IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 28 юни

07:55 | 28.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Северозападна България остава само с една болница, пръсната в три града
В. Сега

Заради липсата на лекари и достатъчно население процесът по замиране на отделения и цели болници в по-отдалечените и бедни региони става все по-драстичен. Той вероятно ще доведе до това целият северозападен регион да ползва общи болници, а не всяка област - своя, с максимален брой отделения. Това означава, че Видин, Враца и Монтана може да имат общо отделение по педиатрия в единия от градовете, по хемодиализа - в другия и т.н. Трябва да се премине към комплексно разглеждане на медицинското обслужване на територията на целия северозападен регион, а не на ниво отделни области, сподели здравният министър Кирил Ананиев след среща с директорите на областните болници във Видин, Монтана и Враца.  "Това, което искаме да направим, е да подобрим обслужването на населението. Тези отделения и клиники, които са добри в дадената област, ще останат да работят, а тези, които са доказани, че са по-добри в другата област, там ще концентрираме нашите усилия като капацитет. Независимо от това дали говорим за Видин или Враца, това е един регион, в който хората трябва да получат най-доброто обслужване.

Къщите за гости доведоха шефа на ОЛАФ в България
В. СегаКонкретни разследвания, сред които и къщи за гости, доведоха шефа на Европейската служба за борба с

измамите (ОЛАФ) Виле Итала в България. Вчера той се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров, заместника му Иван Гешев и ръководителя на отдел „Специализиран“ към Върховната касационна прокуратура Румяна Арнаудова. Според официалното съобщение Цацаров и Итала са обсъдили "поефективното провеждане на разследвания за защита на финансовите интереси на ЕС". Предмет на дискусия били "както общото взаимодействие между МВР и прокуратурата, от една страна, и ОЛАФ, от друга, така и конкретни текущи разследвания".  Най-актуалното разследване за злоупотреби с европари са къщите за гости, финансирани от Държавния фонд "Земеделие" по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), за които към момента са дадени над 200 млн. лв.

Декар земя в Балчишко скочи до 2 635 лева средна цена
В. Монитор

Средната цена на декар земеделска земя в община Балчик е 2 635 лева, съобщават от статистическото бюро в Добрич. Данните са за 2018 г. През миналата година средната цена на един декар земеделска земя в област Добрич достига 1 697 лв., при средна цена за страната 941 лева на декар. Спрямо предходната година, средната цена на земеделската земя в област Добрич намалява  с 16.5%, но въпреки това продължава да бъде най-висока в сравнение с останалите области. След Балчишко, най-скъпо се продават нивите в останалите две крайморски общини Каварна и Шабла, съответно по 2 369 и 2 312 лева за декар. В сравнение с 2017 г., цената на декар земя в Балчишко е поскъпнала с около 500 лева, а в Каварненско и Шабленско – с по около 400 лева. Най-евтини са земите в Тервелско – по 1 121 лева за декар.

МинистърАнгелкова:Интегрирани обекти иместния колорит превърнаха туризма въвфактор за растежна регионите
В. Труд

Водеща цел на Министерството на туризма е държавата в пряко сътрудничество с бизнеса и местната власт да утвърди България като разпознаваема целогодишна дестинация. Работим с интегрирани туристически обекти, за да се улеснят възможностите за популяризирането им и достъпът до тях. Това съживява икономиката в малките населени места и ги прави по-разпознаваеми като дестинации, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред участниците във второто издание на Пловдивския икономически форум, съобщиха от МТ. „Освен да представим богатото културно-историческо наследство на страната и разнообразната й природа, искаме да предложим на нашите гости автентично усещане“, отбеляза министър Ангелкова. Тя припомни мястото на страната ни сред трите най-богати държави в Европа по разкрити артефакти – у нас те са над 40 хил.

При нагласена поръчка по европроекти ще се връщат 100% от парите
В. 24 часа

Същата санкция е предвидена и при конфликт на интереси Когато не е публикувано обявление за обществена поръчка по проекти с еврофинансиране или тя неоснователно е възложена пряко, 100% от парите ще трябва да се върнат. Това е записано в проект на наредба, описваща санкциите при нередности при поръчки по европейски проекти. Тя е част от Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове. Измененията са следствие на нови насоки за определяне на финансови корекции, публикувани от ЕС през май. Те допълват и случаите, при които ще се връщат пари. Съгласно новата наредба всички средства трябва да бъдат възстановени и в случай на незаконосъобразно разделяне на поръчки за строителство, услуги или доставка на части, когато обявленията за отделните части от поръчката не са публикувани в Официалния вестник на ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още