IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 18 октомври

07:45 | 18.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

ОЛАФ може да провери и ремонта на "Граф Игнатиев"
В. Сега

Колкото повече наближава времето за пускане на трамваите по ремонтиращата се ул. "Граф Игнатиев" - началото на ноември, толкова повече изпъкват строителните неуредици около обекта. След кривите павета и фуги и грозните плочи пред църквата "Св. Седмочисленици" от гражданската организация "Спаси София" алармираха, че сериозен проблем е надвиснал и над релсовия път на улицата. Разследване на организацията показва, че Столичната община е направила промени в проектите за ремонта, когато той вече е бил в ход. Според тях полагащата се в момента от "Джи Пи Груп" виброизолационна подложка на релсите на "Графа" е същата, заради която "ПСТ Груп" бе отстранена от обществената поръчка за ремонта му. Това е станало благодарение на промяна в критериите в техническия проект, извършена при вече започналата реконструкция. "Материалът, който в момента се влага на "Графа", не отговоря на критериите в търга - той е твърде тежък и не може да обира достатъчно добре вибрациите от релсите, разположени толкова близо до сгради. Не е спазен и критерият материалът да е нов, а не от рециклирана гума", обясни Борис Бонев. 

Два от пловдивските тютюневи складове ще стават жилищни сгради
В. Сега

Два от четирите изгорели тютюневи складове в Пловдив са на път да бъдат превърнати в жилищни сгради, съобщи “Дневник”. Зданията са паметници на културата. Вестникът се позовава на информация от Министерството на културата. През март тази година то е съгласувало идеен проект на дружеството "Р.И.П.А.”, собственик на складовете, за "реставрация, консервация и реконструкция". Предвижда се фасадите да бъдат запазени и реставрирани, а вътрешните им части - демонтирани. Новите сгради ще бъдат с магазини и подземни гаражи. В министерството все още не е представен технически проект. То смята да изиска археолог, който на място да следи всички строителни дейности, в случай че при тях се открият археологически находки. За пожара, лумнал през лятото на 2016 г., бе обвинен скитникът Любомир Данчев. Той получи 4 години затвор. След инцидента община Пловдив и държавата обещаваха да възстановят района, който е с архитектурна и историческа стойност. Предвиждаше се той да придобие някакъв вид защитен статут. Всичко това би трябвало да стане бързо заради факта, че през 2019 г. Пловдив ще е Европейска столица на културата и именно в т. нар. Тютюнев град се предвижда провеждането на доста от събитията. До днес обаче реконструкция няма. Наскоро сайтът “Под тепето” публикува репортаж за окаяното състояние на околните улици.

Валери Симеонов: Не е изключено и да напуснем коалицията Обединени патриоти
В. Стандарт

Не е изключено и да напуснем коалицията "Обединени патриоти", заяви в Пловдив вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов часове след като партията му свали доверието от Волен Сидеров като председател на парламентарната група. Причина са недопустимите, според него нападки на лидера на "Атака", отправяни от ефира на партийната телевизия. По думите му на практика каквото и да е решението на коалиционния съвет за неговата партия, Сидеров вече не е председател на групата. Не сме водили разговори с ВМРО по темата, все пак решението на ПГ е взето снощи и обявено днес, добави Валери Симеонов. Като най-вероятна причина за поведението на Сидеров лидерът на НФСБ посочи факта, че няма да се изпълни желанието му да води листата на "Обединение патриоти" на изборите за ЕП.

Виртуална реалност и нови технологии предлагат при Мадарския конник
В. Стандарт

Националният историко-археологически резерват „Мадара", където се намира Мадарският конник, вече е с модернизиран информационен център, оборудван с редица нови придобивки. Виртуална реалност, образователни игри, съвременна техника и оборудване са само малка част от подобренията, които бяха направени в комплекса със средства от националната кампания „Ние обичаме България" 2017. Проектът, иницииран от BILLA България и подкрепен от Министерство на културата и Министерство на туризма, цели подпомагането на паметници на културата, които се нуждаят от реставрация или поддръжка. През 2017 г. във фокуса на инициативата беше Мадарският конник, за който бяха дарени 96 287,61 лв. Средствата бяха събрани от продажба на билети за благотворителен концерт в зала „Арена Армеец" с участието на някои от най-обичаните български изпълнители, както и от допълнителни активности в рамките на кампанията.

Дрехите втора ръка поскъпват с до 30 на сто
В. Монитор

Дрехите втора употреба ще поскъпнат с около една трета. Това ще се случи, ако бъде обложени с продуктовата такса всички вносители на текстилни материали у нас, без значение дали са нови или употребявани, обявиха от браншът. Промените са част от измененията в Закона за управление на отпадъците, внесени в Народното събрание на 30 май. Очаква се те да бъдат обсъдени с бранша другата седмица от депутатите от ресорната комисия. Ocвeн тoвa в мoмeнтa ĸoмпaниитe вoдят paзгoвopи c Mиниcтepcтвo нa oĸoлнaтa cpeдa и вoдитe (MOCB). „Ненужното оскъпяване на дрехи и обувки ще засегне от българите (виж повече в карето). "Toвa би нaтoвapилo пoтpeбитeлитe и би пpoтивopeчaлo нa eĸoлoгичнaта лoгиĸa. Taзи тaĸca щe бъдe пpeцeдeнт в Eвpoпa, ĸaтo пoдoбнo нeщo имa във Фpaнция.  Там oбaчe ce oблaгa нoвият тeĸcтил, a cъбиpaнитe cpeдcтвa ce нacoчвaт ĸъм пoдпoмaгaнe нa събирачите и пpepaбoтвaтeлитe нa тeĸcтил", пocoчи Cпacoв.

НЕК продава на АЕЦ „Козлодуй“ оборудване от АЕЦ "Белене"
В. 24 часа

„Национална електрическа компания“ ЕАД ще може да продаде на АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД ротор високо налягане от турбина К-1000-60/1500-2М. Роторът е част от старото оборудване за АЕЦ „Белене“ и в момента се намира на площадката. Продажбата ще бъде извършена чрез пряко договаряне между двете дружества. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му заседание, съобщиха от правителствената пресслужба. Възможността за подобна сделка е регламентирана в Правилника за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. В неговите текстове е посочено, че началната цена за п а продажбата се определя от независим оценител след прието решение на Министерския съвет. Роторът високо налягане от турбина К-1000-60/1500-2М е от съществено значение за изпълнение на програмите за продължаване на експлоатационния ресурс на двата блока на АЕЦ „Козлодуй“ и увеличаване на мощността им до 104%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още