IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 19 юни

08:10 | 19.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

80% от сградите нямат защита срещу мълнии

В. Сега

Трагичният инцидент, при който мълния уби 47-годишен мъж в столичния жк „Люлин”, освети за пореден път фрапиращи пропуски в законодателството, свързано с мълниезащитата, и отчайващото състояние на сградите в почти цяла България в това отношение. 

Поне 80% от сградите в България нямат мълниезащитни инсталации или те не работят, изчисли Христомир Иванов от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране пред „Сега”. Същия процент посочва и инж. Ернесто Стефанов, автор на книга за защитата от мълнии, пред „Строителство и имоти”. „Сравнително добро е положението с новите сгради, тъй като те не могат да получат разрешение за експлоатация от ДНСК без документ, че такава инсталация е изградена. След това собственикът или управителят се задължава да извършва съответните проверки. При старите сгради ситуацията е много лоша, в това число и с т.нар. панелки. Те са строени преди 30-50 г., след което покривите им са претърпели множество ремонти, без последващи проверки за изправност на мълниезащитните инсталации. Което е много неправилно, защото едно от първите неща, които правят майсторите, когато се качат на покрива да полагат нова изолация, е да изрежат всички стърчащи железни елементи”, пояснява Иванов.

ООН: Населението на България ще е 2 млн. души към края на века

В. Сега

Населението на България най-вероятно няма да бъде повече от сегашните малко под 7 млн. души, сочи най-новата прогноза на ООН, цитирана от агенциите  Но данните за ускорено спрямо прогнозите на Евростат намаляване на населението изглежда увеличават вероятността да се сбъдне най-лошият сценарий. Според него през 2100 г. в цяла България ще има 2.18 млн. души. Водещата прогноза на ООН все пак е малко по-оптимистична - според средния вариант за демографско развитие българите намалеят с 1 млн. до 2038 - 5.977 млн. души. След още две десетилетия - към 2059 г., ще бъде преминат следващият символичен праг и ще се слезе на 4.969 млн. жители. Малко по-бързо - към 2085 г., ще останат под 4 млн. души, а в края на века населението няма да надхвърля 3.6 млн.

Караниколов предлага нулев данък за реинвестираната печалба

В. Сега

Министърът на икономиката Емил Караниколов лансира своя идея за данъчни облекчения за следващата година - фирмите, които инвестират печалбата си в научна и развойна дейност, да се освободят от корпоративен данък. Според Караниколов мярката ще окаже по-осезаем и устойчив ефект върху икономиката и доходите, отколкото предложенията за диференцирани ставки ДДС за някои основни стоки като хляб, лекарства и книги. "Трябва да се направи анализ за кои стоки се предлагат по-ниски ставки по ДДС и как това ще се отрази на бюджета и на конкуренцията. За да не се получи така, че сега ще падне цената на хляба с 30 стотинки, а след година той ще е по-скъп", заяви Караниколов. Според него подобни "административни мерки" водят до краткосрочни решения.

Преди година група икономисти от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП) също предложиха да се премахне данъкът върху реинвестираната печалба на компаниите. Те дадоха за пример Естония, въвела през 2000 г. нулева данъчна ставка върху неразпределената печалба. Мярката не се отразила негативно на бюджета, напротив - освободила средства във фирмите и повишила инвестициите. Според икономистите начинът на формиране на печалбата позволява масово по-големите компании у нас да избягват облагането.

Газ битката САЩ–Русия сваля цената на горивото у нас

В. Труд

Българският бизнес и потребителите ще плащат по-евтин газ, след като започне да функционира хъб “Балкан”. Това заяви пред “Труд” енергийният експерт проф. Атанас Тасев. По думите му България ще спечели от битката между тръбния газ, който предлага Русия, и втечнения – който идва от САЩ. Винаги либерализацията на пазара води до по-ниски цени, но това ще се случи в дългосрочен план, уточни той.

При битовите потребители ситуацията е по-различна, защото те са на регулиран пазар. На една територия в България има един доставчик, но когато той купува по-евтин природен газ, ще бъде принуден да го продава на по-ниска цена, поясни експертът.

Според него цената, на която сега сме получили американски втечнен газ, е конюнктурна. Тя се дължи на два фактора – цената му по принцип е по-ниска през лятото и по-висока през зимата, освен това Гърция имаше свободни количества. Но това не означава, че дългосрочно ще получаваме евтин втечнен газ от САЩ, подчерта експертът.

Експерт: 50% от населението по света няма достъп до интернет

В. 24 часа

"Дигитализацията може да е перфектна перспектива за всяка компания. Онлайн продажбите нарастват изключително бързо. 80% от населението в развитите страни пазарува онлайн срещу едва 10% в слаборазвитите държави". Това коментира Шамика Сириман, директор на отдел "Технологии и логистика" към UNCTAD - Конференцията на ООН за търговия и развитие, по време на Европейските дни на развитието 2019 г.

"Дигитализацията не е само тренд, тя ще оцелее. Целите й са свързаност, придобиване на дигитални умения, предприемачество и икономическо развитие", добави Пабло Чикарели, член на Европейската комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още