IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 2 януари

08:25 | 02.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

България харчи сляпо за европредседателството
в. Сега

България не знае колко от планираните 150 млн. лв. за председателството на Съвета на ЕС са похарчени и колко остават. Единственото сигурно число досега, посочено от министъра на културата Боил Банов, е, че ремонтът на НДК е струвал 45 млн. лв. С тази сума са ремонтирани 90 000 кв. м от 123 000 кв. м в двореца на културата, който ще е главен център за събития у нас във връзка с председателството, започнало на 1 януари.

Нито Министерството за европредседателството, нито Министерството на външните работи, нито дори Министерството на финансите се справи до коледните празници с въпроса на "Сега" каква част от сумата е похарчена досега. Всички отговориха, че нямат обобщени данни и трябва всяко от многобройните ведомства да си направи сметката съгласно отпуснатия му за целта бюджет. "Усвояването на предоставените допълнителни разходи за съответната година е отговорност на всеки отделен разпоредител с бюджет и изпълнението се отразява в съответния годишния отчет на ведомството", бе отговорът на финансовото министерство, от което се очаква да има цялостна представа за изпълнението на бюджета.

Цялата власт се зае да рекламира новото строителство в Пирин
в. Сега

Управляващите вкупом се заеха да рекламират разширяването на ски зоната над Банско и планирания втори кабинков лифт. Само броени дни след като на 28 декември правителството одобри промените в стария план за управление на Национален парк "Пирин", в подкрепа на новото строителство се включиха политици от ГЕРБ, министри, бившият президент Росен Плевнелиев и дори еврокомисарката по регионалното развитие Корина Крецу. В същото време с многолюдни шествия в София на 28 и 29 декември природозащитници протестираха срещу решението.

Промените в плана за управление на Пирин бяха приети на последното за миналата година заседание на Министерския съвет. Те минаха като извънредна точка, внесена лично от премиера Бойко Борисов. Успоредно с тях бе приета и втора точка, с която се възлага на министъра на околната среда и водите при наличие на инвестиционен интерес за изграждане на втора кабинкова линия в ски зона Банско да се предприемат спешно всички мерки по екологичното законодателство, така че то да бъде реализирано възможно най-бързо.

Делата за обезщетения за взрива в Хитрино спират
в. Сега

Различни състави на Софийския градски съд са започнали да спират разглеждането на гражданските дела за обезщетения, заведени от наследниците на жертвите и от всички пострадали от трагедията на гара Хитрино. Това показва проверка на "Сега" в електронното деловодство на съда.

На 10 декември 2016 г. сутринта при навлизане в района на гарата се взриви цистерна от жп композиция, което причини смъртта на 7 души, други 39 бяха ранени, а много къщи бяха напълно или частично разрушени.

8 години след крайния срок проблемите с боклука остават в още 4 региона
в. Сега

Четири региона у нас пренесоха в новата година старите си проблеми с боклука. Дупница, Благоевград и Бяла все още остават без регионални депа за смет, каквито изисква Еврокомисията. От община Пазарджик пък, където новоизграденото депо не може да заработи заради липса на легитимен оператор, дори обявиха бедствено положение.
В началото на 2018 г. равносметката е следната - от планираните 55 регионални системи за управление на отпадъците са изградени и въведени в експлоатация 51.

Разработен е идеен проект за втора кабина в Банско
в. Стандарт

Още преди 8 години, когато се появиха първите признаци на проблем с опашки на Начална станция на Кабинковия лифт, „Юлен" АД се свърза с водещите производители на въжени линии, за да консултира възможни варианти за неговото решаване. След многогодишни консултации и анализи за решаване на проблема, общото мнение е, че е необходимо да се изгради втора десет местна кабинкова въжена линия, с капацитет 3000 души на час и обща дължина от 5,8 км. Заключението е плод на работата на инженери и проектанти, които са обследвали казуса на терен.

Продаваме трюфели, гълъби и якета след празниците
в. Монитор

Сезонът на подаръците отминава, идва времето за отърваване от нежеланите дарове. Най-подходящо е да ги пуснем за продажба в сайтовете за търговия в Интернет. Сред най-интересните предложения в онлайн пространството са трюфели, маркучи, гълъби, роботи, джаджи и различни дрехи, показа справка на „Монитор“.

Обява от 26 декември гласи: “Беше ми подарена за празниците, но нямам място къде да я сложа.” Става въпрос за нова стъклена рамка за снимки. Цената на нежелания подарък е 15 лева. В категорията подаръци, които няма да се харесат на всички, влиза и предложението за пресни трюфели за лична консумация и за обучение на кучета. Сортът „Бял“ е най-скъп и на цена от 40 лева за 10 гр., а най-евтин е „черен летен“, който върви по 15 лева за 100 гр.

През 2018 г. работим 12 дни по-малко за държавата
в. Монитор

Тази година ще работим 12 дни по-малко за държавата. Анализатори от Института за пазарна икономика (ИПИ) са изчислили, че тази година ще трябва да отделим четири месеца, за да попълним нашия дял в държавната хазна.
През 2018 г. денят на свободата от правителството ще настъпи на 4-ти май, коментира Петър Ганев от института пред БНР. Миналата година датата е била 16 май, което означава, че 12 дни по-рано ще настъпи денят, в който вече няма да мислим за данъци.

Експерти: До 40 години светът може да остане без шоколад
в. Труд

Експерти прогнозират, че светът може да остане без шоколад в следващите 40 години, тъй като какаовите растения оцеляват все по-трудно в условията на затоплящ се климат.

Ценните дървета виреят в тесен климатичен пояс – само на около 20 градуса на север и на юг от Екватора, и се развиват при специфични условия като висока влажност и обилен дъжд.

Цената на маслото се е повишила двойно за година
в. Труд

Маслото е поскъпнало почти двойно за година, показва анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предоставен на „Труд“. От 1,38 лв. за пакет масло през декември 2016 г. година по-късно цената му е 2,43 лв. на едно.

Една от основните причини за увеличението е повишението на изкупните цени в Европейския съюз, коментират експерти. Яйцата също поскъпват през годината, като от 0,19 лв. в края на 2016 г. стойността им се повишава до 0,3 лв. за брой на едно, което е увеличение от 58%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още