Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Преглед на печата за 20 юни

Преглед на печата за 20 юни

Снимка: Pixabay

Държавата изненадващо поема нов дълг от 400 милиона лева
В. Сега

На фона на свръхизлишък от близо 3 млрд. лв. в държавната хазна към края на май тази година правителството реши да емитира дълг за 400 млн. лв. Финансовото министерство вчера предложи на вътрешния пазар държавни ценни книжа (ДЦК) в два аукциона, които не са включени в аукционния календар. Това не се бе случвало от година и половина насам, когато финансовото министерство направи опит да пласира 25-годишни държавни дългови книжа за 100 милиона лева. Търгът тогава се провали, след като поръчките бяха отхвърлени заради поискана по-висока от предлаганите 2% доходност. Сега на първия търг са предложени 20-годишни ДЦК на обща стойност 200 млн. лева, като падежът е на 19 юни 2039 г., а годишната лихва е 1.5%. При втория търг емисията е на 10.6-годишни ДЦК с лихва 0.5% и падеж 21 декември 2029 г. Новината за аукционите бе съобщена от БНБ, която организира и провежда търговете, но не и от самото финансово министерство. Днес обаче се очаква от ведомството на Владислав Горанов да съобщят резултатите от търговете, от което вероятно ще стане ясно и каква е целта на тази операция.

Трима бивши шефове на АПИ отиват на съд за безхаберие
В. Сега

Трима бивши шефове на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) са предадени на съд. Те са обвинени за безстопанственост във връзка с изграждането на отсечка от магистрала "Марица". Това стана ясно вчера от съобщение на Софийската градска прокуратура. Обвинените са Лазар Лазаров, Дончо Атанасов и Илиана Захариева.  Безхаберието на Лазаров може да му осигури затвор от 3 до 12 години. В периода август 2014 г. -  февруари 2015 г., когато е бил шеф на агенцията, "умишлено не е положил достатъчно грижи за работа по изграждане на магистрала „Марица“, се казва в съобщението на прокуратурата. Това е довело до щети за над 30 млн. лв.  Нарушенията, както в. "Сега" писа нееднократно тогава, са при изграждането на 31-километров участък от автомагистрала „Марица”. Той е трябвало да бъде изцяло завършен от италианската фирма, изпълнител на проекта - "Чи Ем Чи ди Равена". Строителството се забавя заради преовлажняване на почвата. Отводняването е възложено на "Пътища Пловдив", част от групата на благоевградската строителна компания "Агромах". Българската фирма е получила без яснота милиони левове.

3 млрд. лв. върти е-търговията
В. Монитор

3 млрд. лв. на година е оборът на електронната търговия, като само за фирмите, имащи в регистрацията си продажби от разстояние, сумата е поне 500 млн. лв. Това сочат приблизителни изчисления на експерти от бранша.
Председателят на Асоциацията за електронна търговия Петър Ванчев смята, че в зависимост от начина на изчисление оборотът на електронната търговия у нас започва от 500 млн. лв. и стига до няколко милиарда лева, например 3 - 4 млрд., и може да е дори и пет милиарда. „Националната статистика обхваща само дружествата, регистрирани като електронни търговци. Не хваща чуждите, които не са локализирани за България, а също и големите търговски вериги, имащи и сайтове за пазаруване. Отделно не се взема предвид и делът на сивата икономика в сектора”, обяснява той. 

Чужди компании изнасят капитали
В. Труд

Преките чужди инвестиции в страната за периода януари-април са отрицателни и възлизат на минус 54,9 млн. евро., обявиха от БНБ. Само за април нетните чужди вложения са минус 93,2 млн. евро. Причината за това е, че чуждестранни компании продават бизнеса си на български фирми и изтеглят капиталите си от страната. Привлеченият дялов капитал (вноски на чуждестранни компании в капитала на български фирми и постъпления по сделки с имоти) от януари до април е отрицателен и възлиза на минус 538 млн. евро. Нетните чужди инвестиции в имоти са 2,2 млн. евро, при 9,4 млн. евро година по-рано. По страни, най-голям дял в инвестициите в имоти имат Холандия (0,5 млн. евро), Русия, Казахстан, Латвия и Германия – по 0,4 млн. евро. Реинвестираната печалба от чуждестранни компании майки в български фирми е минус 173,3 млн. евро. А промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и чуждите инвеститори възлиза на 656,5 млн. евро.

Няма да сливат агенциите за инвестиции и за приватизация
В. 24 часа

Министърът на икономиката Емил Караниколов оттегли от законопроекта за публичните предприятия предложението да се създаде нова Агенция за публичните предприятия и инвестициите. В нея трябваше да се обединят Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и Българската агенция за инвестиции. По време на тристранния съвет в сряда Караниколов изрази мнение, че новата агенция с допълнителните ѝ задължения ще я направи тромава и няма да работи толкова добре с инвеститори, както е искал министърът. От законопроекта се изважда изцяло и темата за забрана на приватизацията, както и премахването на списъка с държавните предприятия, забранени за продажба, който е част от действащия Закон за приватизацията. Идеята беше той да се замени с решение на парламента за всяка отделна сделка. Караниколов изрази съмненията си относно тези части от законопроекта още на икономическата комисия миналата сряда, която трябваше да го гласува на първо четене. Министърът обаче отложи гласуването до провеждането на тристранния съвет.

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Частни фирми ще осъществяват първоначалната регистрация на автомобили