионите

В. Труд

Камионите ще плащат между 18 ст. и 25 ст. на километър изминато разстояние. Това са заложените тарифи по време на тестването на тол системата, каза Олег Асенов, директор на Националното тол управление.

За да бъде отчитано движението на камионите по пътищата ще бъдат поставени специални рамки. Големите рамки са над 40 метра в дължина. Всички портални рамки са оборудвани с лазерни скенери и различни видове камери. Когато кола пътува към порталната рамка, се включва лазерен скенер, който включва цялата рамка, за да се разбере какво превозно средство приближава. Тези рамки заснемат номера на колата отпред и отзад и веднага получават информация дали превозното средство има нарушения.

Свинското поскъпна с лев само за месец

В. Труд

Цената на свинското се е повишила с почти лев само за месец. Това показва справка на Държавната комисия за стокови борси и тържища (ДКСБТ), изготвена за „Труд”. През юли килограм от месото се е продавал по 7,71 лева на едро, а в средата на август цената вече е 8,58 лева. Спрямо миналата година увеличението е още по-голямо – с над 2 лева за килограм. През август 2018 г. на борсите свинското се е предлагало по 6,43 лв. на килограм. Цената сега е най-високата за последните пет години, показват още данните на ДКСБТ.

Хотелите в Турция не се отказват от ол инклузива

В. Стандарт

Турските хотели няма да изоставят системата ол инклузив (all inclusive), тъй като има голямо търсене сред туристите, заяви пред РИА Новости шефът на Съюза на средиземноморските хотелиери Еркан Ягджа, коментирайки искането на сънародници-търговци да ограничат прилагането на тази услуга.

Според него в Турция никой няма право да задължава хотелите да прилагат тази или онази система за обслужване на клиенти - всеки хотел прави собствен избор и никой не може да се намеси.

Системата ол инклузив е създадена от пазара и пазарът решава дали е успешна или не. Ако има търсене, тогава ще има оферта. В Турция има голямо търсене на тази услуга, което означава, че ще я прилагат всички хотели, които я смятат за оптимална“, каза Ягджа.

Вузовете с право да създават фирми

В. Стандарт

Университетите вече ще могат да откриват търговски дружества, където ще продават своите научни продукти. Това става със специална наредба, след като в Закона за висшето образование е позволено университетите да създават фирми. Чрез тях те могат да реализират свои проекти и патенти, така че разработките им да намерят място в производството. Такава практика има навсякъде по света. За първи път обаче това се прави и у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още