Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Преглед на печата за 24 май

Преглед на печата за 24 май

Снимка: Ройтерс

В. 24 часа

Вдигат акциза за домашната ракия?

Акцизът за домашната ракия да се вдигне и ставката му да се изравни с тези на останалия алкохол. Другият вариант бил да се освободи изцяло от налог.

Това се е обсъждало на последното заседание на ЕКОФИН, става ясно от бюлетина с решенията.

Решение в разговорите по темата за подобряване на бизнес средата за акцизните стоки и по специално алкохола и алкохолните напитки още не е постигнато.

Целта на мерките е да се гарантира лоялна конкуренция в сектора и да се намали административната тежест в него. Основният аргумент за подготвяните промени в облагането на акцизните стоки е, че различните ставки освен, че затрудняват администрирането, са източник на нелоялна конкуренция в съответния бранш.

Ангелкова: 32% ръст на туристите в местата за настаняване отчита Боровец за зимния сезон

Туристите, отседнали в местата за настаняване с 10 и повече места в Боровец през изминалия зимен сезон, нарастват с 32% спрямо година по рано. През периода декември 2018 - март 2019 броят на нощувките е повече от 313 хил., а постъпленията от тях надвишават 18,8 млн. лв., отчитайки увеличение от 7,6 на сто в сравнение със зимния сезон година по-рано. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на среща с туристическия бранш в Самоков, съобщават от Министерството на туризма.

В. Монитор

До Одрин от Пловдив тръгва влак на 1 юни

От 1 юни международен влак ще пътува между Пловдив и Одрин. По искане на българските железници се е договорило разкриване на новата пътническа линия, съобщи вестник "Сабах".

Официален представител от Генералната дирекция на турските държавни железници (TCDD) е заявил пред изданието, че компанията е постигнала споразумение с БДЖ.

"Одрин приема всеки ден голям брой посетители от България. Смятаме, че тази услуга ще допринесе за икономиката на града", е коментирал представителят на TCDD.

"Български пощи" внедриха нова европейска платформа за финансови услуги

Български пощи" ЕАД е първият оператор, който внедри новата платформа за пощенски финансови услуги на Eurogiro. Това бе отчетено на годишната среща на организацията за пощенски разплащания, която се проведе в Букурещ, съобщиха "Български пощи".

На форума повече от 120 експерти от световната пощенска общност се събраха, за да формират и споделят стратегии за новата роля на пощенските мрежи в ерата на цифровизацията и на финансовото приобщаване. Общо беше мнението, че при наличието на повече от 600 000 офиси по света, пощенските организации могат да играят водеща роля в цифровата икономика и да обслужват финансовите потребности на своите клиенти.

В. Сега

България е усвоила едва 12% от европарите за регионален туризъм

На фона на спада на ранните записвания за море от страна на чуждите туристи България е успяла да усвои едва 24.6 млн. лв., или около 12% от предвидените около 200 млн. лв. за развитие на регионалния туризъм. Това показва справка на в. "Сега" в данните за изпълнение на програма "Региони в растеж". По нея са предвидени общо 3 млрд. лв., като към момента усвоените средства са около 44%. Самата програма е разделена на подмерки и една от тях е свързана именно с развитие на атракциите. Към момента обаче - видно от данните, държавата не бърза да усвоява тези ресурси.

Междувременно туристическият бранш продължава да се оплаква, че държавата не прави достатъчно и не се рекламира атрактивно и агресивно - както прави Турция например.

Агенцията за храните не откри фалшив зехтин

Българската агенция за безопасност по храните беше създадена с апломб като мощен борец срещу некачествените и дори вредни за здравето стоки, заливащи нашия пазар. Но не оправдава високите очаквания. Българите получават полезна информация за храните и за фирмите, които се "отклоняват" от стандартите, не от БАБХ, а от малката неправителствена организация "Активни потребители", която редовно тества различни групи продукти и публикува детайлните резултати.

Така през февруари научихме, че по магазините наред с истинските зехтини се продават и странни коктейли от мазнини и химикали, снабдени със заблуждаващи етикети, че са висококачествено маслиново масло. Вместо да започне масови проверки и да погне нарушителите - некоректните производители и търговци, агенцията по храните се е заела да проверява тестовете на "Активни потребители", става ясно от съобщение, което БАБХ изпрати до медиите в сряда.

Кабинетът ражда поредна мегаструктура за безопасност на движението

Безсилието на правителството да се справи с войната по пътищата изби в правеното на структура след структура. След като само преди два месеца беше създадена Държавната агенция за пътна безопасност към Министерския съвет с щат от 39 души, сега кабинетът е на път да направи и Национален координационен център за безопасно движение по пътищата.

Това идва на фона на наличието и на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, в която има представители на почти всички министерства. Отделно има МВР, Пътна полиция, ДАИ, АПИ и др.  Особено активни при правенето на нови структури управляващите станаха след тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 20 души, а други 20 бяха ранени. Веднага след това бяха махнати трима министри, а правителството обеща мерки, които засега се изразяват в правенето на нови агенции и центрове.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
АБВ ще настоява за мораториум върху сделката за изтребителите