IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 23 април

07:55 | 23.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Всяка трета фирма е жертва на престъпление

в. Сега

Всяка трета фирма у нас е била обект поне на едно икономическо престъпление през последните две години. Това показва Глобалното проучване на икономическата престъпност през 2018 г. на PricewaterhouseCoopers (PwC) , оповестено тези дни. Според него близо половината (45%) от икономическите престъпления в България са извършени от потребители и клиенти на компаниите. На второ място фирмите се оплакват от натиск да дават подкупи и от други корупционни практики. 

Само 190 души са се лекували планово в ЕС за сметка на НЗОК

в. Сега

Точно 190 души са получили разрешение от Националната здравноосигурителна каса да се лекуват в Европейския съюз за нейна сметка през 2017 г. Година по-рано те са били 230, а преди това - по-малко. Разходите на НЗОК за планово лечение на българи в чужбина продължават да са ниски, въпреки че от началото на годината именно това лечение се сочи като главоломно растящо. Това показват данните в анализ, поръчан от надзорния съвет на касата и предоставен и на вестник "Сега".

"Разходите за планово лечение на български граждани в ЕС представляват 4% от общите разходи за лечение на български осигурени лица в ЕС", пише в документа, който обхваща периода от началото на 2015-а до 2018-а година. В него обаче не са посочени суми. 

Сигналите за плагиатство ще се разглеждат най-рано от юли

в. Сега

Сигналите за плагиатство ще могат да се разглеждат от просветното министерство най-рано към края на юли, макар че това е най-оптимистичният срок за сформиране на новата комисия по академична етика, която ще разглежда случаите на преписване на чужди научни трудове. Това произтича от промените в закона за развитие на академичния състав, приети преди месец от парламента.

Поправките бяха дълго чакани от учените, защото затягат правилата за заемане на академични длъжности и придобиване на научни степени чрез въвеждане на минимални национални изисквания.

Ударно събарят незаконни кръчми на плажа в Слънчев бряг

в. Монитор

Ударно разрушаване на незаконни заведения тече на Северния плаж в Слънчев бряг. Багери и строителни бригади, наети от концесионера събарят барове, дискотеки и ресторанти, вдигнати върху пясъка от предишния стопанин. Гледката е потресаваща, а ивицата изглежда така, сякаш е била пометена от унищожително торнадо. Плажът е осеян с огромни парчета бетон и камъни, а от пясъка стърчат арматури и парчета подпорни колони. На места са струпани остатъци от дограмите и покривите на разрушените заведения.

Правят интерактивна карта за възможностите на бизнеса

в. Монитор

Интерактивна карта по проекта Share Bulgarian Business ще представя по различен начин на различни инвеститори възможностите на българския бизнес. Тя е продължение на проекта "Сподели България", започнал появил преди три години.

Председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов отбеляза, че картата ще дава сигурност относно източниците на информацията, публикувана на нея. Това позволява на фирмите да спестят процеса на опознаване и на наемане на местни хора, които да проверяват данните, коментира той и допълни, че това ще е допълнителен източник на данни, какъвто е търговският регистър. По думите на Симеонов сайтът на БТПП вече е част от проекта и през него всички членове на палатата стават видими през Интернет за стотици други компании в цяла Европа. Според браншовика интерактивната карта дава възможност и за по-въздействаща реклама на всички забележителности в България, което ще даде тласък на туризма.

КПКОНПИ имала и други сигнали, като този за Иванчева

в. Стандарт

Десислава Иванчева доста бързо се е ориентирала в обстановката, но това не означава, че и други не се възползват от тези вратички в закона. Имаме доста сигнали, така че тепърва предстои действие. Това заяви председателят на новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев в интервю за БНР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още