IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 29 март

08:08 | 29.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Шефът на "Антикорупция" оправда евтините си имоти с неточни нотариални актове
в. Сега

Председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев даде абсурдни обяснения защо цената на закупените от него два апартамента е под данъчна оценка на имотите. От прессъобщението, изпратено до всички медии, излиза, че и в двете сделки ниските цени са резултат от неверни обстоятелства в нотариалните актове на жилищата. Не е ясно дали някоя институция ще провери Георгиев - по закон това следва да бъде направено от подчинените му в комисията. Прокуратурата тепърва ще се запознава с казуса.

Както "Сега" писа, Георгиев и съпругата му са сключили три сделки под данъчната оценка на имотите. През 2012 г. те са закупили апартамент от 99 кв. и два гаража за 207 318 лв. при данъчна оценка от 264 310 лв., а през 2014 г. са придобили още един гараж за 6845 лв. при данъчна оценка 17 158 лв. Най-крупната покупка е от 2017 г., когато Георгиеви придобиват жилище от 156 кв. м с две тераси - от 48 и 187 кв. м. Жилището е на три нива и се явява нещо като тризонет. Данъчната оценка за него е 452 786 лв., а сделката е сключена за 293 374 лв. После е купен и гараж за 10 000 лв. с оценка 42 134 лв.

Пореден срив на електронен регистър изнерви фирмите
в. Сега

Пореден срив на държавен електронен регистър изнерви фирмите. В два поредни дни - сряда и четвъртък, за часове блокира информационната система "Бизнес статистика" на Националния статистически институт. Там се подават всякакви документи, засягащи фирмите, включително и годишните отчети за дейността, за подаването на които крайният срок е 31 март.  Модулът работи от 2009 г. и чрез него се отчитат годишно над 600 000 физически и юридически лица.

Блокирането на регистъра на НСИ нанася двойна вреда на бизнеса, защото невъзможността да се подадат отчетите за дейността препятства и подаването на данъчните декларации за изтеклата 2018 г., и плащането на корпоративния налог, за които крайният срок също е 31 март.  Проблемът е, че неработещият модул "Бизнес статистика" на НСИ не може да генерира входящ номер на годишния отчет на дейността на предприятието, а без такъв номер НАП не приема годишната декларация за корпоративния данък. Професионалните счетоводителски форуми загряха от недоволство и опасения, че заради техническите засечки на информационната система на НСИ хиляди предприятия няма да успеят да декларират навреме корпоративните си данъци за миналата година и ще бъдат наказани с глоби и наказателни лихви, без да са виновни.

Фандъкова нареди да се махне "надгробната плоча" от пл."Гарибалди"
в. Сега

Столичният кмет Йорданка Фандъкова разпореди да се премахне от площад "Гарибалди" в София новооткритият при ремонта монолит, т.нар. „водна стена”, която стана обект на подигравки в социалните мрежи, като бе оприличена на надгробна плоча или котешка тоалетна. Фандъкова обаче аргументира нареждането си това, че водната стена е, че е прекалено голяма за малък площад като "Гарибалди". Според нея, стената не се вписва в пространството, а и нямало да коментира колко е водна. Кметицата каза още, че е по-добре стената да се постави в сградата на УАСГ, за да напомня на бъдещите архитекти и проектанти за отговорността, която носят.

БНБ съгласна Пощенска да придобие Банка Пиреос
в. 24 часа

Управителният съвет на Българската народна банка взе решение за предварително одобрение на прякото придобиване от „Юробанк България" на акции, представляващи 99.9819% от капитала на „Банка Пиреос", обявиха от БНБ. При реализиране на придобиването тя ще стане дъщерно дружество на „Юробанк България" и част от групата на „Юробанк Ергасиас" С.

Спас Русев получи предварително разрешение да купи "Телеком Албания"
в. 24 часа

Албанският орган за електронни и пощенски съобщения е дал предварително разрешение на Спас Русев да придобие 99,75% от албанския телеком "Телеком Албания". Новината предава сайтът exit.al. Сделката обаче все още чака разрешение от албанската антомонополна комисия. В момента "Телеком Албания" е собственост на гръцката OTE group. Тя се е договорила за продажба на българската "Албания Телеком Инвест" за 50 млн. евро.

Искат данък „градушка” и от застрахователите
в. Труд

Земеделската комисия в парламента отложи гласуването на Законопроекта за превенция от неблагоприятни климатични събития. Той предвижда земеделските стопани да плащат такса от 0,75 лв. на дка за борба с градушките, с които ще се финансира нова агенция. Част от депутатите обаче настояха застрахователните дружества също да плащат за противоградна защита, както беше предвидено в първия вариант на законопроекта. Според него те трябваше да отчисляват по 0,8% годишно от премийния приход от застраховки като “Автокаско”, срещу пожар и наводнения, срещу кражби и т. н. Застрахователите предупредиха, че подобна такса ще доведе до поскъпване на всички имуществени застраховки, което ще засегне ипотекираните апартаменти, всички общински сгради, пътища, които се застраховат, малки и средни предприятия.

Петролната асоциация с нов председател
в. Труд

За нов председател на Българската петролна и газова асоциация с двегодишен мандат е избран Живодар Терзиев, съобщиха от БПГА. Г-н Терзиев поема поста след приключилия успешно втори мандат на Валентин Златев начело на организацията. Живодар Терзиев е управител и съдружник в дружеството за търговия с петролни продукти “ЗАРА-Е” ООД, компания, създадена с изцяло български капитали. Той работи в структурите на дружеството от 1996 г. Терзиев е доказан експерт в бранша, с дълбоки познания за българския пазар. Асоциацията твърдо ще следва мисията си за борба със сивия сектор и нелоялните практики, за установяване на прозрачна конкурентна среда, както и за равенство пред закона на всички участници на пазара, заяви Терзиев.

4000 фирми си признаха за неплатен данък печалба и ДДС
в. Монитор

4000 компании са коригирали материалните си запаси, като са съставили протоколи за корекции в последния месец и половина в отговор на изпратени от НАП писма и течащите инвентаризации и проверки.

По време на контролните действия на НАП, инспекторите често откриват липсваща стока, което потвърждава съмнението на данъчните, че част от нея е отдавна продадена без документи, като не са платени дължимите корпоративен данък и ДДС. Припомняме, че в края на миналата година на 13000 фирми с нелогично високи материални запаси спрямо продажбите им, бяха изпратени предупредителни писма, в които бе даден едномесечен срок за доброволна корекция. Към момента приблизително 30 % от рисковите търговци са направили корекции, като в оставащите дни до 1 април, компаниите все още имат възможност доброволно да направят промени, допълват от НАП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още