Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Преглед на печата за 21 май

Преглед на печата за 21 май

Снимка: Pixabay

В. 24 часа

Изпитват банките как устояват и на външни рискове

Оценката от ЕЦБ на шест големи банки, работещи у нас, трябва да покаже дали могат да устоят и на външни, а не само на вътрешните рискове. Стрес тестовете вече текат и са заради искането България да влезе в ЕРМ-2 и в Банковия съюз.

Проиграват се сценарии за устойчивост на банките при спад на БВП еврозоната с 2,4%, на спад на цените на имотите със 17% и на акциите с 31%. Резултати се очакват през юли т.г. Най-вероятно, оценката ще потвърди, че капиталовата адекватност на банките е над задължителния минимум, прогнозират финансисти. Уязвимо звено остава делът на лошите кредити - над средния за ЕС. Затова се очакват препоръки да се поддържа по-висок капиталов буфер. При някои банки може да бъде препоръчано да свият рисковите експозиции.

“Главболгарстрой” започна изграждането на новото посолство на Германия в София

Капсула на времето поставиха в основите на бъдещата сграда на посолството на Германия в България външните министри на двете държави Хайко Маас и Екатерина Захариева.

В нея бяха сложени Конституция на Германия по повод 70-ата ѝ годишнина, парче от падналата през 1989 г. Берлинска стена, почва от Берлин, указ за назначаването на първия български посланик в Германия, както и послание за бъдещите поколения от министър Захариева.

На тържествената церемония в понеделник беше даден старт на изграждането на новото посолство. Възложител на строителните работи е Федерална република Германия, представена от Федералната строителна агенция на Баден-Вюртемберг, а след конкурс за изпълнител е избрана българската строителна компания “Главболгарстрой” АД.

България в топ 3 с финансиране по плана “Юнкер”

България е в топ 3 на държавите по инвестиции спрямо БВП с финансиране по плана “Юнкер”, съобщиха от Европейската комисия. На първите две места са Гърция и Естония, а след нас - Португалия и Латвия.

Очакванията са по плана “Юнкер” ефектът да бъде за 398,6 млрд. евро, станало ясно на срещата на съвета на директорите на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Желязков: Всеки от претендентите за концесия на летище София има шанс

"55% има значение концесионното възнаграждение на година, 45% има бизнес планът и предложението за развитие на летище София, в т. ч. и финансовият модел, който се предлага. От тези 45%, 10% имат значение инвестициите. Това показва, че в момента, независимо от всякакви спекулативни допускания, които се лансират в публичното пространство, всеки един от участниците има шансове да бъде класиран на първо място", така министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков коментира пред БНТ процедурата по избор на концесионера на Летище София и допълни, че докато тя тече и комисията работи няма да спекулира относно това, кой е фаворитът.

В. Монитор

От големи ВЕИ-та токът излиза по 70 ст./квтч, от малките - едва по една

Заради бездействие на КЕВР и неспазване на законови поправки от 2015 г. на големи ВЕИ-та зелената енергия се изкупува в продължение на повече от 4 години почти по 70 ст. за киловатчас без ДДС, като минимумът, одобрен от регулатора, засега е 13,11 ст., сочат данни на сайта му. Едновременно с това обаче за някои малки - с инсталирана мощност до 200 киловата въпросната субсидирана цена излиза малко над една стотинка (виж снимката).

Това информираха от Съюза на европейските на производителите на зелена енергия, които алармираха за фалита на 50 от фотоволтаични централи с мощност до 200 киловата изградени предимно край малки селища със затихващи функции.

Частни автопревозвачи скочиха на държавните мини

Отстранени от участие в обществена поръчка автопревозвачи обвиниха държавното „Мини Марица изток“, че е нагласило условията, за да бъдат спечелени за следващите 3 години 30 млн лв с ДДС  от конкретна фирма.

Според превозвачите за пръв път синдикатите в държавното дружество не проявили интерес към състоянието на техниката, с която ще бъдат возени миньорите; спечелилата фирма не разполага със свои коли; нямала авторемонтна работилница и ползвали чужди лицензи за дейността си.

Юристите на отстранените компании вече са депозирали жалба до ВКС във връзка с отхвърлените от КЗК техни претенции. Неофициално стана ясно, че обществената поръчка е била спечелена от пловдивско сдружение, зад която стоял старозагорски превозвач.

АПИ търси проектант за АМ „Хемус“ след връзката Русе - Велико Търново

Пътната агенция стартира обществена поръчка за изработването на разширен идеен проект за над 46 км от магистрала „Хемус“ след връзката с пътя Русе - Велико Търново в посока Търговище.

Бъдещият изпълнител ще трябва да изработи разширен идеен проект и да направи пълни инженерно-геоложки проучвания и ПУП - Парцеларен план за участъка след връзката с пътя Русе - Велико Търново до пресичането с пътя Бяла - Търговище. Срокът за подаване на офертите е до 24 юни 2019 г., а отварянето им е на следващия ден. Обществената поръчка е в две обособени позиции. Времето за изработване на разширените идейни проекти е 150 календарни дни.

В. Сега

Всяка кутия цигари в ЕС вече ще излиза от фабриката с код

От 20 май всяка произведена или внесена у нас кутия цигари трябва да бъде маркирана с уникален код, който разкрива пътя й от машината до продажбата в търговския обект. Кодът представлява комбинация от символи, указващи кой е производителят, къде точно са пакетирани, кой е вносителят, кои са дистрибуторите, в кои складове е съхранявана стоката и кой я предлага на крайните потребители.

Изискването важи и за цигарите, произведени извън ЕС, които се продават на територията на съюза. То бе въведено с еврорегламент, чиято цел е да се ограничи контрабандата и продажбата на безакцизни тютюневи изделия. Цигарите, които към 20 май вече са били произведени или внесени на територията на ЕС, ще може да се продават без кодиране до 20 май догодина.

15 000 производители, вносители, дистрибутори и търговци на цигарени изделия на едро са направили първата стъпка - регистрирали са се и са получили уникален код.  Отделно с "личен номер" са се снабдили и 22 000 търговски обекти у нас, съобщи за в. "Сега" директорът на печатницата на БНБ Красимир Михов.

С 500 000 евро Казахстан стана инвеститор №1 в имоти у нас

Казахстан изненадващо оглави листата на най-големите чуждестранни инвеститори в имоти у нас. Обяснението обаче не е в някакъв внезапен наплив на купувачи от тази страна, а е заради отлива на руснаци, англичани, израелци и т.н. За периода януари-март нетният резултат от вложения в недвижимости в България като цяло е повече от скромен - влезлите пари са само с 2.2 млн. евро повече от оттеглилите се, разкрива статистиката на БНБ. Оказва се, че основният принос е на казахстанските инвестиции в недвижимости - 0.5 млн. евро. Със същия резултат е Холандия. На трето място е Латвия с 0.4 млн. евро. 

Положението с чуждестранните инвестиции в България изглежда критично, особено при същинските - в предприятия. За първото тримесечие на годината резултатът е минус 563 млрд. евро, което означава, че напусналите вложения (продадени дялове, акции, цели фирми) са с над 1 млрд. лева повече от дошлите. Само при заемите, които компаниите майки в чужбина осигуряват на дъщерните си фирми у нас, има приток.  Нетният резултат е 380.9 млн. евро. Това число показва с колко отпуснатите кредити превишават погасените. За сравнение през първото тримесечие на 2018 г. нетната сума на задграничното финансиране е била 67 млн. евро.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
САЩ са представили на България предложение за договор за изтребителите F-16