IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 3 октомври

07:13 | 03.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

На осмия месец прокуратурата "откри", че грешно разследва Московски
В. Сега

Прокуратурата постигна нови висоти в мотаенето на разследването на инцидента с моторна шейна, при който на 2 февруари загина 4-годишният син на тогавашния министър на транспорта Ивайло Московски. Вчера стана ясно, че делото е прехвърлено на друга прокуратура с абсурдното обяснение, че държавното обвинение чак на осмия месец се сетило, че министрите всъщност трябва да се разследват от Софийската градска прокуратура. Досега делото бе под надзора на Софийската окръжна прокуратура, тъй като детето загина в Боровец, който попада в района й. Говорителката на Софийската градска прокуратура Зорница Таскова потвърди пред "Сега", че делото вече е там. Всички останали въпроси Таскова поиска писмено. До края на деня така и не дойдоха отговори на какъв етап е разследването, какви са изводите от експертизите, има ли повдигнати обвинения, кога и с какви мотиви производството е постъпило в градска от окръжната прокуратура и докога е последното удължаване на срока на разследването.

Парното поскъпва най-много в Пловдив и София
В. Сега

Заради по-скъпия газ парното и топлата вода поскъпват средно с 6.72%. Решението за новите цени, които влизат в сила незабавно, бе обявено след вчерашното закрито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). За отделните топлофикации повишението на цените е между 2 и 8.5%. Най-голямо е увеличението за градовете с най-много потребители. Така парното в София ще бъде по-скъпо със 7.97%, в Пловдив - с 8.57%, във Враца - с 6.32% и др. По-малко ще е повишението в Бургас (4.88%), Варна (2.28%), Велико Търново (4.39%) и др. Увеличението на практика ще бъде още по-голямо, тъй като цените на парното вече бяха повишени от 1 юли средно със 7.3%, но това досега не се усети. За някои топлофикации увеличението тогава достигаше до 17% (Бургас) и 15% (Плевен). За София скокът бе със 7.46%. Така с натрупването новите фактури, които домакинствата ще получават през идните студени месеци, ще бъдат с около и над 20% по-високи в сравнение с предходния отоплителен сезон. Това също не е окончателно. Прогнозите са за ново поскъпване на природния газ от 1 януари и за възможно ново повишение на парното насред зимата.

Повече от 2/3 от туристите, посещаващи Одрин, са българи
В. Стандарт

През последните два месеца в хотелите в Одрин (Едирне) са отсядали предимно туристи от България. Статистическите данни сочат, че 70% от чужденците, посещаващи града, са български граждани, двадесет на сто са гостите от Гърция и десет - румънските туристи. Това съобщи Ахмет Хаджъоглу, директор на Дирекция "Култура и туризъм" към областната администрация пред група български журналисти от Разград и Шумен, цитиран от БТА. Срещата с тях бе в рамките на съвместен проект между регионалното представителство в Източна Тракия на Дирекцията по информация и печат към Президента на Турция и Българското генерално консулство в града и се реализира със съдействието на Българско-турската търговско-индустриална камара в Шумен.

Дават статут „трамвай“ на колоездачите
В. Монитор

Колоездачите ще имат статут на трамвай или иначе казано, ще имат предимство навсякъде по пътищата. Останалите участници в движението, дори и пешеходците, ще трябва да ги пропускат по велоалеите, на кръстовищата и дори на тротоарите, ако няма обозначена зона за каране на колело. Ако площите обаче са определени само и единствено за пешеходци, според действащия в момента закон те няма да имат право да се движат там. Предлаганите правила обаче ще могат да ги облагодетелстват и те да се движат навсякъде с пълно предимство. Това са част от промени, които в момента се обсъждат в работната група от Министерството на транспорта и Министерството на вътрешните работи и Министерството на регионалното развитие, която разделя на три части сега действащия и променян над 100 пъти Закон за движение по пътищата.

Москва отпусна още 1,9 млрд. долара за „Турски поток“
В. Монитор

„Газпром“ отпусна още 125 млрд. рубли (около 1,9 млрд. долара) за реализацията на проекта „Турски поток“, съобщи в. „Коммерсант“, като се позовава на документи на руската корпорация. Парите са преведени на дъщерната South Stream Transport B.V., регистрирана в Холандия. Според информацията от „Газпром“ парите се отпускат за попълване на наличността от оборотни средства. Руснаците през август съобщиха, че са довършили на 80% дългият 930 км газопровод по дъното на Черно море, който трябва да влезе в експлоатация догодина. По едната от тръбите му ще се доставя синьо гориво само за клиенти в Турция, а другата е за експорт на природен газ в страните от Южна и Югоизточна Европа. Първоначално „Газпром“ оценяваше общата стойност на проекта на 7 млрд. долара.

Парите от ЕСнараснаха с 30%
В. Труд

Получените пари от фондовете на ЕС нарастват с близо 30% и до края на август са в размер на 1,288 млрд. лв., сочат данните на Министерството на финансите. След като до края на юли имаше изоставяне при усвояването на средствата от ЕС спрямо миналата година, през август ситуацията се променя и се отчита сериозен ръст. Само през август на България са изплатени 416 млн. лв. Бизнесът плати с 8,2% повече корпоративни данъци през първите осем месеца на годината, сочат още окончателните данни на МФ. От януари до август от корпоративни данъци в държавната хазна са влезли 1,516 млрд. лв., при 1,4 млрд. лв. за същия период на миналата година. Увеличението на приходите от данък печалба е много добра новина за страната и показва раздвижване на икономиката и излизане на сивия сектор на светло. Това се потвърждава и от приходите от ДДС, които до края на август нарастват с 8%. Увеличението на приходите от ДДС значително изпреварва ръстът на икономиката, който се движи около 3,4%, и до голяма степен се дължи на излизане на оборотите на светло. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още