IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 8 април

08:10 | 08.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В. Стандарт

Ще зареждаме електромобила с готварска сол

Предизвикателството е процесът да бъде на стайна температура, казва проф. Радостина Стоянова

Учени от БАН в партньорство със свои колеги от СУ „Св. Климент Охридски“ създадоха батерия от ново поколение, която ще предизвика революция в съхраняването на енергия. Става дума за оригинална българска разработка на безопасна, евтина и безвредна за околната среда презаредима батерия на основата на натрий. Тя може да се комбинира с литиево-йонните батерии или дори да ги замени изцяло в редица приложения.

Петкова: Не се отказваме от въглищните централи

Правителството не се отказва от централите на въглища, въпреки че ТЕЦ "Марица Изток" 2 бе поставена на осмо място сред най-големите замърсители в Европейския съюз. "На среща в Стара Загора през 2017 г., в присъствието на премиера Борисов и всички заинтересовани страни, бе решено да сме единни в защитата на теца. Продължаваме да следваме решенията, приети тогава". Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред "Канал 3". Тя каза, че запасите от лигнитни въглища стигат за 60 г. и това е в основата, която защитаваме искането за дерогация пред Брюксел. България е изпратила своя национален интегриран план за енергетиката в Еврокомисията. В него страната ни защитава използването на въглища до 2030 г., с хоризонт до 2050 г. Очаква се бележките на Еврокомисията да бъдат получени към юни, каза още Петкова. По думите й, ЕК не би трябвало да се занимава с енергийния микс на страната ни.

Падат митата за износ на млечни продукти в Ливан

Подготвя се процедура за сваляне на митата за износ на млечни продукти в Ливан. Това съобщи земеделският министър Румен Порожанов пред "Канал 3".

По време на посещението си в арабската страна той е имал срещи с премиера и с министъра на земеделието на Ливан, с които са уговорени улеснения за родните износители. "Ливан е интересен пазар, територията на страната е 1/10 от нашата, но населението е колкото на България. Освен това там има над 2 милиона бежанци от Сирия", обясни Порожанов пред водещата Илияна Беновска.

В. Монитор

$59,19 млрд. достигна вносът от Китай в Централна и Източна Европа

Вносът на китайски стоки в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през миналата година е бил на стойност 59,19 млрд. долара, съобщава „Синхуа”, като се позовава на данни от търговското министерство на най-голямата комунистическа държава. Спрямо предходната 2017-та е отчетен ръст от почти една пета.

Страните от ЦИЕ през 2018-та са успели да изнесат в Китай стоки и услуги за 23,04 млрд. долара, което е с почти една четвърт повече от предходната година.

Контролират дострояването на „Хемус“ с лазерни дронове

Държавната компания „Автомагистрали“ ЕАД, която ще изгражда новите 134,14 км от „Хемус“, планира да купи и високотехнологична лазерна технология, с която може да се контролира строителството от въздуха. Тя ще улесни значително и процеса на проектиране и ще съкрати времето, необходимо за неговото извършване, съобщиха от строителното министерство.

Фирмата разширява наличната си строителна и транспортна техника с 20 тежкотоварни автомобила и 11 тежки строителни машини като булдозери, колесни багери, верижни багери, челни товарачи, валяци, комбинирани багери. Сред най-впечатляващите машини е 40-тонния булдозер, разработен в Япония. „Той е толкова мощен, че може да прегази танк. Не му отстъпват по сила и новите верижни багери с тегло 36 т. и 22 т. Кофата на такъв багер „яде“ скалата като пясък“, казва главният инженер на фирмата Евгени Генчев.

Хотелиери по морето наемат персонал от месец

Търсенето на кадри е огледален образ на търсенето на туристи. Ако мениджмънта на който и да е хотел няма концепция, няма маркетингов план за търсене на гости, стаите му ще останат празни. Абсолютно същото е и с персонала. Това обяснява председателят на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите във Варна, Павлин Косев, визирайки трудностите, пред които е изправен туристическия бранш в началото на летния сезон.

„Трябва да има план, трябва да е разпределено наемането на персонала, спрямо сезона. Защото има пикови моменти на свръхтърсене на работна ръка и свободният персонал изведнъж свършва. Затова много хотелиери търсят начини да балансират, за да излязат от тази дупка, в която няма персонал.

В. 24 часа

320 000 фирми на печалба - икономиката расте, сивият сектор се свива

370 000 фирми подадоха годишните си данъчни декларации за облагане с корпоративни данъци до изтичането на крайния срок на 1 април. Това съобщиха от Националната агенция за приходите в края на миналата седмица.

Какво означава това?

При работещи 700 000 фирми, това на първо място означава, че половината от тях са работещи. И не просто имат реална дейност, но тя е печеливша и води до реализиране на положителен финансов резултат. При положение че допреди три години всяка пета фирма не работеше, а съществуваше само по документи, тенденцията е положителна.

Печалба за облагане има тогава, когато приходите за данъчната година са повече от разходите. Ако е обратното, фирмата ще бъде на загуба. Това на свой ред означава, че посоченият брой фирми, преди да пресметнат финансовия си резултат.

Йоурова: Над 50% от опасните стоки са от Китай

Над 50% от опасните нехранителни стоки през миналата година, засечени в ЕС, са произведени в Китай. Това обясни еврокомисарката Вера Йоурова в Букурещ при представянето на доклада за безопасност за 2018-а по Системата за бързо предупреждение Rapid Alert System.

“Справянето с опасни китайски стоки остава топприоритет през следващата година и подобряването на системата за потребителите”, заяви на въпрос на “24 часа” еврокомисарката и допълни, че от началото на мандата ѝ опасните стоки от Китай са намалели с близо 10%. Тя обясни, че работи с китайските власти по проблема, но трябва да се засили ангажираността им. “Ще предам съобщението на китайския министър, когато се видим следващата седмица”, допълни Йоурова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още