IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 19 юли

07:42 | 19.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Сакскобургготски окончателно загуби 1414 дка край „Врана“

в. Сега

1414 дка край двореца Врана са собственост на държавата, а не на Симеон Сакскобургготски и сестра му. Това следва от решението на Върховния касационен съд, който отказа да се занимава с жалбата на наследниците на българските царе срещу актовете на долните инстанции, с които имотът беше признат за държавен.

300 лв. глоба за шофьора, ако му мият стъклата на светофара

в. Монитор

Разрешат ли водачите на автомобилите да им се мият стъклата на светофар в София, може да отнесат глоба до 300 лв. Това предвиждат промени в наредбата за обществения ред на територията на Столичната община.

Един от вносителите на измененията в документа Иван Илиев обясни пред „Монитор“, че са имали идея да се забрани миенето на стъкла, но в понеделник на комисия по обществен ред и сигурност към СОС, е взето решението да се въведат и глоби. Санкции ще отнасят както миячите, така и водачите, които плащат за услугата.

Данък „Градушка“ вдига цените на застраховките

в. Монитор

Нов данък "Градушка" ще вдигне цените на най-масовите застраховки, предупреждават застрахователи. Повод за това е законопроект, който предвижда процент от имуществените полици, да отива във фонд за борба с градушките в цялата страна. Защитата от градушки ще струва на фермерите 13,5 млн. лева, а на застрахователите - 6 млн. лева годишно Това се вижда от разчетите към проекта на закона за превенция от неблагоприятни климатични събития в земеделието.

Държавният бюджет също ще финансира в бъдеще тази дейност с 8,5 млн. лева, което е намаление в сравнение със заложените за тази година 15,7 млн. лева. Засега се очаква разходите за земеделските стопани да са в рамките на 0,5 лв./декар.

Дадоха зелена светлина на закона за висшето образование

в. Монитор

Образователната комисия в парламента прие на първо четене законопроекта за допълнение на Законоа за висше образование, внесен от председателя на комисията Милена Дамянова и група народни представители. 12 от членовете на комисията дадоха вот „За“, 0 „Против“, а 5-ма „Въздържали се“.

Със закона се предвижда изявени специалисти от практиката да получат възможността да провеждат 10% от общия хорариум на часовете от учебния план при обучението на бакалаври и до 20% от часовете на магистри. Освен това те ще могат да правят предложения за учебните програми и ще имат право да участват в комисията, която оценява държавния изпит или защитата на дипломната работа за придобиване на съответната бакалавърска или магистърска квалификация.

Ранно пенсиониране за миньори от затворени рудници

в. Монитор

Ранно пенсиониране за миньори в случай на затваряне на рудника или съкращения. Това предложение на депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ прие на първо четене социалната комисия в парламента, съобщиха от социалното министерство. 

Това означава, че те ще могат да се пенсионират на 45 г. и 4 месеца. Единственото условие, което ще трябва да изпълнят е да са набрали необходимия брой точки (90), които се образуват от сбора на осигурителен стаж и възраст. Трябва да са били осигурявани поне 10 години. 

Връщат пари за парното

в. Стандарт

52,8% от клиентите на "Техем" в София са получили изравнителни сметки със суми за възстановяване от "Топлофикация София". Това съобщиха от фирмата за дялово разпределение. Причината за това е, че последният отоплителен сезон е бил със 17 дни по-кратък от предходния, а среднодневните температури - с 2.15 градуса - по-високи, отчитат от "Техем".

През последната зима парното в София е работило 168 дни срещу 185 дни през миналата, сочат данните на компанията. Средната температура през последния есенно-зимен сезон е била 5.49 градуса при 3.34 градуса преди една година, пише още в отчета на "Техем". Въпреки тази сериозна разлика обаче 47,2% от клиентите на компанията ще трябва да доплащат на "Топлофикация София".

България в топ 5 за Плана "Юнкер"

в. Стандарт

България е в топ 5 по привлечени инвестиции спрямо БВП по Плана "Юнкер". Страната ни е на 4-то място след Гърция, Естония и Литва и преди Финландия.

От юли 2015 г. Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), познат и като Плана „Юнкер", е привлякъл 335 млрд. евро допълнителни инвестиции в ЕС. Това е повече от първоначалната цел от 315 млрд. евро, определена през 2015 г., когато ЕФСИ предостави съдействие за преодоляване на недостига на инвестиции заради на финансовата и икономическата криза, посочват от Еврокомисията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още