Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Преглед на печата за 7 май

Преглед на печата за 7 май

Снимка: Архив Ройтерс

България е усвоила едва 1.5% от европарите за чист въздух
В. Сега

Борбата с мръсния въздух се изтъква като един от приоритетите на правителството и лично на столичния кмет Йорданка Фандъкова, но това не личи от усвоените европари с цел превенция. Оказва се, че година и половина преди края на програмния период 2014-2020 г. България е успяла да получи точно 1.55%, или 1.7 млн. лв. от средствата, предназначени за борба с фините прахови частици и замърсяването. Това показва справка на в. "Сега" в регистрите за изпълнението на екологичната програма "Околна среда". Тя разполага общо с бюджет от над 3.4 млрд. лв., но към момента от нея реално са усвоени едва 17.09%. Програмата е разделена на няколко направления за подпомагане на конкретни сектори - води, отпадъци, свлачища и др., като всеки от тях е с отделен бюджет. Именно по направлението "Подобряване качеството на атмосферния въздух" страната ни е усвоила едва 1.55%, при положение че бюджетът по мярката е над 115 млн. лева. Все пак договорените пари са 50%. Те са предназначени както за актуализиране на общинските програми, така и за конкретни мерки за подобряване на качеството на въздуха - като подмяна на печките на твърдо гориво с екоалтернативи.

ВАС продължава да протака делото "Цумгейт"
В. Сега

Процесът за публичност на информацията по скандала "Цумгейт" продължава да се протака във Върховния административен съд (ВАС). Така няма никакви изгледи скоро да станат ясни аргументите, с които Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) прекрати проверката по случая срещу главния прокурор Сотир Цацаров през лятото на 2017 г. Мандатът на Цацаров изтича след по-малко от година. На първа инстанция в. "Сега" спечели делото за достъп до обществена информация и Административният съд в София нареди на главния инспектор Теодора Точкова да предостави акта от проверката, както и материалите по нея. След като провериха Цацаров, инспекторите стигнаха до извода, че Етичният кодекс на магистратите не е нарушен, нито престижът на съдебната власт е накърнен от поведението на главния прокурор - визитата му в ЦУМ в офиса на Георги Гергов от БСП. По време на срещата на издателя на в. "Сега" Сашо Дончев е оказан натиск за редакционната политика.

С е-подпис следим ревизията на фирмата
В. Монитор

Всеки при извършване на проверка от данъчните ще може да я следи „на живо“ онлайн. До средата на годината приходната агенция ще въведе новата услуга в улеснение на гражданите и бизнеса.
Така гражданите и предприемачите с електронен подпис или персонален идентификационен код (ПИК), издаден от Националната агенция по приходите, при извършване на контролно производство на него или фирмата му по УНП на производството да може да следи всички действия на органа по приходите, които се регистрират в ИС „Контрол“. Проверяваните ще знаят какъв е обхватът на инспекцията на финансите им и какви действия са предприети. С новата услуга на НАП веднага може да се провери възложено ли е производство и имената на органа по приходите, на които е възложено извършването на проверка или ревизия. Клиентите на НАП могат да получат своя персонален идентификационен код след подаване на заявление.

15 евро на квадрат за най-добрите офиси
В. Труд

Наличностите на готови офис площи в България отбелязаха слабо покачване, като около 15 хил. кв. м бяха добавени към общата наличност, която достигна 1,93 млн. кв. м към края на миналата година. Поради стабилното търсене във високия клас А офиси, интересът към строителство в подобен клас сгради нарасна. Резултатът е увеличение на издадените разрешения за строеж на офис сгради през 2018 г. Средните наемни нива за клас А офис площи остават стабилни – 13 евро/кв. м за най-търсените сгради в центъра на София, 12 евро/кв. м за широк център и 11 евро/кв. м за квартални и крайградски зони. Клас Б сградите също следват тенденция на стабилизиране по отношение на исканите наеми, като нивата са в диапазона от 6 до 10 евро/ кв. м в зависимост от местоположението и състоянието на вложените системи и материали. Наемите на клас ААА проекти, които отговарят на изискванията на международните компании, са от 13 до 15 евро/ кв. м, като наблюдаваме увеличение в горната граница на нивата.

5000 лв. глоба за фалшиво розово масло
В. 24 часа

Глоба от 1000 до 5000 лв. за фалшиво розово масло предвижда новият Закон за маслодайната роза, внесен от Министерския съвет и приет на първо четене от парламента. До края на миналата седмица бе срокът за предложения преди второ четене, но такива не са направени. До 1 година след влизането в сила на закона земеделският министър трябва да създаде регистър на розопроизводителите, розопреработвателите и дестилериите. Глобите за тези дейности, без лицата да са вписани, са от 500 до 5000 лв., а имуществените санкции достигат 10 000 лв. До 3 г. след обнародването на текстовете Изпълнителната агенция по сортоизпитване трябва да преброи насажденията с маслодайна роза у нас.

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Ангелкова: Извършваме мащабни проверки за нерегламентирана туристическа дейност