IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 20 ноември

08:15 | 20.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В. Монитор

Подменят 280 линейки на Спешна помощ

Част от старите линейки в страната ще бъдат подменени с нови 280 до два месеца. Това стана ясно, след като министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подписа договор за доставянето им с фирмата, спечелила обществената поръчка.

„Стартирането и реализацията на този проект е водещ приоритет за мен и екипа ми, тъй като чрез него ние ще подобрим достъпа на гражданите до спешна медицинска помощ и ще извършим цялостна модернизация на системата на спешната помощ“, заяви министър Ананиев.

От тях 185 броя са конструирани и оборудвани за превоз, мониторинг и първоначално лечение на пациенти, а другите 95 са за интензивно лечение. Всички те трябва да бъдат снабдени с медицинско оборудване и медицинска апаратура.

15 800 лева глоба за премазан работник

4 наказателни постановления за общо 15 800 лева заради загинал този юли работник при разрушаването на Мебелна къща в Пловдив е издал шефът на Инспекцията по труда инж. Атанас Чернаев. Санкциите са били наложени на фирмата, която е била наета да извърши дейностите по разчистването на терена. Това съобщи инж. Чернаев в отговор на запитване на Агенция "Монитор".

Той уточни, че наказателните постановления все още не са влезли в сила, тъй като фирмата ги обжалва в съда. Трагедията стана на 21 юли т.г., когато метална конструкция с размери 6 на 12 метра падна и уби на място един от работниците. Проверката на Инспекцията по труда е установила, че 60-годишният мъж е рязал конструкцията, като е стоял под нея. „Основните причини, че не са предприети достатъчно адекватни мерки рязането на тези метални конструкции да се извършва по безопасен начин. Човекът, който реже, не трябва да е под конструкцията. Няма къде да падне освен върху тебе. Основен проблем, че е бил без правоспособност да извършва газопламъчно рязане както и че не е имал трудов договор. В момента, в който е останало едно парче от тази конструкция, тя се е скъсала и е паднала върху него”, каза инж. Чернаев. По думите му явно по време на възлагането на работата на загиналия не му е било обяснено как да свърши дейността по безопасен на него начин.

В. Сега

Кабинетът ще разрешава новите болници

Не парламентът, а кабинетът ще разрешава новите болници, а изискването здравната каса да плаща само дейности, извършени от лекар на основен трудов договор, ще има изключения. Това предвиждат част от внесените от депутатите от ГЕРБ поправки в закона за бюджета на здравната каса за догодина.

Проектът на Министерския съвет предвижда редица спорни промени в повечето здравни закони. Очаквано, от ГЕРБ не коригират най-критикуваните като закриването на фонда за лечение на деца и преминаването му към здравната каса, създаването на нова агенция - за медицински надзор, която ще прелицензира всички болници, както и въвеждането на принципа за разходна ефективност при плащането на лекарствата.

Сметката за чистотата в София ще надхвърли 200 млн. лв. догодина

Сметката за чистотата на София ще нарасне с още 22 млн. и за пръв път ще надхвърли 200 млн. лв., похвалиха се вчера зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов и колежката му Йоана Христова, която отговаря за екологията и зелената система на града.

В бюджета за следващата година за чистота са заложени 205.98 млн. лв. Дали от това София ще стане по-чиста обаче, не е ясно, тъй като всяка година общината залага повече миене на улици и повече машинно метене, но какъв е контролът над фирмите, обществеността не знае. Само веднъж опозицията успя да изиска проверка, която показа, че изпълнителите си спестяват някои задачи и мият по-рядко от заложеното.

Следващата година улиците, по които минава градски транспорт, би трябвало да се почистват само машинно. Девет пъти ще бъде увеличено машинното метене на тротоари и на велоалеи, а миенето се удвоява. Планирани са 7.6 млн. лв. повече за чистене на териториите за обществено ползване. Повече грижа се залага и за вътрешнокварталните улици, както и за общинските и републиканските пътища извън урбанизираната част на общината. Увеличават се парите за контролна дейност, макар че Столичният инспекторат няма навик да се отчита как харчи своя бюджет пред гражданите.

В. 24 Часа

Замърсеният въздух съкращава живота с близо 2 години

Замърсяването на въздуха, причинено до голяма степен от изгарянето на изкопаемите горива, съкращава в глобален план продължителността на живота средно с 1,8 години на човек, предаде Ройтерс, като се позова на изследване на учени от Университета на Чикаго, съобщи БТА.

Малките частици в замърсения въздух скъсяват живота на човека много повече от пушенето, което намалява продължителността на живота с 1,6 години. Така замърсеният въздух се оказва най-големият убиец на света и дори изпреварва други заплахи за здравето на хората като например войната и СПИН/ХИВ.

Учените са изготвили и индекс за влиянието на качеството на въздуха върху продължителността на живота.

Според него жители на части от Индия, живеят 11 години по малко заради високата степен на замърсяване на въздуха. Там средната продължителност на живота е малко под 69 години, според данни на Световната банка за страната с население от 1,3 милиарда души.

БНБ: Текущата и капиталова сметка на държавата за септември е положителна - 369.9 млн. евро

Текущата и капиталова сметка на държавата за септември е положителна и възлиза на 369.9 млн. евро при излишък от 585.9 млн. евро за септември 2017 г., сочат данните на Българската народна банка, предаде БТА.

За януари - септември 2018 г. текущата и капиталовата сметка е положителна и възлиза на

2559.3 млн. евро (4.8 на сто от очаквания БВП) при излишък от 3935.7 млн. евро (7.6 на сто от БВП) за януари - септември 2017 г.

За септември 2018 г. салдото по текущата сметка е положително и възлиза на 312.7 млн. евро при излишък от 568.9 млн. евро за септември 2017 г.

В. Труд

2500 евро/кв. в най-желания жилищен район на София

Най-скъпите жилищни имоти в София са в района на Докторски паметник. Средната цена там е 1900 евро/кв.м., сочат данни на компания за имоти за второто тримесечие на годината. Сделки в района обаче се сключват и на нива до 2500 евро/кв. м. На следващите места по цени на апартаментите се нареждат ж.к. Иван Вазов, граничещс Южен парк, НДК и бул. Витоша с цена на кв. м от 1647 евро, както и Яворов с 1606 евро/кв. м. Топ 5 на най-скъпите квартали в столицата се допълва от Медицинска академия и Изток с цени от 1500 евро и 1446 евро за кв. м. Лозенец остава чак на шесто място сред най-скъпите квартали в София. Там цените на имотите са средно 1408 евро/кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още