Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Преглед на печата за 19 април

Преглед на печата за 19 април

Снимка: Pixabay

В. 24 часа

България спечелила 7 арбитража с искове срещу нея за 1,5 млрд. евро

Последното решено дело е заведено от енергото ЕВН във Вашингтон, Султанатът на Оман оттегли претенциите срещу държавата ни 7 арбитражни дела с размер на претенциите над 1,5 милиарда евро са спечелени от България, съобщиха от финансовото министерство в четвъртък.

На 10 април Международният арбитражен трибунал, базиран в САЩ, е постановил решение по дело, заведено от австрийската ЕВН срещу България.

Компанията, която държи електроразпределението в Южна България, претендираше, че държавата ни е нарушила договора за взаимна защита на инвестициите с икономически необосновани решения при регулирането на цените на ЕВН.

Делото е заведено от австрийската компания през 2013 г., а претенцията е за 850 млн. евро. В САЩ са отхвърлени всички искове на ЕВН срещу България като неоснователни и не е присъдено обезщетение.

Министър Аврамова: От 15 май започва тестването на толсистемата

Изграждането на пътя между Ботевград и Видин е приоритет за правителството, съобщи във Враца министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която взе участие в дискусията „Европа в нашия дом“.

Министърът посочи, че за изграждането на трасето от Ботевград до Мездра, което е разделено на два лота, са подадени съответно 9 оферти за първия лот и 6 оферти за строителството на втория участък, информираха от пресцентъра на МРРБ.

„В момента комисия към Агенция „Пътна инфраструктура“ разглежда подадените оферти, така че се надявам в най-скоро време да имат готовност да отворят и ценовите предложения, да имаме избран изпълнител и да стартираме строителните дейности“, коментира тя.

Радев: Впечатлени сме от постиженията на Китай в икономическото развитие

„Впечатлени сме от постиженията на Китай в икономическото развитие, преодоляването на бедността, повишаването на благосъстоянието на огромни слоеве от населението, мерките за подобряване на околната среда и контрола върху замърсяването, а така също и засилването на ролята на иновациите.“ Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 разговаря със заместник-председателя на Националния комитет на Политическия и консултативен съвет на китайския народ Джан Цинли. Посещението му съвпада с отбелязването на 70-тата годишнина от установяване на дипломатически отношения между България и Китайската народна република. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В. Монитор

Броят асансьорите през имотните декларации

Точната бройка на асансьорите в страната да се установи през имотните декларации, предлагат от Фондация „Асансьорна безопасност“ (ФАБ). Това стана ясно от информация за проведено работно съвещание в София на Консултативния съвет за безопасната експлоатация на асансьори към председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), съобщиха от контролното ведомство.

Според представената концепция от ФАБ дори една подадена имотна декларация на някой от живущите във входа на жилищната кооперация е достатъчна да се локализира наличието на асансьор. След това от ДАМТН и лицензираните контролни фирми могат да проверят - дали подемникът не се поддържа нелегално или това се върши с договор с етажната собственост. Данъчните от своя страна могат да видят дали фирмата си плаща редовно дължимото на бюджета. От техническия надзор пък ще могат да изискат от контролната фирма данни за състоянието на съоръжението. В случай, че бъде установено че има съоръжения, към които няма зададени фирми за техническа поддръжка/надзор, и съоръжението е в експлоатация, то тогава етажната собственост се счита, че е в нарушение на действащите държавни разпоредби и би трябвало да понесе съответната отговорност.

С 88% по-скъпо парно искат във Велико Търново

От 1 юли топлофикационните дружества в страната искат от КЕВР да им одобри поскъпване на топлинната енергия от 3,42 до 88,6%, като най-голямото поскъпване е поискано във Велико Търново, сочи справка в сайта на регулатора.

В случай че заявката бъде одобрена, абонатите в Старата столица ще плащат по 211,656 лв. за мегаватчас топло, вместо сегашните 119,868 лв. Въпреки драстичния скок на парното за когенерацията си дружеството е поискало преференциална цена за произвеждания ток от 282,11 лв./мвтч, или с над 37 лв. повече от сега.

Всеки месец ще има фермерски пазар в София

Национален фермерски пазар ще се провежда всеки месец в София. Решението гласуваха днес общинските съветници в столицата.

„Взехме решение за провеждането на Фермерски пазар Оборище всеки месец до края на годината. Защото това е не просто търговия, а културно- социално явление, туристическа атракция и ежедневна необходимост”, заяви зам.-председателят на СОС и председател на Стопанската комисия в Столична община Николай Стойнев.

През годините този вид пазари се наложиха и са много харесвани от столичани и гостите на града, каза Николай Попов, изпълнителен директор на „Пазари ЮГ“ ЕАД. Организатори на събитията са “Пазари ЮГ” ЕАД, Столична община и няколко фермерски организации. Те са под егидата на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

В. Сега

Росен Желязков капитулира пред корупцията в автомобилната администрация

На фона на прокурорските акции за купени книжки и подкупи и парите, похарчени за системи за контрол, транспортното министерство призна, че в подопечната й "Автомобилна администрация" се шири корупция. "На всички е ясно, че в "Автомобилна администрация” корупция има", призна вчера ресорният министър Росен Желязков. Той не е оптимист, че това явление може да бъде преборено скоро. По думите му рисковете, които водят до корупция и такса "спокойствие", са обективни и субективни. По отношение на вторите непрекъснато се предприемат действия срещу лица, за които са установени подобни действия, но "това е

било, това е и това ще продължава", коментира Желязков пред Би Ти Ви в четвъртък.

Той обеща да вземе мерки само по отношение на "обективните" причини за корупцията в "Автомобилна администрация", които в момента дават възможност за "тясно" взаимодействие между бизнеса и администрацията. До два месеца Желязков щял да обяви какви ще са "структурните и функционалните промени" в агенцията, в т. ч. намаляване на административните режими - разрешителни и лицензионни, а също и други промени, свързани с проверките за правоспособност и пунктовете за периодични прегледи.

София заменя над 30-годишни трамваи с 19-годишни

Столичната община ще купи десет трамвая втора употреба, които досега са използвани в градския транспорт на Прага, реши общинският съвет вчера. Финансирането идва от приходите в специализирания общински приватизационен фонд. Мотрисите са на по 18-19 г. и ще заменят част от возилата, които в момента се движат по столичните линии 20 и 22, чиято средна възраст е над 30 г., съобщи зам.-шефът на транспортната комисия Зафир Зарков.

Цената на един от новозакупените трамваи е 40 000 лв. с транспорта до България, допълни той. Въпреки ниската стойност машините били в отлично състояние, каза още Зарков. За сравнение стойността на полските мотриси от типа „Песа”, които се движат по представителните линии в центъра, е 1.5 милиона евро. Според общинския съветник от ГЕРБ причината за ниската цена на чешките трамваи била добрите връзки между Столичната община и градската управа в Прага.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Преглед на печата за 20 юни