IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 19 декември

08:08 | 19.12.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Павлова сдава поста като министър по председателството
в. Сега

Министерството за българското европейско председателство ще бъде закрито, а Лиляна Павлова ще бъде освободена като министър. Това става ясно от предложение на премиера Борисов до депутатите с дата 17 декември. Мотив за действията на министър-председателя е краят на тройното председателство между Естония, България и Австрия. То завършва на 31 декември, а на 1 януари 2019 г. председател става Румъния. Ведомството на Павлова се закрива именно от старта на следващата година. Очаква се проектът за решение за структурни и персонални промени в Министерския съвет да бъде гласуван в четвъртък.

Чистачки ще декларират имоти, а общинските съветници - не
в. Сега

Заради местните избори догодина управляващите разпъват чадър над общинските съветници, като ги вадят от списъка на публичните личности. Така те няма да декларират имущество и интереси - свои, на съпрузите си и на хората, с които живеят без брак. В същото време дори най-дребните държавни служители ще останат задължени всяка година да се отчитат имат ли яхти и самолети. Само общинарите, при които корупционният риск е сериозен, а често партийните черни каси се пълнят през тях, няма да подават декларации. Те и в момента са освободени - веднага след като в началото на годината влезе в сила антикорупционният закон, той беше променен и действието му спрямо общинарите беше отложено за следващия мандат.

Банките ще плащат на Фонда за гарантиране на влоговете за 7 дни
в. 24 часа

За 7 дни вместо сегашните 45 да се събират извънредни вноски от банките. Това реши УС на БНБ с промени в наредбата за вноските по предложение на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Аргумент за промяната в правилата е, че законови поправки от 2015 г. предвиждат при фалит на банка защитените влогове в нея да бъдат изплащани на вложителите в 7-дневен срок. Друга промяна в наредбата предвижда, че корекции на общата сума на редовните вноски на банките или намаляване на размера на извънредните вноски вече не може да се прави.

"Макс Телеком" бе обявена в несъстоятелност

Софийски градски съд (СГС) обяви оператора "Макс Телеком" ООД в неплатежоспособност с начална дата 31 декември 2016 година. Решението на съда е взето вчера и вече е вписано в Търговския регистър. Делото е заведено от "М Сат Кейбъл" ЕАД, като компанията трябва да получи общо 116 хил. лева. В хода на производството става ясно, че "Нокиа Сълюшънс енд Нетуъркс" ЕООД е кредитор с 2,3 млн. лева по договор от март 2014 година. "Макс Телеком" имаше и договор за овърдрафт до €17 милиона с ПИБ, като банката пристъпи към принудително изпълнение.

Евтина земя дават на млади фермери
в. Труд

Земеделски земи от държавния поземлен фонд ще могат да се дават под наем или аренда без провеждане на търг, но по пазарни цени, на млади фермери на възраст до 40 години. Това предвижда проект на нов закон за собствеността, поземлените отношения и опазването на земеделските земи, който е пуснат за обществено обсъждане от земеделското министерство. Целта е да се стимулират младите да останат на село, да създадат нови стопанства или да разширят съществуващите. Земя без търг ще се дава и на еднолични търговци (ЕТ) и еднолични дружества с ограничена отговорност (ЕООД), които са създадени от фермери до 40 години. Така ще се изпълни и един от приоритетите на Европейския Съюз за намаляване на средната възраст на земеделските стопани.

Превозвачи се опасяват от фалити
в. Труд

За спешна междуинституционална и надпартийна среща настояват от Камарата на автомобилните превозвачи в България във връзка с пакета “Мобилност 1” преди той да бъде разгледан от Европейския парламент на 10 януари догодина. Това става ясно от открито писмо на организацията. Ако бъдат приети новите предложения, допълнително ще бъде утежнено положението на сектора. За превозвачите е непосилно изискването за връщане в страната на моторните превозни средства, които работят в страните от ЕС.

Столичани искат пунктовете за вторични суровини да са извън града
в. Монитор

Пунктовете за вторични суровини да се изнесат извън града. Това са поискали жителите на столичните райони „Красна поляна“ и „Овча купел“от екоминистъра Нено Димов. Той се срещна с граждани, за да обсъди замърсяването на въздуха в София, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Гражданите са поискали и да се поставят измервателни станции в кварталите, които да следят за качеството на атмосферния въздух.

Министър Димов е представил внесените от МОСВ в парламента промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, с които се цели въвеждане на стандарти и спиране от пазара на твърди горива за битово отопление с високо съдържание на сяра и пепел и въвеждане на нови изисквания за качеството на дървесината за огрев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още