IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 18 април

07:36 | 18.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Третокласни шосета без такса, въпреки че са в толсистемата

в. 24 часа

За третокласните шосета, които са включени в толсистемата, няма да се плаща такса. Това научи “24 часа” от няколко независими източници, работещи по новото таксуване. По проект то ще обхваща общо 10 800 км, но за 2000 км от тях няма да се събират пари заради недоброто им състояние. Информацията бе потвърдена и от регионалния министър Петя Аврамова, която във вторник вечерта в Ямбол заяви, че за част от пътищата ще има нулева ставка. Толсистемата обхващала само 50% от републиканската пътна мрежа. Другата част от нея и още 20 хил. км общински пътища ще са без такси. За промяна на списъка с платени пътища се обявиха всички работодателски организации.

ЧЕЗ иска поскъпване на нощния ток с 67,6%

в. 24 часа

ЧЕЗ иска поскъпване на нощния ток от 1 юли с 67,6% и да струва 0,09476 лв. за квтч без ДДС. Това става ясно от таблица с цените, оповестена от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Искането за увеличение на дневния ток е доста по-скромно - 3,5%. ЕВН предлага на КЕВР цената за тока през деня да е 0,13304 лв. за квтч, или увеличението да е 0,45%, за тока през нощта тарифата да поскъпне с 1,1%. Най-скромни са от “Енерго-Про”. От дружеството предлагат дневната тарифа да не поскъпва и да остане 0,13933 лв., а нощната да се увеличи с 2,08%.
Сериозни поскъпвания искат електроразпределителните дружества за цените за достъп и пренос през мрежата.

Нивите в Добруджа подгониха 2700 лв. за декар

в. Сега

Добричка област е шампион по високи цени на качествени ниви - на някои места декарът вече се достига до 2700 лв. Все пак средната цена за района е около 2000 лв. За сравнение през 2017 г. сделки в житницата на България са се сключвали средно по 1800 лв. за декар.

Силистра е вторият район с най-високи цени през миналата година - в диапазона 1600-1300 лева за декар. Следващите области са Варна, Русе, Плевен, Шумен, Разград. Най-евтино се е търгувала земята в Габровско и Кърджалийско – около 400 лв. за декар, показват данните на Българската асоциация на собственици на земеделски земи (БАСЗЗ).

Процедура „Умения“ помага на работодатели да повишат квалификацията на служителите си 

в. Сега

Процедурата „Умения“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ дава възможност за повишаване на квалификацията, както на работещите, така и на безработните и неактивни лица. Операцията осигурява финансова помощ за работодатели да провеждат различни обучения на служителите си - специфични обучения за работно място, обучения за придобиване на квалификационна степен, обучения за придобиване на ключови компетентности.

С 20%поскъпват куриерските пратки

В. Труд

С 20% по-скъпи стават куриерските пратки заради промени в Закона за пощенските услуги. При изпращане на писма и пощенски пратки чрез български куриерски фирми ще бъде начислявано ДДС, от което до момента те бяха освободени. Някои компании са изпратили имейли на своите клиенти – фирми, с които работят по договор, за да ги уведомят, че пратките ще поскъпнат от 15 май, а в някои дружества вече начисляват ДДС, показа проверка на “Труд“.

Одобриха допълнително споразумение за „Новия Димитровград”

В. Труд

Правителството одобри допълнително споразумение към Меморандум за разбирателство между правителството на България и “А.З.К. Пропъртис” ЕООД за изпълнението на приоритетния инвестиционен проект “Плана Хайтс”.С документа се удължава срокът на действие на сертификата за приоритетен инвестиционен проект, без да се променят други параметри на меморандума.

Проектът е известен като “Новия Димитровград”, а корпоративната презентация включва точно сравнението със строителството на Димитровград преди повече от 70 години и факта, че за пръв път от много време насам в България се прави нов град.

Европарламентът забрани двойния стандарт при храните

в. Монитор

С 474 гласа „за“, 163 - „против“ и 14 „въздържали се“ Европейският парламент забрани двойният стандарт при храните и го обяви за нелоялна търговска практика от страна на производителите към потребителите. Българският евродепутат Момчил Неков поясни, че днес са направен промени в чл. 6 от директива 22 от 2005 г. за нелоялните търговски практики от производители към потребители. По думите му, с гласувана нормативна промяна двойният стандарт или производството на продукти под една марка, но с различен състав от оригинала се обявява за нелоялна търговска практика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още