IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 20 септември

06:53 | 20.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Контрабандата на цигари в България най-ниска в ЕС, падна до 4,7%

В. 24 часа

Контрабандните цигари, продавани в България, са паднали през второто тримесечие на 2018 г. до рекордно ниските 4,7% в сравнение с 34,5% през 2010 г. Това показват данните от последното проучване, поръчано от инициативата “Срещу незаконната търговия”, която обединява производители и вносители. В същото време това е и най-ниското ниво на консумация на контрабандни цигари, постигано в ЕС.

Проучването е правено през май, когато от заведения, кошчета за боклук и по улиците са събирани празни кутии.  Въпреки усилията през последните години Хасково продължава да е градът с най-голяма контрабанда на цигари, която в момента е 15,3%. Но в Свиленград, където преди 7-8 години контрабандата беше около 44%, в момента тя е спаднала до 10%.

Димитър Абаджиев стана посланик в Саудитска Арабия с първата вълна

В. 24 часа

Димитър Абаджиев, чийто мандат като посланик на България в Словения още не е изтекъл, получи нов пост. Той ще оглави новосъздаденото българско посолство в столицата на Саудитска Арабия Рияд, реши правителството в сряда. 10 посланически рокади одобри Министерският съвет, след като президентът най-накрая съгласува част от имената.
Остават още 22 назначения, които обаче са спорни, коментираха пред “24 часа” източници от президентството.

В Индия мисията на България ще бъде оглавена от Елеонора Димитрова, която е била на различни постове в посолствата на България в Либия, Мадрид, Бразилия, работила е дълги години в Министерството на външните работи. От Делхи се прибира досегашният ни посланик Петко Дойков.

Канадцище печелят 100млн. долара от злато в Розино

В. Труд

Близо 100 милиона щатски долара очаква да спечели базираната във Ванкувър компания Velocity Minerals от разработването на проекта си за златодобив в Розино, България. Самото находище е част от площта “Тинтява”, която е разположена на територията на общините Ивайловград и Крумовград. Това става ясно от предварителната икономическа оценка, направена от канадската компания, която е партньор на “Горубсо – Кърджали”.

Полицията излови иманярска банда, нападнала Роженскияманастир

В. Труд

Иманярска банда нападна Роженския манастир и разигра криминален екшън зад стените на Светата обител. За броени часове полицаи влязоха в дирите на извършителите и оковаха повечето от тях с белезници. Оказа се, че те са били седем, двама от които са непълнолетни – още ученици. Задържани са петима, заедно с тартора им, още двама се издирват. Групата е от петричкото село Яворница и всички от нея са с мюсюлмански имена, научи “Труд”.

Борисов: Решението на МС за Унгария няма правна стойност

В. Сега

Решението на Министерския съвет да бъде изготвена позиция срещу предложението на Европейския парламент към Съвета на ЕС за започване на процедура за отнемане на гласа на Унгария няма правна стойност, а позицията ще бъде изготвена за "някой ден", ако се стигне до такова решение.  Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Залцбург, където участва в среща на лидерите на държавите членки на ЕС. Борисов отправи и критики към унгарския премиер Виктор Орбан, като посочи, че "в някои отношения той трябва да направи корекции на своите политики".

Училищата пак се изложиха с безплатните закуски

В. Сега

Докато на книга храненето на децата в училище става все по-здравословно, на практика продължава постарому. Амбициозните изисквания и рецептурници за поредна година се претворяват в обичайните кифли и станалите вече печално известни филии с оскъдна "гарнитура". Проверка на "Сега" сред родители в столицата показа, че и тази учебна година масово на децата се предлагат тестени закуски - едни са получили кифли, други - филии бял хляб със салам и т.н. Не помага и практиката в много училища да разредят закуските през ден с цел да предлагат по-качествена храна. В тези случаи обикновено закуската се редува с плод по схемата, финансирана от ЕС.

Чиновници и служители в колцентрове боледуват най-дълго

В. Монитор

Дългите болнични стопили 217,7 млн. лв. от хазната за шест месеца. Това сочат данните на НОИ за първото полугодие на 2018г. Общият брой на обезщетенията бил 1 157 903. Чиновници, служители в колцентрове, горски стопанства и ВиК дружества са сред най-дълго боледувалите, според статистиката.

За един болничен лист може да са дадени няколко компенсации, обясняват експертите. Те били изплатени за 7 173 567 дни, което означава, че средно на ден родните работници са получавали по 30 лв. Сумата, за тези които са боледували поне месец набъбва до 638 лв. Болничните се равняват на 80% от дохода, на който се осигуряват служителите. Сметките показват, че средната заплата, която получават боледуващите е 797 лв.

84% от българите предпочитат кола, само 2 на сто - влак

В. Монитор

Около 84 на сто от българите предпочитат да пътуват с лек автомобил в ежедневието или с цел туризъм, 14% - залагат на автобуса, а на опашката е железопътният транспорт с едва 2%. Това показват данните на Евростат, публикувани във връзка с Европейската седмица на мобилността, която ще продължи до 22 септември. Леките автомобили са предпочитана форма за транспорт във всички държави членки, в сравнение с пътуванията с влак или автобус, сочат данните. През този период пътуването с кола е представлявало 83% от пътникокилометрите в ЕС. При автобусите цифрата е значително по-малка- 9%, а при влаковете- 8%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още