IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 6 юли

09:30 | 06.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Морските ни летища отчитат близо 20% спад на полетите
В. Сега

Картината на пусти плажове и полупразни хотели по българското Черноморие може да се запази и през започналия най-активен сезон за морски почивки. Летищата във Варна и Бургас отчитат сериозен спад както на приетите редовни и чартърни полети, така и на преминалите през тях пътници. Данните са критични - от началото на годината до юли полетите на летище Бургас са се стопили със 16%, а пътниците - с 15%. Във Варна отчитат спад от 17% при полетите и 11% спад на превозените пътници. Това показват данни на концесионера на двете летища "Фрапорт", обобщени в отговор на въпроси на в. "Сега". В Бургас са приети 4 962 полета спрямо 5 901 за същия период на миналата година. Пристигнали са 722 063 пътници, докато миналата година са били 849 017. Във Варна са пристигнали общо 5 104 самолета с 694 947 пътници. През миналата година полетите са били 6 133 със 782 112 пътници. По обобщените данни общо за двете летища спадът на трафика е със 17%, а пътниците са намалели с 13%.

Тол таксите ще са между 25 и 39 стотинки на километър
В. Сега

Тол таксите ще са между 25 и 39 ст. за километър. Това стана ясно по време на първото заседание на на Консултативния съвет за обхвата и цените на тол системата. Зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков поясни, че са се спрели на един от 13-те варианта, предоставени от консултанта по проекта - Световната банка. „По него максималната ставка за тежкотоварен автомобил е 0.39 лв. за камиони над 12 т, с екологичен клас Евро 0 и 0.25 лв. за Евро 6“, каза Нанков. Той добави, че на заседанието е коментирана и темата с обхвата на пътищата, като вече има почти 50% дотиране на обхвата. „Говорим за около 6000 км на база на интензивността на трафика, основно на транзитния такъв, а и не само. Говорим за пътища, магистрали, първи и частично втори клас“, каза Николай Нанков и допълни, че за второкласните пътища ще се направи още по-детайлен анализ с превозвачите, за да се прецени доколко могат да бъдат редуцирани. Според първоначалния вариант в обхвата на тол системата трябваше влизат всички второкласни, та дори и третокласни пътища.

Пет уловки при тегленето на бързи кредити
В. Монитор

Пари до заплата с лошо ЦКР, отпускане на момента без поръчители“ е един от най-често срещаните афиши по стълбове. Въпреки че за проблемите с бързите кредити се говори от години, все още много хора се подвеждат от примамливите на пръв поглед предложения. България е в топ 5 по лоши кредити и задлъжнялост и невъзможност да си обслужва дълговете население. Едно от причините е, че фирмите за бързи кредити залагат незаконни клаузи в договорите с клиентите си. Комисията за защита на потребителите (КЗП) оповести, че няма фирма за бързи кредити в България, която да не е нарушила правата на клиентите си чрез внасянето в договорите за кредит на т. нар. неравноправни клаузи. Това са договорки, които ви натоварват с пари в нарушение на закона и поради това са нищожни и не ви обвързват. С такива клаузи тези фирми ви залагат различни капани. Карат ви да заплатите уж за допълнителен пакет от услуги, които никога няма да ви предоставят. За последните 3 години броят на жалбите на измамени от фирми за бързи кредити, постъпили при омбудсмана Мая Манолова, е над 3 700. 

1милион тона по-малко пшеница тази година
В. Труд

Реколтата от пшеница тази година ще е по-слаба от миналогодишната и няма да надхвърли 4,5 милиона тона. Това заяви пред „Труд” Ангел Вукодинов, председател на Контролния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България. За сравнение през стопанската 2018 година бяха прибрани близо 5,4 млн. тона Близо 20 на сто са по-ниски добивите от пшеница заради неблагоприятните метрологични условия през миналата есен и тази пролет, уточни той. Имахме трудна есен с късни дъждове – чак през ноември. Топлата зима донякъде компенсира това, но засушаването през март се отрази негативно на посевите, подчерта Вукодинов. Според него прогнозата на земеделското министерство за реколта от 5,4 милиона тона тази година няма как да се сбъдне.

Стартират обществените поръчки за строителството на 54 км от пътя Видин - Ружинци
В. 24 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществените поръчки за проектиране и строителство, и за надзор при модернизацията на 54,3 км от път I- 1 (E-79) Видин - Ботевград, в участъка от Видин до Ружинци. Индикативната стойност на строително-монтажните работи е близо 460 млн. лв. без ДДС, посочиха от АПИ. Проектът ще се реализира със средства от републиканския бюджет. Срокът за подаване на офертите за строителство е до 12 август т. г., а за надзор - 15 август т. г. Както и при провеждащата се в момента тръжна процедура за избор на изпълнители на 33 км от път I-1 между Мездра и Ботевград, така и при тази ще се приложи нова схема на плащане, която предвижда цялата стойност на договора да се разплати на изпълнителя след приключване на строителните дейности. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още