IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 3 април

08:30 | 03.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В. 24 часа

България и Ливан насърчават промотирането на земеделски продукти

България и Ливан ще работят за насърчаване промотирането на земеделски продукти, които да намерят добър прием съответно на българския и ливанския пазар.

За това се договори министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на среща с ливанския си колега министър Хасан Ал Лакис днес в Бейрут, съобщиха от земеделското министерство.

Двамата обсъдиха възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество в областта на земеделието и поконкретно повишаване на стокообмена със земеделски стоки между двете страни, както и намаляването на митническите ставки при внос на млечни продукти и мед за Ливан.

Министърката на туризма на Египет: България става все попривлекателна дестинация

Министърът на туризма Николина Ангелкова разговаря в Севиля с министъра на туризма на Египет Рания Ал-Машат. Срещата в испанския град се състоя в рамките на 19-ата Глобална среща на върха на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC), която тази година се провежда под надслов Визионери в туристическия сектор. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

Министър Ангелкова представи разнообразните възможности на страната ни да предлага освен традиционните морски и зимен туризъм също богата палитра от висококачествени специализирани услуги на конкурентни цени – балнео- и СПА, гурме, еко-, конгресен и други видове туризъм. Тя изтъкна добрите контакти между туристическата администрация и бизнеса от двете страни за осъществяване на повече пътувания с културноисторическа насоченост.

В. Стандарт

Постигаме резултати срещу двойните стандарти

„Забраняваме заблуждаващите търговски практики, както и подобряваме защитата на потребителите в електронната търговия. Продаването на стоки като идентични, когато имат различен състав ще бъде забранено“, заяви българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) след вота по тристранното споразумение върху ревизията на директивите за защита на потребителите в Комисията по вътрешен пазар.

„Търговците повече няма да могат да заблуждават потребителите в качеството или идентичността на дадена стока. Например, ако портокалов сок на марката Х от Испания и портокалов сок на същата марка от Гърция имат разлики в състава, които не се дължат на национално законодателство, то продуктът не може да бъде продаван като идентичен и да заблуждава потребителите. Търговците ще са задължени да предоставят ясна и адекватна информация за даден продукт, било то на опаковката или при рекламите.“ допълни Майдел, цитирана в съобщение на пресцентъра на ГЕРБ.

Депутатите ще обсъждат помощите за деца

Народното събрание трябва да обсъди днес на първо четене три законопроекта за промени в Закона за социалното подпомагане, които предвиждат повишаване на изискванията при получаване на помощи за деца.

От ГЕРБ предлагат помощта за гледане на дете да се получава до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст. Тя и еднократното подпомагане за записаните в първи клас деца обаче ще бъдат обвързани с редовното посещаване на училище. Освен това еднократната помощ ще се отпуска на две равни части - в началото на всеки срок, за да се гарантира тази посещаемост. След определен максимален брой допустими отсъствия без уважителни причини подпомагането и от двата вида ще бъде спирано.

В. Монитор

Пълним хранилището в „Чирен“ с по-евтин газ от Гърция

„Булгаргаз" ще сключи договор за внос с класираната при търг на първо място гръцка компания, която ще доставя газ от вътрешната система на Гърция, която е предложила най-ниската цена за доставка, съобщиха от газовото ведомство.

Още 2 други фирми са били с оферти с по-ниска от доставната цена по дългосрочния договор с основния доставчик за второто тримесечие на 2019 г., посочиха от държавното дружество.

Гласуват мерките срещу двойния стандарт на 15 април

Двойният стандарт влиза в пленарната зала на Европейския парламент. Депутатите ще гласуват на първо четене на 15 април нов пакет забрани за заблуждаващите търговски практики и подобряваме защитата на потребителите в електронната търговия.

„Продаването на стоки като идентични, когато имат различен състав ще бъде забранено“, заяви българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) след вота по тристранното споразумение върху ревизията на директивите за зашита на потребителите в Комисията по вътрешен пазар.

Транспортната комисия на ЕП гласува промените на пакет „Мобилност“ без обсъждане

Комисията по транспорт на Европейския парламент започна гласуването на предлаганите допълнения към промените в правилата за дейността на международните превозвачи, известни още като пакет „Мобилност“.

В началото на заседанието председателят на комисията Карима Дели уточни, че ще бъдат гласувани 1600 предложения за допълнения на първоначално внесените текстове. Гласуването започна без обсъждания и ще бъде извършено електронно, а не с вдигане на ръка.

В. Сега

Гръцката DEPA ще достави газ по-евтино от "Газпром"

Булгаргаз" обяви, че гръцкото държавно предприятие DEPA е спечелило търга за доставка на природен газ. Търгът - първи по рода си за българския монополист, е своеобразен сондаж има ли фирми, които могат да доставят на България газ, по-евтин от договорения в дългосрочния контракт с "Газпром". Основно изискване към участниците в състезанието бе да предложат доставка на цена под 45 лева за мегаватчас.

Гръцката DEPA е победител с най-ниска оферта. Горивото е микс от втечнен и тръбен газ. В търга са участвали още холандската "Колмар" и българската "Дексиа", които са предложили да доставят втечнен газ от терминала в Ревитуза, Гърция.

НАП удължи пореден срок за новите касови апарати

Пореден срок за справяне с новите изисквания на прословутата наредба за касовите апарати е удължен. Този път отсрочката е за електронните търговци. В деня на крайната дата за регистрация на електронните магазини пред НАП - 29 март, финансовото министерство обнародва промени в наредбата, с които удължи срока до 29 юни. От министерството и НАП не посочват мотивите за тази отсрочка. Според Българската е-комерс асоциация обаче причината е прекалено малкият брой търговци, които са се регистрирали в приходната агенция до момента - малко над 1000. В същото време асоциацията твърди, че у нас оперират десетки хиляди електронни магазини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още