IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 22 ноември

06:30 | 22.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Такса "сградна инсталация" стигна до съда на ЕС
В. Сега

Спорът за такса "сградна инсталация", която от години тормози абонатите на топлофикациите в България, се пренесе на европейско равнище. Съдът на Европейския съюз (СЕС) ще каже дали е допустимо начисляването на тази такса на клиенти, които са се отказали от централното отопление, съобщи вчера "Сдружение за правна помощ на потребителите". 

Вече има немалко съдебни дела по този казус, заведени в цяла България. Самото сдружение е завело колективни искове срещу нелоялните практики на "ЕВН България Топлофикация" и "Топлофикация София" да начисляват сметки за нежелана топлинна енергия.

Пресякоха 500 опита за измами с "Гражданска отговорност"
В. Монитор

Нова система за автоматичен обмен на данни е установила над 500 опита за измама при сключването на застраховката „Гражданска отговорност”, научи „Монитор”.

Преди седмица е завършило успешно свързването на базата данни на МВР, Гаранционния фонд, Комисията за финансов надзор (КФН) и застрахователите.

В първите два дни от старта а новата система е отчетен сериозен бум на опитите да се сключват задължителните застраховки „Гражданска отговорност“ със стари талони на автомобили. За първите 24 часа са засечени 472 случая, а ден по-късно опитите за измама са намалели почти 10 пъти до едва 50.

Тютюнопроизводители искат да се отнеме лицензът на търговеца "Лийв табако"
В. Капитал Daily

Тютюнопроизводителите настояват да бъдат отнети разрешението за изкупуване на тютюн и лицензът за преработка на тютюн на гръцкото дружество "Лийв табако А. Михайлидис" заради задължения към производителите. Това съобщиха от Националната асоциация на тютюнопроизводителите НАТ-2010. Компанията дължи около 2.5 млн. лв. на фермерите за изкупен тютюн от реколта '2016, но към днешна дата не се е разплатила.

Ако институциите приемат сега предложенията, то това ще е вторият случай за последните години, в който тази компания губи лиценза си. 

Датската Viking инвестира 12 млн. лв. в нов завод за салове край Пловдив
В. Капитал Daily

Датската Viking Life-Saving Equipment откри България като място за производство през 2014 г. Постепенно оборотът от изработените до Пловдив спасителни салове за кораби надхвърли 12 млн. лв. Сега компанията започва да строи нова фабрика за 12 млн. лв. Явно доволна от българското си звено, произвеждащо за eвропейския пазар, датската компания изнася и офис дейности към страната. А новата инвестиция се определя от датския мениджмънт като "само началото".

Затягат контрола върху горивата
В. Стандарт

Данъчните затягат контрола върху горивата. Служителите от звеното за Фискален контрол към НАП ще проверяват всички движещи се в страната цистерни с бензин и газьол. Това гласи заповед на министъра на финансите Владислав Горанов за допълнение на списъка с рискови за хазната стоки, които подлежат на постоянен контрол от страна на Националната агенция за приходи.

В списъка на стоките с повишен риск за държавния бюджет се добавят и керосина, тежките горива, както и авиационните горива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още