IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 7 август

07:50 | 07.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Властите заблуждават, че ликвидират свиневъдството заради евродиректива
В. Сега

Българските власти са на път да заличат свиневъдството, като се оправдават, че следват стриктно европравилата. Но масовото избиване на животни, с което Българската агенция по храните (БАБХ) се опитва панически да ограничи пораженията от африканската чума по свинете, не съществува като мярка в нито една директива на ЕС. В същото време БАБХ проспа безценно време за важни мерки, които можеха да предотвратят епидемията. Това коментира в интервю за "Офнюз" д-р Сергей Иванов, молекулярен биолог и експерт по храните. "Агенцията не направи най-простото - да организира мащабни разяснителни кампании за личните стопанства. Така и не публикува адекватни и реалистични мерки за повишаване на биосигурността в личните стопанства. Предпочете да избива свинете и да заплашва хората", критикува експертът. Африканската чума по свинете дойде у нас преди година от Румъния  - в дребно стопанство във варненското село Тутраканци. Седемте прасета там бяха умъртвени, а шефът на БАБХ Дамян Илиев увери, че държавата бди и няма да допусне разпространение на заразата. Година по-късно положението е трагично и епидемията се вихри из цяла България.

БДЖ продължава да затъва и с новото ръководство
В. Сега

Новото ръководство на БДЖ, което заяви, че компанията трябва да бъде "изкарана от ХІХ век", очевидно среща затруднения да направи това, а модернизацията и комфортът за повечето от пътниците са още пожелание. През първите шест месеца на тази година "Пътнически превози" влошава резултата си и отчита загуба в размер на 9.9 млн. лв. при печалба от 2.7 млн. лв. за полугодието на 2018 година. От компанията отдават това на по-големите сметки за ток и разходите за персонал, които са се увеличили заради ръста на минималната работна заплата (МРЗ), която от януари вече е 560 лв. Дългогодишният екип, който ръководеше железниците, бе сменен в края на миналата година с цел да оздрави хронично затъващия в дългове холдинг. Въпреки това за първите шест месеца разходите за възнаграждения са се увеличили с над 7.1 млн. лв., показва финансовият отчет за първото полугодие. Това се дължи на преизчисляването, свързано с ръста на МРЗ. Също така с 5% са били увеличени и заплатите на персонала, зает с ремонт на локомотиви и вагони.

Игра на стражари и апаши с дрехите на БЧК
В. Монитор

Крадци атакуват контейнерите за стари дрехи на Българския червен кръст, разположени на паркингите на големи вериги магазини в София. За да не ги разграбват и разхвърлят, започва преместването им на нови локации, установи проверка на „Монитор“. „Заради честите набези се оглеждат нови места за преместване на тези, които сега са в кварталите „Малинова долина“ и „Слатина“, каза Антон Гичев – шеф на отдел „Разделно събиране на текстил“ в голяма фирма, която работи в сферата на разделното събиране и дарение на текстил в пряко сътрудничество с БЧК. На практика за контейнерите не е осигурена охрана. Разчита се на видеонаблюдението и пазачите на магазините, както и на бдителни граждани. „Вече има няколко случая, в които охраната сигнализира МВР, но крадците се разбягват и успяват да се измъкнат на полицаите. Това са хора от маргинализираните групи, в повечето случаи - малолетни“, обясни още Гичев. Като друг проблем той посочи оставянето на торби и пакети с дрехи край контейнерите, тъй като гражданите не са успели да ги натикат през отвора на капака.

Хотелите се напълниха, свърши персоналът
В. Труд

В пика на сезона голяма част от хотелите по морето се напълниха, но се оказа, че липсват достатъчно хора, които да обслужат туристите. Това заявиха за “Труд” от бранша. Проблемът с недостига на персонал в туризма е актуален през последните години, заради липсата на достатъчно подготвени кадри и ниските заплати в бранша. Поради трудния старт на летния сезон и липсата на туристи хотелиери и ресторантьори не наеха достатъчно работници в началото на лятото. През август обаче местата за настаняване на първа линия до плажа се запълниха, а останалите са заети на 70-80%. Сега обаче няма кой да обслужи туристите. Гости на едни от най-големите ни курорти се оплакаха, че при пристигане ги настаняват в непочистени от предните гости стаи, а кърпите в банята се сменят само веднъж през едноседмичния им престой. Най-търсени са миячи и камериерки, тъй като за останалите длъжности в туризма има кандидати млади хора, които искат да съчетаят работата с морски купон. За най-тежките професии обаче кандидати няма. Затова и собствениците на хотелите са принудени да вдигнат заплащането за тези длъжности, за да си намерят служители.

Колите на ток със зелени номера
В. 24 часа

Колите на ток ще бъдат със зелени табели, а номерът ще е изписан на тях с черен цвят. Това предвиждат промени в наредбата за регистриране, публикувани за обществено обсъждане. Вносител е вътрешният министър Младен Маринов. Целта на табелите е да направи екоавтомобилите по-разпознаваеми за обществото и така да се стимулира грижата за околната среда. Белите табели, които в момента стоят на електрическите коли, ще останат валидни и след влизането в сила на наредбата. При промени в регистрацията ще могат да се подменят с новите. В мотивите се посочва, че в Норвегия, Австрия и Канада вече е въведена такава практика, а от миналата есен и в Англия са обявени намерения за това. Регистрираните у нас коли, задвижвани с електрически двигател, са 984 към края на юли. Това показват данни на МВР до началото на август. С промените се предвижда номерата на нови коли да може да се слагат и извън пунктовете на КАТ, ако собственик е заявил поне 5 превозни средства. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още