IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 3 януари

08:19 | 03.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Управляващите катастрофираха с мерките срещу катастрофите

В. Сега

Заканите на премиера Бойко Борисов и управляващото мнозинство за строги мерки срещу вандалите на пътя, които причиняват катастрофи и сеят смърт, претърпяха пълен провал. Към 31 декември 2017 г. жертвите по пътищата са 678, сочи полицейската статистика. Това е само с около 30 души по-малко от предната година. "Резултатите в края на годината не са така добри, както се очакваше", заяви вчера бившият шеф на КАТ Алекси Стратиев, цитиран от "Фокус". Разочароващите резултати се случват на фона на шумно рекламираните акции на управляващите. 

И борбата с корупцията не случи на закон

В. Сега

С унищожителни критики президентът Румен Радев наложи вето на Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, прокаран от управляващите през декември 2017 г. С него беше създаден нов антикорупционен мегаорган, в който се вливат редица действащи структури - комисията за конфискация на незаконно придобито имущество, комисията срещу конфликт на интереси, центърът БОРКОР, звено от Сметната палата и дирекция на ДАНС.

Държавният глава беше обявил намерението си да върне закона за ново обсъждане в Народното събрание още преди окончателното му гласуване. Аргументът му беше, че може да бъде използван като "бухалка за разправяне с неудобните". Сега го оспорва "по принцип и в неговата цялост". "Приетият закон не само не създава адекватна нормативна основа за справяне с корупцията, но дори ще затруднява борбата с нея", смята президентът.

Българо-японският стокообмен с рекорд за последните 10 години

В. Стандарт

Стокообменът между България и Япония е на стойност 151 млн. щ.д., което е най-високото постигано ниво на взаимната търговия от 2008 г. насам. Това стана ясно по време на среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и посланика на Япония у нас Н.Пр. Масато Ватанбе.

Има възможности за навлизане на редица български продукти на японския пазар като вина, млечни продукти, розово масло, рибни продукти и др., стана ясно по време на срещата. „Желанието ни е да поощрим българо-японския търговско-икономически обмен с повече срещи на правителствено ниво и контакти между бизнеса от двете страни", каза зам.-министър Манолев.

В Северозапада: Събарят село, за да продадат тухлите и керемидите

В. Стандарт

Цяла улица в село Дълго поле е останала без къщи, всичките са съборени, съобщи кметският наместник Асен Асенов. Съборени къщи могат да се видят и по други улици на запустялото село. Асенов е кметски наместник на съседното село Бела, в което живеят 70 души, но обслужва и Дълго поле.

Причината за събарянето на къщите е възможността собствениците им да вземат по някой лев за материала – тухли, греди и керемиди. Все още такива материали, предимно за ремонти, се търсят в съседните села Костичевци, Скомля, Медовница. Преди събарянето къщите са били обявявани за продан, но нито една не е изтъргувана, макър и на цени под 1000 лв. Затова наследните на някогашните стопани ги събарят.

ДАМТН извършва извънредни проверки на язовирите в страната

В. Монитор

Във връзка със земетресението с магнитуд над 5 по скалата на Рихтер източно от Дойранското езеро, в Гърция, което беше усетено и в България, със заповед на председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, ще бъдат извършени приоритетни проверки на язовирите на територия на страната, където то е било усетено.
Сформирани са допълнителни екипи от София, които ще подпомогнат регионалния Югозападен отдел на ДАМТН. Ще бъдат извършени извънредни проверки на язовирните стени и съоръженията към тях. Екипите ще бъдат съсредоточени в общините Петрич, Сандански, Струмяни, Кресна и Гоце Делчев.

Опашка от ранни зори пред БНБ за възпоменателна монета

В. Монитор

Стотици любители на нумизматиката на всякаква възраст от рано сутринта се наредиха пред Българската народна банка (БНБ), за да си купят монета, пусната в чест на българското европредседателство на Съвета на Европейския съюз.

БНБ пусна в обращение две монети - сребърна възпоменателна монета с частично позлатяване, която е с номинална стойност 10 лева в тираж от 3000 броя, и монета с номинална стойност от 2 лева, която ще е в тираж от 500 хил. броя. На гърба й е логото на българското европредседателство. От БНБ подчертават, че и другите емисии двулевки също остават законно платежно средство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още