IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 23 октомври

08:23 | 23.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

НЗОК ще плаща по нов начин лекарствата

в. Сега

490 млн. лв. повече са предвидени в бюджета на НЗОК за 2019 г. Системата ще разполага с 4.350 млрд. лв. За лечение в болничните заведения са осигурени над 118 млн. лв. повече, за лекарства - 117 млн. лв. повече. С това обаче заложената сума за медикаментите само ще достигне нивата на реалните разходи, които касата ще направи за тях тази година.

За погасяване на дългове към чужди здравни каси са отредени 80 млн. лв. За онколекарства в болниците пък са заделени 100 млн. лв. повече.

Ръководството на спецпрокуратурата се сменя тихомълком

в. Сега

Промените по върха на спецпрокуратурата, която разследва корупцията по високите етажи на властта и организираните престъпни групи, няма да бъдат коментирани по заповед на зам. главен прокурор. Държавното обвинение било като семейство, което не смята да разказва вътрешните си проблеми, заяви Иван Гешев, заместник на Сотир Цацаров и доскоро ръководител на специализираната прокуратура.

След като Гешев се издигна до зам. главен прокурор, на мястото му временно бе назначена Даниела Начева. В сряда обаче Висшият съдебен съвет (ВСС) ще назначи за и.д. ръководител досегашния заместник Димитър Петров.

Държавата залага ненужен дефицит и в бюджета за 2019 година

в. Сега

Правителството залага дефицит в бюджета и за следващата година, въпреки че икономиката ни пета поредна година върви нагоре с ръстове от над 3%, а от 2016 г. насам хазната излиза на плюс. Само до края на септември тази година излишъкът бе достигнал 2.7 милиарда лева. Публикуваният проект за държавния бюджет за 2019 г. обаче отново е с превишение на разходите над приходите с 0.5%. Планираният дефицит е 600 млн. лв. при очакван размер на икономиката от над 116 млрд. лв. Прогнозата на правителството е за 3.7% ръст на БВП, а за тази година очакванията са за 3.6%.

650 лева минимална заплата от януари 2021 г.

В. Труд

Минималната заплата ще нарасне на 650 лв. от 1 януари 2021 г. От началото на следващата година минималното възнаграждение ще бъде увеличено от сегашните 510 лв. на 560 лв., а от 1 януари 2020 г. ще стане 610 лв. Това е записано в 3-годишната прогноза на Министерството на финансите, която заедно с проектобюджета за 2019 г.

500 души поискаха оставката на вицепремиера Симеонов

В. Труд

500 души поискаха оставката на вицепремиера Валери Симеонов заради изказването му за протестиращите майки на деца с увреждания. Думите на Симеонов многократно бяха излъчени по тонколоните пред Министерски съвет, придружавани с изказвания от майки и други граждани, подкрепящи исканата оставка. Чуваха се скандирания като “Народът ви мрази“ и “Оставка, боклуци“, но организаторите на протеста – майките на деца с увреждания, ясно заявиха, че искат само оставката на Валери Симеонов.

Хотелиер печата 11,6 млн. евро менте в Слънчев бряг

в. 24 часа

Печатница за фалшиви пари, скрита в подземния гараж на хотел “Кантилена” в Слънчев бряг, произвела 11 579 000 евро и 1 900 000 долара. Тя е най-голямата за последните 11 г., а може би и за 20-30 г. назад, съобщи зам.- главният прокурор Иван Гешев. Фабриката е разбита в събота, 20 октомври. Тогава ГДБОП и спецпрокуратурата атакували хотела, собственост на Александър Василиевич Крихтин.

От Интерпол казали, че досега не са засичали пари, изработени по тази техника. Затова и предположили, че фабриката е нова.

Проверка на здравния ДАНС показа: Машинист ремонтира хемодиализата във Видин

в. Монитор

Машинист на електрически локомотив поддържа медицинската апаратура на хемодиализния център във Видинската болница „Света Петка”. Това стана ясно от проверка, направена от Изпълнителна агенция „Медицински одит”, популярна като здравният ДАНС.

Протоколът, с който „Монитор” разполага, е от 21 септември, а самият одит е извършен в периода 10-14 септември-половин месец преди аварията на 1 октомври, когато гръмна една от колоните на пречиствателната станция и се наложи апаратите за очистване на кръвта да работят на намален капацитет и при авариен режим. Два дни след това един пациент почина, защото не успя да пътува до Монтана, за където беше пренасочен, а друг изпадна в кома и бе откаран в болницата в Лом. Въпросната проверка на здравния ДАНС е направена по сигнал на пациент от 17 август.

Над 400 000 българи работят през нощта

в. Монитор

Над 400 000 българи работят през нощта, съобщиха от КТ „Подкрепа“. Според изследвания при работещите нощем се наблюдава увеличаване на риска от заболявания на сърдечно-съдовата система с 40 на сто, с три пъти от рак на простатата и с 30 на сто от рак на гърдата.

СОС решава да има ли референдум за завода за горене на отпадъци

в. Стандарт

В Столичния общински съвет (СОС) започва разглеждането на внесеното от 15 общински съветници искане за провеждане на местен референдум за завода за изгаряне на отпадъци в центъра на София. Заводът за изгаряне на отпадъци трябва да бъде изграден в географския център на София, район Сердика, бул. „История Славянобългарска", на територията на ТЕЦ „София".

Проектът за изграждане на завод за изгаряне на отпадъци в центъра на София и поемането на общински дълг в размер на 67 млн. евро за изграждането му, не само че не се приема еднозначно от жителите на София, но породи множество протести и въпроси в различни аспекти, в т.ч. екологични и финансови. Именно поради тези причини 15 общински съветници от всички опозиционни политически групи в СОС внесоха искане за провеждане на местен референдум по темата.

Експерти от Виена ще консултират София по изграждане на инсталацията за РДФ гориво

в. Стандарт

Кметът на община Виена Михаел Людвиг изрази готовност да продължи да сътрудничи на София с експертна помощ в областта на управлението на отпадъците. За това се разбраха днес на среща кметовете на София Йорданка Фандъкова и на австрийската столица – г-н Людвиг. В областта на управлението на отпадъците, където експерти от „Виена енерджи" консултират София, опитът на австрийската столица, е много важен и актуален, посочи кметът Фандъкова.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още