IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 20 март

08:11 | 20.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

ЦИК ще поръча в последния момент 3000 машини за евровота

в. Сега

Рискът от сериозни проблеми с машинното гласуване нараства все повече. За евровота, който трябва да се проведе на 26 май, изборната администрация трябва да осигури 3000 устройства, както предвиждат последните промени в Изборния кодекс. Обявяването на обществената поръчка за машините обаче става отговорност на новия състав на Централната избирателна комисия (ЦИК), който тепърва трябва да бъде одобрен. Не е ясно и откъде ще дойдат парите. Сегашната комисия е приела техническите спецификации на машините, а новият й състав ще може да довърши и обяви поръчката на две заседания, посочи вчера действащият председател на ЦИК Ивилина Алексиева. Мандатът на Алексиева и нейните колеги обаче изтича днес, 20 март.

Отново днес според обявения дневен ред Народното събрание трябва да избере председател, заместник-председатели и секретар на ЦИК. От президента Румен Радев се очаква да утвърди с указ останалите членове на комисията по предложение на политическите сили, които имат право да излъчат кандидати. Държавният глава обаче не е обвързан със срок. Няма срок и за обявяването на поръчката. Така става съвършено неясно кога точно ще заработи новият състав на ЦИК и кога ще се справи с тази задача.

МЗ все пак се коригира за медицинската експертиза

в. Сега

Министерството на здравеопазването все пак предлага нов, съобразен с исканията на хората с увреждания начин за определяне на нетрудоспособността. С промени в наредбата за медицинската експертиза ще се даде възможност отново хората със съпътстващи заболявания да получават по-високи проценти и съответно - повече добавки. Наредбата беше променена през м.г. и предизвика недоволство и протести, тъй като намалява процентите на редица болни и ги лишава от социални придобивки. Според нея съпътстващите заболявания на даден човек се вземаха предвид само ако водещата му диагноза води до над 80% инвалидност, а съпътстващите са оценени с над 50 на сто нетрудоспособност. Първоначално от МЗ обявиха, че настоящият начин за изчисляване на процентите нетрудоспособност и степен на увреждане работи добре, но след това решиха да се съобразят с исканията на пациентите.

Застрахователите отчетоха рекордни печалби за 2018 година

в. Сега

На фона на множество скандали и наложени санкции застрахователният сектор бележи рекордни печалби и премийни приходи. С близо 50% е скочила печалбата на компаниите, които се занимават с общо застраховане, и през 2018 г. достига рекордните 91 млн. лв. Това показват предварителните данни за състоянието на застрахователния пазар към 31 декември 2018 г., публикувани от Комисията за финансов надзор  (КФН). В общото застраховане са отчетени и рекордни премийни приходи. За първи път е премината бариерата от 2 млрд. лв. привлечени застраховки, което спрямо предходната 2017 г. е ръст от 20%. Изплатените обезщетения през изминалата година са за 1 милиард лева при 846 млн. лв. година преди това.

Общините сами ще определят какъв тип туризъм да рекламират

в. Монитор

Кметовете, заедно с местния туристически бранш, сами да определят типа туризъм, който ще се развива на местните курорти. Това предлагат промени в Закона за туризма, които ще бъдат подадени към Министерския съвет до 2 седмици, обяви на брифинг ресорният министър Николина Ангелкова. “Националните курорти са имиджът на българския туризъм - те са двигател за развитието на регионите”, коментира Ангелкова. Предложението предвижда всяка област сама да определи какъв туризъм ще предлага, но това ще обхване само националните курорти. 

Появи се и трети купувач за бизнеса на ЧЕЗ в България

в. 24 часа

ЧЕЗ е започнала преговори с трети купувач за придобиване на българските ѝ активи. Това потвърдиха пред “24 часа” от централата на компанията в Прага. Новината е съобщил вицепрезидентът на ЧЕЗ Томаш Плескач, цитиран от чешкото издание “Лидове новини”. Ръководството обаче отказва да назове кой е кандидатът. Очаква се той да подаде конкретна оферта през април, когато това ще направи и другият преговарящ “Индия пауър”. Миналата година ЧЕЗ сключи договор с българската фирма “Инерком”, но сделката не бе финализирана заради отказ на КЗК да даде разрешение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още