IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 17 март

22:23 | 16.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Прокуратурата разследва "Пирогов" и още 8 общински болници

В. Сега

Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство за безстопанственост на болница "Пирогов". Образувани са и 6 досъдебни производства за безстопанственост за болниците в Попово, университетската в Бургас, за МБАЛ Благоевград, за МБАЛ Русе, за МБАЛ-Велико Търново и за МБАЛ - Кърджали. Това обяви на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предава БНР. Тя припомни, че вече се разследват и болниците във Враца и в Ловеч.
В разследванията става дума за т. нар. модел "болница в болница", т.е. държавно или общинско лечебно заведение допуска на своя територия частно, което е в нарушение на закона, като сключва договори за еднакви дейности, за отдаване на апаратура под наем или за съвместна дейност. Това от 2010 г. е забранено в Закона за лечебните заведения, а за тази практика се заговори след фалита на болницата във Враца, за която вече има четири обвинения, включително и на един заместник-министър. 

 

Бизнесът отново поиска скъсване на договорите  с US тецовете

В. Монитор

На среща днес в МС с премиера Бойко Борисов лидерите на работодателските организации поискаха разтрогване на договорите с американските тецове, съобщиха от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР). Според прессъобщението участниците в срещата постигнали съгласие, че трябва да се предприемат енергични мерки за прекратяване на тези договори във връзка със съществуването на неправомерна държавна помощ.

 

Панайот Панайотов: С промените в НК може да бъде упражняван натиск върху бизнеса

В. 24 часа

Промените в Наказателния кодекс, с които въвежда преследване на корупция в частния сектор, предизвикаха остри негативни реакции на адвокатите, бизнеса, преподавателите по право и политическите формации.
Може да бъде упражняван натиск върху бизнеса, ако тези промени влязат в сила, каза пред btv проф. Пламен Панайотов, ръководител на катедрата „Наказателни науки“ в СУ.По думите му е заплашена и пазарната икономика.
Според него е абсурдно да се уеднакви режимът за наказване на корупцията в частния сектор с този в публичния сектор. Той подчерта, че в частния сектор поначало няма нормирани цени на стоките и услугите.

 

891 фирми и граждани в схеми за данъчни измами

В. Труд

В организирани схеми за данъчни измами през 2017 г. е установено, че участват 891 фирми и граждани. Това се посочва в отчет на Министерството на финансите за свършената от него работа през миналата година. Предполагаемият размер на нанесените от тези лица щети на бюджета е над 23 млн. лв. въз основа на идентифицираните организирани схеми за измами данъчните са извършили 386 проверки 168 ревизии, като в резултат допълнително начисления данък е 11,2 млн. лв. За да бъдат открити участниците в организираните измами през 2017 г. са анализирани 55 372 граждани и фирми. Като от тях 1781 са с изразен рисков профил на поведение, т.е. са рискови по отношение на приходите в хазната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още