Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Преглед на печата за 25 юни

Преглед на печата за 25 юни

Снимка: Pixabay

В. 24 часа

Голф комплексът до Елин Пелин има нов собственик - Мирослав Печев

Голф и спа комплексът „Света София“ до Елин Пелин има нов собственик. Чуждестранните инвеститори от „България дивелопмънт холдингс лимитед“ продадоха недвижимия имот на българска компания, собственост на бизнесмена Мирослав Печев.

За сделката става ясно от документи в търговския регистър, вписани на 20 юни. Новината съобщи журналистът Христо Николов в специализираното предаване „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Стойността на сделката не е публична информация. Във финансовия отчет за 2017 г. на дружеството собственик нетекущите активи /земя, сгради, съоръжения, оборудване/ са оценени на 16,7 млн. лв. Едно от първите голф игрища бе инвестиция на рекламния бос Красимир Гергов. Първоначално то отваря през 2005 г., а четири години по-късно комплексът е разширен. Но преди пет години бе продаден при оценка от около 10 млн. евро.

ЕС установи различен състав в една трета от храни с еднакви/сходни опаковки

Някои продукти в ЕС се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав. Това разкриват резултатите от общоевропейска кампания за тестване на хранителни продукти, обявени от Европейската комисия.

Те не установяват задължително разминаване в качеството, както и не откриват някакви тенденции по географски принцип, съобщиха от ЕК.

В рамките на проучването продукти в ЕС бяха тествани по една и съща методика, за да се разбере по-добре каква е ситуацията с различното качество на храните. Анализът на почти 1400 хранителни продукта в 19 държави от ЕС, сред които и България, е извършен от Съвместния изследователски център – службата за научни дейности и познания към комисията. Той показва, че 9% от сравнените продукти са се различавали по състав, въпреки че лицевата страна на опаковката им е била една и съща. Други 22% от продуктите с различен състав са имали сходна лицева страна на опаковката.

В. Сега

Брюксел прати допълнителни въпроси за държавната помощ за "Марица-изток 2"

Брюксел иска от България да отговори на няколко допълнителни въпроса, преди да каже дали позволява закъсалият ТЕЦ "Марица-изток 2" да получи около 500 млн. лв. увеличение на капитала си и дали това би била непозволена държавна помощ. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която извънредно посети централата в понеделник. В теца възникна пожар, който срина комина на сероочистката на осми блок. Петкова не даде повече подробности за позицията на Европейската комисия. От думите й не се разбра и как точно централата ще се справи с щетите от пожара.

Още 6 дни касовите бележки може да са без QR код

НАП напомни, че остават шест дни до крайния срок, в който всички фирми без регистрация по ДДС и без софтуер за управление на продажбите, трябва да сменят касовите си апарати с нови.

След 30 юни тези фирми трябва да издават касови бележки с QR код и всяка продажба да се отчита в рамките на 5 минути на сървъра на приходната агенция.

КФН се разбърза за проверката на "Еврохолд"

Комисията за финансов надзор (КФН) работи усилено по проверката на "Еврохолд", след като дружеството обяви миналия четвъртък, че купува активите на ЧЕЗ в България. "Надзорът продължава работата си по четири проверки на дейността на "Еврохолд България" и на дейността на три застрахователни дружества от групата на холдинга. Проверяват се финансовото състояние и капацитетът на дружествата с оглед на бъдещи придобивания", съобщават още от КФН.

Становището на надзора за финансовото състояние на "Еврохолд" е от изключителна значимост с оглед на факта, че освен опит в сектора от него ще се очаква и сериозен финансов ресурс - от една страна за заплащането на инвестицията по изкупуването и от друга - за поддържането на адекватна инфраструктура в електроснабдителния сектор.

В. Монитор

Хаос с връщането на налозите за втори дом в курортите

По-високата данъчна ставка за "втори" имот в курортите доведе до хаос в общинските администрации. Хиляди добросъвестни данъкоплатци биват издирвани от чиновниците, за да им бъдат върнати надвзетите налози за имоти, обложени неправомерно с по-висока ставка.

Общините изпитват огромни затруднения от необмислени промени в Закона за местните данъци и такси, които бяха приети през есента на миналата година. Те предвиждаха имоти, които се намират в курортните населени места и не са основно жилище, да се облагат с по-висока ставка. Идеята на управляващите беше да се ограничи неплащането на данъци за доходи, получени от недекларирани апартхотели и квартири. Промените влязоха в сила от тази година и засягат собствениците на "втори" жилища, които не са регистрирани по закона за туризма (т.е. като апартхотели или квартири) в над 140 курорта.

И офшорки изскачат зад купувача на ЧЕЗ

И офшорки изскачат зад „Еврохолд“ - купувача на ЧЕЗ, сочи справка в публичните регистри. Преди дни стана ясно, че дружеството иска да купи най-голямото ЕРП у нас въпреки липсата на опит в тази сфера и пренебрегвайки скандалния си минал опит в Гърция и Румъния. Документи показват, че централната банка на Атина 3 пъти е отрязала дружество от групата, което се опитало да купи клон на голяма застрахователна компания. Друга фирма на кандидата пък е била глобена в Румъния за картелно споразумение.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Агустин Карстенс: БНБ е пример за опазване на икономическата стабилност