IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 21 март

08:08 | 21.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

И Цачева, и Рашидов с нови луксозни жилища в квартала на Цветанов
в. Сега

Още две ключови фигури в ГЕРБ са станали новодомци в столичния кв. "Изток" миналото лято на "тънки" цени. Скоро след като зам.-председателят Цветан Цветанов се сдобива със луксозен апартамент в столичния кв. "Изток" от фирма "Артекс", министърът на правосъдието Цецка Цачева и депутатът Вежди Рашидов купуват жилища в същия квартал от същия продавач, показа разследване на Биволъ. Сделките са станали насред скандал около проблемен крупен строеж на фирмата в друг скъп столичен район - "Лозенец".

Цачева се е сдобила с ново жилище на 27 юли 2018 г. - скоро след Цветанов, който купува апартамент на 12 юни. Сделката е сключена с фирма "Артекс Инженеринг", свързана фирма с продавача по сделката на Цветанов "Артекс Инженеринг 2000-5". Справка в имотния регистър показва, че Цецка Цачева и сестра й Ирина Цачева са придобили жилище от 199 кв. м и гараж от 20 кв. м на ул. "Юрий Гагарин" 20 за 285 704 лв. На този адрес се намира луксозната сграда "Вселена" на  "Артекс". Също там ден по-рано от  Цачева жилище е купила фирмата на Рашидов "Рашидов пропъртис". От данните в имотния регистър става ясно, че той е платил за апартамент от 112 кв. м 187 432 лв. Според източници на "Сега" това не е първата сделка на Рашидов с фирмата, която строи фамилната му къща. Тя е купувала собственост и в друга сграда на "Артекс" на ул. "Тинтява". Пред други медии той коментира, че цената е такава, защото е купувал на зелено и вече инвестира само в имоти.

Земеделските стопани ще плащат данък "градушка"
в. Сега

Земеделският министър Румен Порожанов се отказа да събира отчисления от всички имуществени застраховки, за да пълни нов фонд за борба с градушките. Грижа за това ще имат държавата, както и земеделските стопани, от които ще се събира данък "градушка". Новият налог ще е поне 0.75 лв. на декар. Това става ясно от одобрения вчера от правителството проектозакон за превенция на неблагоприятни климатични събития в земеделието.  От не Проектозаконът се появи за първи път още през май миналата година и първоначално предвиждаше фондът да се пълни и от вноски от застрахователните компании. От тях се искаше да отчисляват по 0.8% годишно от премийния приход от имуществените застраховки като "Автокаско", срещу пожар и наводнения, срещу кражби и др. Застрахователите реагираха остро и предупредиха, че това е несправедливо и ще доведе до поскъпване на застраховките, които нямат нищо общо със земеделието.

"Граф Игнатиев" пак ще се разкопава
в. Сега

Повторно разкопаване и преправяне на вече ремонтирани участъци се очертава в рамките на вече легендарния ремонт на столичната улица „Граф Игнатиев”. Чугунени боларди или колчета вероятно ще заменят „перките на акули“ по нея, стана ясно от изявление на главния архитект Здравко Здравков, цитирано от БГНЕС. Подобни колчета имаше и преди реконструкцията, започнала през май м.г.

„Проучваме като възможни решения чугунени боларди с височини 40 и 60 см. Търсим възможност за създаване на друг тип ограничители, свързани с историческото наследство на София. В момента, в който имам мостри, ще ги представя пред комисията по архитектура, за да се вземе окончателно решение“, заяви Здравков. Той допълни, че като друга опция проектантът на „Графа” – бюрото А.Д.А, е предложил да се поставят кабъри от неръждаема стомана. Те обаче били ниски около 5 см, поради което идеята била отхвърлена от СДВР. При сняг кабърите нямало да се виждат и отново щяло да има опасност за пешеходците.

Над 23 000 гърци са купили е-винетка за България
в. 24 часа

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова се срещна с министъра на инфраструктурата, транспорта и мрежите на Гърция Христос Спирдзис. Двамата разговаряха в Атина, където Аврамова участва в Четвъртата министерска среща на Комитета по политиката за регионално развитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Това съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Министър Аврамова запозна колегата си с въведената от 1 януари 2019 г. в България електронна винетка и с предстоящото въвеждане на тол за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона от 16 август т.г.

Президентът Радев назначи членове на Централната избирателна комисия
в. 24 часа

На основание чл. 98, т. 7 от Конституцията на Република България във връзка с чл. 46, ал. 4, изречение второ от Изборния кодекс, със свой указ президентът Румен Радев назначи, считано от 21 март 2019 г., членове на Централната избирателна комисия, както следва: Александър Андреев Андреев, Бойчо Иванов Арнаудов, Георги Славчев Баханов, Димитър Генчев Димитров, Емил Цветанов Войнов, Ерхан Юксел Чаушев, Ивайло Кирилов Ивков, Йорданка Цвяткова Ганчева, Катя Иванова Иванова, Мария Христова Бойкинова, Мирослав Александров Джеров, Николай Иванов Николов, Силвия Тодорова Стойчева, Таня Анчева Цанева, Цветанка Петкова Георгиева. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Митничари ще продават горива
в. Труд

Агенция “Митници” ще има възможност да продава на търг енергийни продукти, които са годни за употреба и могат да се използват като краен продукт. Така ще може да се продават бензин и дизел, които са конфискувани, защото за тях не е платен акциз, но в същото време са годни за употреба. Досега конфискуваните енергийни продукти можеше да се продадат само за преработка в данъчен склад.

Друга промяна в наредбата е, че Агенция “Митници” ще продава конфискувани превозни средства, с които е направено нарушение по Закона за акцизите и данъчните складове. Т.е. Агенция “Митници” ще продава цистерни, камиони и коли, които са конфискувани, защото с тях са превозвани акцизни стоки без платени налози. Митничарите ще организират и търгове за продажба на съоръжения, използвани за извършване на нарушение, като например оборудване за варене на ракия или машини за производство на цигари, ако са използвани за незаконна дейност. Досега търговете за продажба на конфискуваните превозни средства и съоръжения се организираха от НАП.

Програмистите с 12,3% повишение на заплатите
в. Труд

Заплатите на IT специалистите нарастват най-бързо. През четвъртото тримесечие на 2018 г. заплатите в сектора “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” са с 12,3% по-високи от същия период на предходната година, обявиха от НСИ. Именно в този сектор са най-високите заплати, като през декември средното възнаграждение е 2926 лв. На второ място с ръст на заплатите с 8,1% се нареждат заетите в сектора “Култура, спорт и развлечения”. През декември средната им заплата е 1053 лв.

На трето място са работещите в “Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива”. Средната заплата в сектора е нараснала със 7,9%, като през декември е 2084 лв. Челната петица по ръст на заплатите се допълва от “Преработваща промишленост” с увеличение от 7,5% и “Финансови и застрахователни дейности” със 7,4%. Средната заплата на финансистите е 2047 лв. Така само финансистите, енергетиците и заетите в “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” могат да се похвалят със средна заплата над 2000 лв.

Имения за милиони на тезгяха заради борчове
в. Монитор

Имения за милиони са пуснати за публични продажби от Камарата на частните съдебни изпълнители заради борчове на собствениците им. Това показва проверка на „Монитор“ в системата за публични продажби на камарата.

Най-скъпият палат е на олигарха Николай Банев и съпругата му Евгения в столичния квартал Бояна. Началната цена, от която ще тръгне търгът за него, е близо 6 млн. лв. (виж вдясно). Освен еклектичното имение обаче в регистъра на ЧСИ-тата могат да бъда открити още десетина обяви за продажбата на баровски къщи. Всяка от тях е оценена на милион или малко под тази сума. Очаквано най-много от извадените на тезгяха имения се намират в София или в околностите й, но има и няколко в Бургас и Габрово.

Без отчет за имунизации при отпускане на помощи
в. Монитор

Социалните няма да изискват служебна бележка за извършени имунизации и профилактични прегледи при отпускането на месечните помощи за отглеждане на дете. Това предвижда проект за промени в правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца, който е публикуван за обществено обсъждане.

Информацията ще се набавя по служебен път. Право на помощта имат хлапетата до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст. Размерът й зависи от броя на децата в семейството. За един малчуган родителите взимат по 40 лв, а за четири сумата достига 145 лв. За всяко следващо тя расте с по 20 лв. Отчет за имунизациите и профилактичните прегледи няма да дават и семействата, които кандидатстват за месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година и за дете без право на наследствена пенсия от починал родител.

Освен това се предвижда да отпадне изискването за предоставяне на експертно решение на ТЕЛК и НЕЛК при отпускането на помощите за дете с увреждания. Това ще се налага само когато тази информация не може да бъде получена по служебен път.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още