IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 18 февруари

08:01 | 18.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Търговският дефицит на България расте ударно през 2018 година

в. Сега

Един от основните двигатели на българския икономически растеж - износът, губи мощност, става ясно от данните на европейската статистическа служба Евростат, оповестени в края на миналата седмица. България отчита отрицателно търговско салдо от 4 милиарда евро за периода януари - декември 2018 г. в сравнение с минус 2.4 милиарда евро за същия период на 2017 г. Нарастването на дефицита е ударно - с 67%.

НАП: Който не работи, трябва да внася сам по 22.40 лв. за здраве

в. Сега

От 1 януари минималната вноска за здравно осигуряване е 22.40 лева месечно, припомни НАП. Това е сумата, която трябва да внасят хората, за които никой не плаща осигуровки - например трайно безработни, които вече не получават обезщетение от бюрото по труда.

От Нова година има нов  размери на минималния и на максималния осигурителен доход - съответно 560 и 3000 лв. По закон неосигурените българи са длъжни сами да си плащат здравните вноски върху доход, не по-нисък от 50% от минимума – 560 лева месечно. Тоест за тях здравноосигурителната вноска - 8%, се смята върху не по-малко от 280 лева.

Авангардът на Медведев в София от днес

в. 24 часа

Авангардите, подготвящи посещението на премиера на Русия Дмитрий Медведев у нас, вече са пристигнали и работят на терен в София. Това съобщиха източници на “24 часа”. Медведев идва на 4 март на двудневна визита. Официално обаче посещението на руския премиер още не е обявено от българското правителство, тъй като по протокол това трябва да стане едновременно от Москва и София.

Бившите транспортни и съобщителни войски ще участват в обществени поръчки

в. 24 часа

Бившите транспортни войски и тези на съобщенията няма да се преобразуват в търговски дружества, а ще си останат държавни предприятия. В специален закон за тях от 2012 г. се предвиждаше до 6 месеца да бъдат преобразувани в еднолични акционерни дружества. Досега това не е станало.

Сега се преценява, че те трябва да останат държавни предприятия, става ясно от публикуван за обществено обсъждане проектозакон за държавните предприятия “Транспортно строителство и възстановяване” и “Съобщително строителство и възстановяване”.

13,36млрд. лв. натрупани активи

В. Труд

В системата на допълнителното пенсионно осигуряване към края на 2018 г. са натрупани нетни активи на обща стойност 13,36 млрд. лв. Спрямо края на 2017 г. нетните активи на пенсионните фондове нарастват с 5,53%. Активите на универсалните пенсионни фондове са 11,19 млрд. лв., а на доброволните – малко над 1 млрд. лв.

За година: Ръст от 10 на сто на новите договори за лизинг

в. Монитор

Бизнесът на лизинговите компании в България се развива добре, като водещ в него продължава да е финансовият лизинг. До края на миналата година новите договори за финансов лизинг са в размер на 3,812 млрд. лева, като на годишна база обемът им нараства с 11,3% (387,1 млн. лева).

На тримесечна база спрямо периода юли-септември 2017 г. те се увеличават с 15,7% (74,4 млн. лева), а спрямо края на третото тримесечие на 2018 г. – с 15,7% (74,4 млн. лева), показват данните на Българската народна банка.

Турция остава най-търсената дестинация от родните туристи

в. Монитор

Турция продължава да е най-търсената европейска дестинация от родните туристи. Страната привлича както с ниските цени и хубавата храна, така и с близкото си географско разположение. Тя е предпочитана дестинация и за млади двойки, и за семейства, споделиха туроператори пред „Монитор” по време на туристическо изложение, което приключи този уикенд. При избора си на дестинация българите се влияят както от цени, така и от разстояние. Голям фактор е и самото обслужване.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още