IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 17 юли

08:05 | 17.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В. 24 часа

Толсистемата тръгва с тестова цена 12-14 ст./км

При тестовото стартиране на толсистемата на 16 август найвероятната тарифа ще е 12-14 ст. на километър за камион над 12 тона с 3 оси и с екокатегория Евро 6. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков след второто поред заседание на обществения консултативен съвет по въвеждане на толсистемата във вторник.

“Тези пари няма да се събират от превозвачите, а първоначално ще служат само за да се изясни дали тази тарифа е най-удачната”, обясни Нанков.

При споровете с превозвачите, които започнаха в началото на годината, държавата имаше намерение за тази категория превозни средства да събира между 20 и 26 ст. Превозвачите настояваха за не повече от 5-6 ст. Стойността 12-14 ст. е само за този тип превозни средства - иначе тарифата представлява подробна таблица, в която стойностите нарастват или намаляват в зависимост от екокатегорията на возилото, тонажа и категорията на пътя.

„Практикер” изгражда търговски център в Шумен

Първа копка за нов търговски център в Шумен направиха кметът Любомир Христов, управителят на „Ел Си Уайкики Ритейл Би Джи” за България, Гърция и Северна Македония Владислав Танчев и председателят на съвета на директорите на „Видеолукс холдинг” Тодор Белчев, след като бе отслужен тържествен водосвет.

Разработват концепция за довеждащ транспорт до спирки на метрото в София

Разработваме концепция за довеждащ транспорт до спирки на метрото. В момента се работи по предложения за кварталите „Овча купел“ и „Горна Баня“. Започваме тестове на малки 6-метрови автобуси, преди да обявим поръчка за закупуването на 30 броя. Целта ни е да сме готови заедно с пускането на 4- километровия участък от третата линия, който минава през "Овча купел" до Околовръстния път. Благодаря на компанията, която ни предостави малък електробус, веднага след Мюнхен. Това написа във фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова.

В. Сега

И законът за Черноморието стигна до Конституционния съд

Законът за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) бе пратен в Конституционния съд в деня, в който бе обнародван в "Държавен вестник" във вторник. Жалбата е внесена от омбудсмана Мая Манолова. Това е вторият закон в рамките на около месец, който влиза в Конституционния съд, след като неотдавна президентът Румен Радев възрази срещу Закона за държавната собственост. Както и със ЗУЧК това стана след първоначално наложено вето, което почти незабавно бе отхвърлено от парламента.

Мая Манолова беше сезирана от представителите на Българското кемпер общество и Обединена група „Бетономорие“ заради строгите забрани, ограничаващи правото на българските граждани на свободно придвижване и бетонирането на последните метри от българското крайбрежие, които унищожават природата и рестриктивните регулации на дивото къмпингуване. Освен това според новите промени разполагането на палатки, кемпери и каравани ще може да се осъществява само на определени места, извън територията на плажовете, дюните и къмпингите.

Лятото носи по-високи цени на храната и на хотелите

През юни като цяло инфлацията е била незначителна, но храната и туристическите услуги сериозно са поскъпнали. Това показват новите данни на Националния статистически институт.  И без да четем статистиката на НСИ обаче, виждаме какво се случва с млякото, месото и хотелите - цените им вървят нагоре с разгарянето на лятото.

Само за месец - през юни спрямо май, свинското месо е поскъпнало с над 3%, олиото - с 3%, колбасите - с 2.3%, захарта – с 1.2%. Повишение има и при маслините, гъбите, някои плодове като ябълки (5.7%) и цитруси (7%). Хлябът, киселото мляко и сиренето следват същата посока, но промяната е с под процент. Все пак има и обратни примери - цените на доматите, краставиците, яйцата и шоколада са спаднали.

В. Монитор

Теглим 10% повече летни кредити

От началото на лятото изтеглените кредити са с една десета повече, отколкото за същия период на миналата година, научи „Монитор“.

Според кредитния консултант Тихомир Тошев, много хора теглят през лятото ипотечни кредити за да си харесат имот и да го купят. „Само през юни има 10% ръст на запитванията за кредити спрямо същия месец на миналата година. Едновременно с това през миналия месец още една банка леко намали лихвите си по тези заеми. В момента преференциалните оферти се движат между 2,7% и 3,1%.

Предлагат 20 км санитарни зони без домашни прасета около свинекомбинатите

За да се предпази едрото промишлено свиневъдство у нас от разпространението на африканската чума по свинете (АЧС) е необходимо да се оставят 20 километрови свободни от домашни прасета зони около тях. За това областните управители в най-кратък срок следва да издадат съответните разпореждания по какъв начин да се депопулират домашните свине в тези региони. Това предлагат от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) при МЗХГ.

КРИБ награди областния управител на Хасково за нови инвестиции

Областният управител на Хасково Станислав Дечев получи специалната награда на КРИБ за привличане на чуждестранни инвестиции в региона. Общо 14 социално отговорни фирми бяха наградени от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България-Хасково. Освен Дечев специални отличия получиха депутатът от ГЕРБ д-р Георги Станков и кметовете на Хасково и Свиленград Добри Беливанов и Георги Манолов.

Гост на икономическия форум бе вицепремиерът по икономическата и демографската политика. Марияна Николова.

„Предстои приемане на стратегия за корпоративна социална отговорност 2019 - 2023 година. Нейната цел е политическата ангажираност на правителството за подобряване качеството на живот на хората посредством прозрачни, социално отговорни бизнес- практики“, поясни тя

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още