Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Преглед на печата за 26 април

Преглед на печата за 26 април

Снимка: Pixabay.com

Промените в ТЕЛК са намалили с 36% новите инвалидни пенсии

В. Сега

Както се очакваше, промените в медицинската експертиза, с които миналото лято беше премахната възможността да се трупат проценти за различни заболявания при определянето на степен на неработоспособност, са лишили много хора от инвалидна пенсия. Това става ясно от анализ на НОИ, публикуван в информационния бюлетин на осигурителния институт.

Анализът на разходите за инвалидни пенсии през 2018 г. показва, че през четвъртото тримесечие на миналата година - точно след реалното влизане в сила на новата наредба на МЗ за медицинската експертиза, разходите за инвалидни пенсии нарастват с 1,6%, което е значително по-ниско от процента на увеличение на пенсиите от 1 юли (3,8%).

"Фактически, част от инвалидните пенсии, които са били изплащани през четвъртото тримесечие на 2017 г., вече не се изплащат през четвъртото тримесечие на 2018 г., като намалението не е било компенсирано с по-голям брой новоотпуснати пенсии с по-висок размер", установяват от НОИ. Същото експертите наблюдават и при сравнение на първата и втората половина на миналата година - част от пенсиите, изплащани към юли 2018 г., вече не са се изплащали във втората половина на годината и намалението не е компенсирано с по-голям брой новоотпуснати пенсии на по-висок размер.

Трета социологическа агенция даде преднина на БСП пред ГЕРБ

В. Сега

Скандалите с апартаментите на властта се отразяват негативно на рейтинга на управляващата партия ГЕРБ и тя вече изостава след БСП. Това показва представително проучване, направено от агенция "Маркет линкс" и БТВ в периода 12-22 април, в което са обхванати 1049 пълнолетни българи.

Ако евроизборите бяха днес, БСП ще получи 31,3% от гласовете, а ГЕРБ – 30,9%. "При толкова малка разлика обаче е трудно да се прогнозира кой ще спечели повече места в европарламента", коментира пред БТВ социологът Добромир Живков.

Това е третата социологическа агенция, която дава минимална преднина на БСП пред ГЕРБ. Преди това "Медиана" отчете, че БСП успява да изпревари коалицията ГЕРБ/СДС с около половин процент (0,6 %) – 32,1 % за БСП срещу 31,5 % за ГЕРБ/СДС. "Галъп Интернешънъл" обяви, че 32,1% ще гласуват за БСП, а 31% - за ГЕРБ и СДС.

Бившият зам. Министър Александър Манолев вече е обвиняем за източване на еврофондове

В. Сега

Окръжната прокуратура в Благоевград привлече като обвиняеми бившия министър на икономиката Александър Манолев и Ана Димитрова за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз.

Двамата са обвинени за това, че в периода от началото на месец януари 2013 г. до 14 октомври 2015 г. в София, Сандански и Благоевград, в съучастие - Манолев като подбудител и помагач, а Ана Димитрова в качеството й на търговец - ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова, като извършител, са представили пред Държавен фонд „Земеделие“ неверни сведения в заявление за подпомагане за изграждане на жилищна сграда за гости в местността „Чинар куши“ и приложени към него документи. Целта била да получи фирмата „Агротрейд - Ана Димитрова“ 391 160 лева европейско подпомагане.

Привличат отличници за учители със стипендии

В. Монитор

Учениците, които са показали най-добри резултати на изхода на гимназия, ще бъдат привличани за учители и инженери със стипендии. Допълнителният стимул вероятно ще бъде заложен в бюджета за следващата 2020-а, заяви просветният министър Красимир Вълчев.

„За нас е важно ученици, които са с най-добри резултати на изхода на гимназия да се включват в професионалните направления, в които имаме най-голяма нужда като обществено и икономическо развитие. Обществената възвращаемост и ръстът на БВП би бил най-голям, ако насочим най-добрите ученици към тях.“, каза Вълчев. Той посочи, е важно отличниците на випуска да стават икономисти, социолози и политолози, но също така е трябва да има учители и инженери.

Вадят глоби от цената на полицата с „Бонус-малус“

В. 24 часа

Системата “Бонус малус” ще бъде основно прекроена, преди да бъде обявена пак за обществено обсъждане, научи “24 часа”.

Три ще са основните промени, по които се работи, твърдят запознати. Първата ще задължи собствениците да вписват в полицата имената на всички хора, които имат право да шофират колата, на чието име е застраховката. Крайната ѝ цена ще зависи от водача с най-много малус точки.

Обмисля се също дали глобите за водачите при нарушения на пътя изобщо да участват в оценката, или не. Аргумент за изваждането им е, че застрахователите не покриват плащането им, поради което няма основания да участват в ценообразуването.

Данъчните провериха 1800 заможни българи

В. Труд

Дали имуществото на 1800 заможни българи отговаря на легалните им доходи са проверили от Националната агенция за приходите през миналата година, научи „Труд“. Всяка година експертите от приходната агенция преглеждат хората, които притежават скъпи автомобили и имоти. Като сравняват притежаваното имущество с официално обявените от тях доходи. Ако има разминавания стартират по-сериозни ревизии, като по този начин през миналата година са селектирани 1800 българи. Ако при ревизиите те не успеят да докажат откъде са доходите им за покупката на скъпи коли, апартаменти и къщи, ще трябва да платят данъци за пет години назад.

При проверките за съответствие между имущество и доходи, апартаментите, колите и банковите сметки в страните от ЕС не може да бъдат скрити от НАП. При ревизиите данъчните може да изпратят запитване до приходните администрации на държавите от ЕС с въпроси дали конкретен гражданин притежава пари или имущество в чужбина. Освен това НАП получава и автоматична информация за купените в ЕС автомобили от български граждани.
 

По статията работи: Божидарка Чобалигова
Още по темата: Икономика и политика

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
България е изнесла около 10 хил. тона пчелен мед в ЕС