IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 19 октомври

08:13 | 19.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В. Монитор

Проект предвижда втори Аспарухов мост до 2025 година

Втори Аспарухов мост на две нива, разположен почти паралелно на сегашния мост, предвижда проект на Сдружение с нестопанска цел „Бъдеще за Варна“.

Според разработката, съоръжението ще е висящо и ще свърза брега под „Максуда” с автомагистрала „Черно море”, след стария Аспарухов мост. Проектът е от 2013 г. и впоследствие поет от клъстер „Черноморска икономическа зона“, а сред основните му учредители са „Бъдеще за Варна“, Областна администрация и Техническия университет в морския град.

Според създателите му, това е комплексно техническо предложение, съгласно направен анализ на всички възможни инженерни решения в достъп на дълбоководни кораби и e най-оптималното решение на целия транспортен трафик в региона – транзитен и градски.

Иванчева искала да спира сгради до 6 етажа

Арестуваната за искане на колосален подкуп екскметица на „Младост“ Десислава Иванчева е поискала да и бъдат делегирани правомощия да спира и разрешава строежи до 15 метра.

Това разказа пред съда главният архитект на София Здравко Здравков, който се яви като свидетел по делото срещу Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившия кмет на района Петко Дюлгеров.

Пред магистратите Здравков обясни, че задържаната кметица е получила исканите от нея правомощия, с цел да има повече свобода при управлението на района, въпреки, че по закон не е имала право на това. От показанията му стана ясно още, че в края на миналата година той е сезирал прокуратура заради забавени от нея преписки за строежи в столичния район. Пред съда Здравков каза, че познава само Иванчева и Петрова. По думите му Иванчева често бавела обявления за подписани от него разрешителни за строеж. Преди да сезира прокуратурата за нейното бездействие, Здравков инициирал изслушване на Десислава Иванчева в Столичния общински съвет, но ефект нямало. Затова Здравко Здравков подал сигнал до прокуратурата със седем конкретно оплакали се хора, сред които и Александър Ваклин.

В. Сега

До 2030 г. българите ще са намалели с близо 1.5 млн.

За 30 години - от началото на XXI век до 2030 г., населението на България ще е намаляло с 1.450 млн. души, а 42% от останалите хора ще живеят само в шест града. Така 60% от територията на страната ще се превърне в демографска пустиня, т.е. там живеят под 10 души на кв. км. Към момента като "демографска пустиня" е класифицирана около 20 % от територията на страната. До 2030-а се очаква също така обезлюдените села да достигнат между 800 и 900.

Данните са от анализ на фондация "Фридрих Еберт" за демографските тенденции в България, цитиран от БНТ.

Ниска раждаемост, висока смъртност и отрицателен естествен прираст - по този начин за 25 години населението на страната е намаляло с половин милион души.

В. 24 часа

16 000 нови пенсионери загубиха по 32 хил. лв.

Толкова щяха да са получили, ако се бяха пенсионирали навреме 16 000 души са отложили пенсионирането си от 2015 г. насам, защото са чакали да падне таванът на пенсиите от началото на 2019 г. Сега тези хора са излъгани.

Това обяви председателят на социалната комисия на Народното събрание Хасан Адемов в интервю за “24 часа”. Той коментира предложението на правителството таванът на пенсиите да остане, но да се повиши на 1200 лв.

Тези 16 000 души са загубили по над 32 хил. лв. всеки от това, че са повярвали на закона и

падането на тавана, обясни още Адемов. Толкова пари биха взели, ако се бяха пенсионирали през 2015 г. и вземаха по 910 лв. на месец, обясни Адемов.

В. Стандарт

Площад Св. Неделя е липсващото звено от пешеходните връзки в София

"Вече един път се съгласихме с условията на Камарата на архитектите и редуцирахме изискванията към кандидатите наполовина. Първоначално заложените критерии бяха изключително високи, защото идеята ни беше да привлечем хора, които имат съответния опит и могат да довършат проекта от идеята до най-малкия детайл. Въпреки всичко, колегите изразиха желание да бъдат намалени още условията, така че да няма финансова тежест и икономически изисквания към кандидатите", заяви главният архитект на София Здравко Здравков в интервю за БНР.

„Направихме сериозна и задълбочена среща при госпожа Фандъкова, при която постигнахме споразумение да направим така, че да може да се случи този конкурс с максимален брой участници, но е важно да се отбележи, че запазваме формата на конкурса - не правим открит конкурс, а ще продължим да работим по ограничен конкурс", обясни още Здравков по повод прекратения конкурс за новия облик на пл. „Света Неделя". Той обясни, че на първата фаза ще се явят максимален брой кандидати, но ще има класиране и само 7 от тях ще останат във втората фаза. „Единствено се отваря възможността на по-голям брой колективи да участват в първата фаза", обясни той.

Борисов: Много от партиите се опитваха да използват политически бруталния случай с Виктория

Ще настоявам да не се промени координацията между европейските институции. Няма как да се подготвим за вариант, ако няма сделка за Брекзит. И в САЩ се готвиха за урагана Майкъл, но стотици са изчезнали. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който пристигна Брюксел за редовното заседание на ЕС.

"Не мога да предизвестя изхода на този съвет сега. Едно голямо "Извинявай" от всички, защото на базата на фалшиви публикации се направиха коментари за България", каза още той.

"Мисля, че сега всички ще си пуснат туитове. В защитата на Орбан, казах, че за някои негови изказвания съм бил против", допълни Борисов.

"Да не повтарям упреците ми към него. Много от партиите се опитваха да използват политически бруталния случай с убийството в Русе. Имаше голямо извинявай и от страна на Вебер, и от другите колеги", заяви Борисов

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още