IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 20 декември

07:20 | 20.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Кандидатът за Общинска банка стигна до одобрение от СОС
В. Капитал Daily

Водещата комисия по финанси и бюджет към Столичния общински съвет (СОС) е приела доклада за кандидат-купувача на Общинска банка без въпроси, стана ясно след редовното й заседание във вторник. Общинарите ще разгледат доклада на свой ред на последното за годината заседание на СОС на 21 декември, четвъртък. Очакванията са да бъде приет и след това да се отправи към БНБ за разрешение за придобиване на мажоритарния дял в банката.

Единственият кандидат, подал оферта – лихтенщайнският фонд Novito Opportunities, е предложил 46 млн. лв. за 67.65% от кредитната институция. Исканата минимална цена в процедурата е 45.6 млн. лв.

Поредната процедура за продажбата на дела на Столичната община в банката беше открита в началото на октомври, като за малко над два месеца се стигна до избор на купувач при няколко неуспешни опита за продажба преди това.

Около 750 млн. лв. фермерски субсидии ще бъдат изплатени до Коледа
В. Капитал Daily

Около 750 млн. лв. ще достигне сумата, която земеделските производители ще получат в оставащите дни до предстоящите празници. Средствата са разпределени между няколко различни схеми - базово плащане на площ, подпомагане за животновъдството и изплащане на отстъпки за горивата, ползвани в селскостопанската техника.

Част от плащанията вече са направени, а останалите се очаква да бъдат изплатени до 22 декември, когато е последният ден, в който ще могат да се правят операции през системата за електронни бюджетни разплащания СЕБРА през тази година.

На този етап няма точни разчети колко средства ще отидат по отделните схеми. По неофициална информация обаче средствата ще бъдат разпределени между няколко пера - плащания на площ, субсидии за животновъдство и покриване на разходи за акциз на горивата. По подобен начин бяха изплатени субсидиите за сектора и през предходната кампания.

ООН очаква София да се заеме с бежанската криза в Европа
В. Сега

Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) поиска от българското председателство на ЕС да се заеме активно с решаването на проблемите, свързани с предоставянето на убежище. Това се казва в препоръки, които ВКБООН отправя към българското председателство на ЕС, което започва на 1 януари 2018 г. Те са качени на сайта на агенцията на ООН, която настоява страната ни приоритетно да се ангажира с два сериозни проблема при предоставянето на убежище - изготвяне на по-добра оценка на необходимостта от закрила и насърчаване на по-голяма солидарност и споделяне на отговорност сред държавите - членки на ЕС.

"Това е критичен момент. Нуждаем се от силно председателство, което ще проправи път към добре управлявана система за предоставяне на убежище в ЕС, включително повече солидарност между държавите - членки на ЕС", каза Паскал Моро, която оглавява бюрото на ВКБООН за Европа.

София планира трамвайно трасе по бул. "Тодор Каблешков"
В. Сега

Столичната община планира да разшири трамвайната мрежа с нова линия по бул. "Тодор Каблешков". Идеята е тя да свърже съществуващите трамвайни линии между бул. "България" и бул. "Черни връх". Това съобщи зам.-кметът по транспорта на София Евгени Крусев пред "Сега". В тази връзка в момента общинарите работят по отчуждаване на терени по протежението на булеварда.

"Паралелно с това се работи активно и по бул. "Копенхаген", който трябва да свърже "Дружба" с "Младост" и да бъде удължен маршрутът на трамвайна линия 23, така че да може да има връзка и с метростанция "Младост 3" и да се осигури интермодалност между двата вида транспорт", добави Крусев. По думите му "Каблешков" и "Копенхаген" са обозримите проекти, които биха могли да се реализират, но заради многото отчуждителни процедури е трудно да се посочат срокове.

Банско си остава най-евтиния семеен ски-курорт в Европа
В. Стандарт

Банско си остава и тази година най-евтиният семеен ски курорт в Европа. Това отчита „Файнейшъл таймс", като се позовава на доклада да Post Office Travel изготвен съвместно с водещия туроператор на Великобритания Crystal Ski Holiday.

И тази година е използван стандартизирания метод за сравнение на цените в 16 известни европейски ски курорта на база 6 дневна ски карта за 4 членно семейство (2 възрастни и 2 деца). При определяне на цената са включени наем на екипировка, ски училище, както е обяд за четиримата с бира, вино 500 мл, кафе и минерална вода.

На второ място след Банско (1067 паунда) се нарежда Кранска Гора (Слвн с 1120 паунда), а трети е Бардонекия (Ит – 1171).

Над 9,9 млн. тона товари ще бъдат обработени в „Пристанище Варна“
В. Монитор

Над 9,9 млн. тона товари ще бъдат обработени в „Пристанище Варна“ ЕАД до края на 2017 г. Дружеството, което оперира най-големите пристанищни терминали в страната, отчита увеличение на товарооборота. С над 350 хил. тона повече са обработените товари, спрямо миналата година.

Основен ръст има при обработката на насипни, нерудни товари, които са над 1,2 млн. тона, 825 000 тона химическите наливни продукти и около 150 000 TEU обработените контейнери. Поради състоянието на пазара на земеделската продукция, пристанището отчита минимален спад при зърнени товари, от които през годината са обработени над 2,6 млн. тона. 12 млн. лева ще бъде печалбата на „Пристанище Варна“ за годината, при достигнат размер на приходите от около 72 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още