IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 17 януари

08:08 | 17.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Държавата иска да национализира акции от масовата приватизация
в. Сега

Държавата планира да национализира "спящите акции" от масовата приватизация. Това става повече от 20 години след така нареченото масово раздържавяване, което формално имаше за цел да превърне гражданите в акционери в приватизационни фондове или в съсобственици на предприятията. Вчера Министерството на финансите (МФ) публикува за обществено обсъждане концепция за реализиране на тези акции, която на практика означава отнемане на собственост. За целта се предлагат и бъдещи законови промени.

Концепцията предвижда в рамките на една година да се проведе широкомащабна информационна кампания, която да обясни на хората, участвали в масовата приватизация или на техните наследници, как и къде да проверят каква е съдбата на техните бонове. По данни на Централния депозитар в регистрите му има над 2 млн. лични сметки с ценни книжа и компенсаторни инструменти от масовата приватизация. Тяхната стойност по номинал се оценява на 2 до 3 млрд. лева. Държавата планира да поиска титулярите на тези сметки да прехвърлят доброволно акциите си за съхраняване и управление на инвестиционни посредници, какъвто бил обичайният подход. В замяна на това обещава да улесни процеса по наследяване на акциите и да свали таксите към инвестиционните посредници, тъй като в голяма част от случаите ще се окаже, че те са по-големи от стойността на самите ценни книжа.

Автобусни компании стягат протест срещу тол таксите
в. Сега

Автобусният сектор се готви за безсрочен протест, ако не бъдат решени проблемите в него. Сред тях са нерегламентираните превози, предстоящото навлизане на тол системата за тежкия трафик, недофинансирането на сектора и други. Протестът е насрочен за 18 февруари, като ще бъдат спрени превози по редовни линии. Това съобщи пред БНР Магдалена Милтенова от Браншовия съюз за стопанска инициатива.

Не искаме тол такси, обяви на пресконференция Георги Милошев, председател на Българска федерация пътнически транспорт (БФПТ). Според него проблемът е, че месеци преди старта на тол системата още не е ясно каква ще е тарифата за изминати километри и как тя ще се отрази на автобусните билети. Договорите ни за обществен превоз са сключени по закона за обществените поръчки, там има определена цена, която не може да бъде променяна. До 16 август големите автобуси ще пътуват с винетки, но след това ще трябва да плащат тол такси, които отчитат изминатите разстояния.

Предизборно заплатите в транспорта на София ще стигнат 2000 лв.
в. Сега

Столичната община ще мотивира шофьорите от градския транспорт да са вежливи с пътниците с 10 процентно увеличение на заплатите, с което възнагражденията им ще стигнат почти 2000 лв. Това се разбра от думи на кмета Йорданка Фандъкова след среща с работещите в автотранспортното дружество на столицата. „Увеличението на заплатите е важна мярка, защото, както казах и на шофьорите, очаквам да няма произшествия и да знаят, че трябва да бъдат внимателни към пътниците и хората, които обслужват“, обясни тя. Фандъкова каза още, че една от причините водачите на автобуси да настояват за увеличение, бил проблемът с недостига на работна ръка в обществения сектор.

Една трета от столичани ще платят повече от 150 лева за парно през декември
в. 24 часа

Една трета от столичани ще платят повече от 150 лева за декемврийското си парно, съобщиха от "Топлофикация София", цитирани от БНР. Сметките за декември са повисоки в сравнение със същия месец на миналата година, тъй като топлоенергията от началото на този сезон е с 16 на сто поскъпа. Другата причина е, че изминалият декември е бил с 2,5 градуса по-студен, обясняват от Столичната топлофикация. Още в края на миналата година от "Топлофикация София" предупредиха, че се очаква сметките за парно да са по-високи.

Питат Външно как купуват телефонни централи за посолства
в. 24 часа

Делото срещу бившия зам.- външен министър Христо Ангеличин тръгна на втора инстанция в апелативния специализиран съд след жалба срещу 2-годишната му условна присъда, наложена му за безстопанственост. Ангеличин бе осъден за това, че през 2016 г. като зам.-министър не упражнил контрол върху работата на директорите на Дирекция „Бюджет и финанси", Дирекция „Сигурност" и Дирекция „Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване" във Външно. От това настъпили щети за институцията за 214 709 евро. Толкова стрували 12 телефонни централи, закупени от фирма “Балкантел” на завишени цени. Реални щети обаче няма, тъй като парите били върнати. "Възстановяването на вредите, причинени с престъплението е без значение за съставомерността на деянието", каза първоинстанционният съд.

Фокуси със сирене въртят търговци и производители
в. Труд

Сиренето с палма изчезна от магазините, след като от 14 януари влязоха в сила новите правила за имитиращите продукти, показаха проверки на „Труд” в големите вериги и кварталните магазини в цялата страна. Пред нас търговците обясниха, че търсенето не е достатъчно голямо, за да осигурят отделен щанд за сирене и кашкавал с палмова мазнина. На 14 януари изтече срокът, който беше даден на търговци и производители да въведат промените в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти. Според тях продуктите с растителни мазнини вече не могат да носят етикети ”мляко”, ”сирене”, ”кашкавал” и други. Те трябва задължително да са в опаковка, на която близост до името на продукта трябва задължително да се посочи „Имитиращ продукт".

Оказва се обаче, че на витрините с млечни продукти в магазините се предлага насипно сирене на цена от 4-5 лева за килограм, което се продава за истинско. Такава цена за истинско сирене е невъзможна, категорично заявиха пред „Труд” производители и експерти. Според Богомил Николов, председател на Асоциация „Активни потребители”, се наблюдава преориентиране от влагането на палмова мазнина към по-високо водно съдържание в сиренето.

РИОСВ-Бургас: 1205 кв.мдюни са унищожени на къмпинг„Смокиня“
в. Труд

От извършените геодезически замервания на терен при съвместната проверка на РИОСВ Бургас и Министерството на туризма, на увредени дюни в района на къмпинг „Смокиня“, попадащи в Природна забележителност пясъчни дюни м. „Каваци“ се установи, че общата площ на засегнатият участък е 1295 кв.м. От тях 1205 кв.м. дюнни образувания от различен вид (бели, сиви и зараждащи се дюни).

Внесохме цял град чужди работници
в. Монитор

Сезонните работници от трети страни, които идват да се трудят у нас, са точно толкова, колкото населението на малък град в България. Годишно в летните и зимните ни курорти пристигат над 8000 бачкатори от чужбина, става ясно от данните на Агенцията по заетостта, предоставени на „Монитор“. Такова е и населението на градове като Кубрат и Своге.

От всички трудови мигранти едва 623-ма са избрали да работят у нас през студените месеци. Те са се увеличили малко повече от два пъти в сравнение със зимния сезон на 2017 г., когато са били 245. Двойно повече са били и чужденците от трети страни от началото на 2018 г. до края на летния сезон спрямо същия период на предходната година. Ръстът се дължи на промените в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, които влезнаха в сила в средата на 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още