IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 8 октомври

07:45 | 08.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Финансовото министерство иска да натовари с ДДС и ваучерите за храна
В. Сега

Финансовото министерство се кани от догодина силно да усложни данъчния режим на ваучерите за храна, което може сериозно да ограничи ползването им от хиляди служители и работници. В пакета данъчни промени, предложени от ведомството за 2019 г., се предвижда още при издаването на ваучерите върху стойността им да бъде начисляван ДДС, който ще трябва да се плаща от работодателите. Те обаче няма да имат право на данъчен кредит. Как ще бъде избегнато двойното плащане на налога, тъй като в магазините крайните потребители също плащат ДДС, засега не е ясно. От Асоциацията на операторите на ваучери за храна алармираха, че подобна промяна противоречи на някои основни принципи на облагането с ДДС и поставя под риск положителните ефекти от тази социална придобивка. Тя е една от най-предпочитаните и за служителите, и за работодателите, тъй като е лесно приложима и спестява данъци и осигуровки върху добавка към заплатата в размер до 60 лева месечно.

Над 200 общини се чудят да прехвърлят ли язовири на държавата
В. Сега

Повече от 200 общини не са заявили дали ще продължават да стопанисват язовирите си, или ще ги прехвърлят на държавата. Крайният срок изтече, а само 46 са решили, че се отказват от водоемите, защото нямат пари да се грижат за тях. Става дума за общо 1247 обекта. Според последните проверки 858 язовира у нас се нуждаят от ремонти, а 414 от тях са в предаварийно състояние, отбеляза министърът на икономиката Емил Караниколов пред Би Ти Ви. Наскоро правителството създаде ново държавно предприятие, което да поеме водоемите, които общините не могат да стопанисват. А преди това кабинетът направи и друга "язовирна маневра" - наля за спешни ремонти 500 млн. лв. в  Държавната консолидационна компания (ДКК), която по принцип управлява акции и цели държавни предприятия и нищо не разбира от хидрообекти. Не е ясно дали парите вече се усвояват и къде, тъй като делата на ДКК поначало тънат в непрозрачност.  А наскоро министър Караниколов, който  отговаря за язовирите, обяви, че 500-те милиона лева са недостатъчни.

Ръководството на МВР връчи 341 нови служебни автомобила
В. Стандарт

На церемония в присъствието на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, финансовият министър Владислав Горанов, вицепремиера Красимир Каракачанов и председателя на ДАНС Димитър Георгиев министърът на вътрешните работи връчи 341 нови служебни автомобила. Те са предназначени за няколко областни дирекции на МВР.  Автомобилите, от които 51 VW Tiguan и 290 Great Wall Hover, са доставени в изпълнение на проект по Фонд „Вътрешна сигурност" на ЕС „Подкрепа за справянето с миграционния натиск по българските външни граници", като част от средствата за спешно подпомагане в размер на 160 млн., които ЕС отпусна на България през есента на 2016 г.

Пропускаш профилактика, плащаш повече при доктора
В. Монитор

Пациентите, които пропускат профилактичните прегледи, осигурявани им по линия на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да плащат по-висока такса при личния лекар. Тази мярка предлага Боряна Ботева, председател на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания, предвид факта, че малко над половината, които подлежат на тях, си ги правят. Не повече от 60% от нашенците не пропускат задължителния годишен профилактичен преглед, показват данни на здравната каса. Повечето от явилите се на тях са хора, които страдат от някакво хронично заболяване и ходят периодично при своите джипита, за да им изписват реимбурсирани лекарства за домашно лечение.

160 хил. т грозде правим на вино
В. Монитор

Между 150 хил. и 160 хил. тона грозде тази година ще бъдат използвани в избите в България за производство на вино. Това съобщи за „Монитор“ Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозята и виното (ИАЛВ) инж. Красимир Коев. Той уточни, че реколтата е малко по-слаба от миналата година, но с резервите от вино недостигът лесно ще се компенсира и няма да има проблеми с осигуряването на количества за вътрешния пазар и за износа. „Увеличаваме продажбите на традиционните си външни пазари - в Германия, Великобритания и особено за Китай, където ръстът за първото шестмесечие на годината е най-голям и достига 110%“, уточни Коев. По думите му през миналата 2017 г. за многолюдната страна сме експортирали над 5,36 млн. литра, като се очаква за тази година количеството да надмине 8 млн. литра.

НОИзапочва изплащане на пенсиите от понеделник
В. Труд

Изплащането на пенсиите през октомври 2018 г. от Националния осигурителен институт ще започне на 8 октомври (понеделник) и ще приключи на 22 октомври (понеделник), съобщиха от НОИ. Чрез пощенските станции пенсиите ще се изплащат съобразно изготвен график, който ще бъде обявен във всяка една от тях. Преводите на сумите за октомврийските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 8 октомври 2018 г.

Чушки и домати най-скъпи от 5 години
В. Труд

Цената на чушките и доматите е най-високата тази есен от 5 години насам, показва анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство. Цените на дребно на доматите през септември са били 2,34 лв./кг, което е с около 27% повече от стойностите за този месец за последните 5 години. Причината – по-лошите климатични условия у нас, както и в голяма част от Европа. Изкупната цена в момента върви по 1,20 лв. за кг. На борсите оранжерийните се продават по 2,45 лв. за кг, а вносните – по 1,74 лв. за кг, показват данните на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. По пазарите обаче качественият домат гони 6 лева за кг, а по-дребният – 3-4 лева за кг. Подобна е и ситуацията при чушките, на дребно цената им стига 1,82 лв./кг, което е с около 50% над месечните цени за периода 2013-2017. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още