IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 23 януари

07:52 | 23.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бюджетът на училището ще зависи и от образованието на родителите

в. Сега

Между 15 и 20% допълнително към бюджета си могат да получат училищата с концентрация на деца от уязвимите групи. Това стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев, който вчера представи проект за промени в наредбата за финансирането на институциите в предучилищното и училищното образование. Документът предвижда допълнителни средства за най-малките и отдалечени школа, включително и за тези, намиращи се в 112 общини от Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар и пограничните райони.

Социолози призоваха десните да се обединят за евроизборите

в. Сега

Предстоящите избори за Европейски парламент през 2019 г. са най-добрата възможност да се постигне широко обединение на извънпарламентарната десница у нас. Тази теза се наложи на кръгла маса под наслов "Демократичната общност - какво се случи до 2017 година и какво предстои". Дискусията вчера беше организирана от сдружение "Граждански съвет" и фондация "Конрад Аденауер".

Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" посочи, че националните избори отклоняват към ГЕРБ значителен дял от десните избиратели, които не искат да изгубят гласа си и да позволят на БСП да стане първа политическа сила.

НКЖИ обнови 3100 км жп линии

в. Монитор

Разстоянието от София до руския град Екатеринбург по въздух, но под формата на релси, е обновила чрез тежка пътна механизация Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), съобщиха от ведомството.

В началото на 2017 г. най-голямото държавно предприятие с над 11 200 служители разработи Стратегия за експлоатация и развитие на жп инфраструктурата в Република България за периода 2017 - 2021 г. В края на първата година от периода от жп компанията се похвалиха, че е възстановена проектната скорост на пет междугария с обща дължина над 43 км, завишени са скоростите в 16 междугария с обща дължина около 171 км, премахнати са и 32 броя ограничения на скоростта в мрежата с обща дължина 56 км. Общият ефект от извършените подобрения в тези отделни отсечки от жп мрежата е 61 минути.

Съживяват старо летище край Хасково

в. Монитор

Учебно-тренировъчен център по парашутизъм и други спортове ще бъде изграден на бившето селскостопанско летище край хасковското село Малево. Инвестиционното намерение е от фирмата “Авиотех” ООД. Основна дейност на дружеството е реализация на специализирани услуги и продукти в областта на авиацията с общо предназначение. Фирмата е официален представител за България на водещи производители на авиационна техника, спортни и учебно-тренировъчни самолети. Дружеството развива своите дейности на летателни площадки “Белчин” край София и около Казанлък. “Авиотех” е сключило дългосрочен 35-годишен договор за наем на летателна площадка-писта с община Хасково.

Броят имоти и яхти на българи в Гърция

в. Стандарт

Яхти и палати на българи в Гърция скоро ще бъдат извадени на светло. Същото ще се случи и със съседите, които са инвестирали в скъпи апартаменти и луксозни лодки у нас. За това са се договорили данъчните шефове на двете страни Галя Димитрова и Джордж Пицилис на среща в Атина.

Така НАП ще може да провери дали официалните доходи на родните баровци, които имат яхти, къщи и апартаменти в Гърция, отговарят на имуществото им. Ако се установи несъответствие, ще започнат ревизии. Българските данъчни смятат да въведат у нас и гръцкият модел за контрол върху частните квартири. В южната ни съседка всеки, който отдава имот в популярните онлайн приложения, е длъжен да се регистрира в електронен регистър.

В енергетиката само ТЕЦ "Марица-Изток 2" е на загуба

в. Стандарт

Всички енергийни дружества приключват 2017 г. на печалба без ТЕЦ „Марица-Изток 2". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг във връзка с пресконференцията на българския бизнес и неговите приоритети за 2018 г., на която бе прогнозирано поскъпване на тока с между 15 и 30%.

„Българският бизнес постави темата за реформите в енергетиката и каза, че има липса на воля за такъв тип реформи, но аз и моите колеги не можем да се съгласим. Още от миналото правителството на премиера Бойко Борисов сме предприели действия за реформи", каза още тя и обясни, че според нея в изложението на хората от българския бизнес е липсвала конкретика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още