IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 9 август

07:56 | 09.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Закон задължава банките да привикват клиентите си поне веднъж годишно
В. Сега

Поредни промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари ще задължат гражданите всяка година да посещават офис на банка, в която имат сметка, за да потвърдят или актуализират предоставените лични данни. Мярката ще създаде сериозни проблеми, тъй като засяга на практика почти цялото население, като много хора имат повече от една сметка, и то в различни банки, които ще трябва лично да посетят. Още по-притеснителното е, че изискването се разпростира и върху множество други финансови посредници като застрахователи, брокери на недвижими имоти, задължени да следят за пране на пари. Някои банки вече са започнали да привикват клиентите си, въпреки че промените още не са минали на второ четене. Уникредит Булбанк е разпратила предупредителни писма до своите клиенти, в които е поставила срок да посетят най-близкия филиал на банката не по-късно от 15 септември. В писмата се обяснява, че заради превенцията на прането на пари и финансирането на тероризма банката извършва "комплексна проверка на своите клиенти, преди да встъпи в нови или да продължи вече установени делови взаимоотношения с тях". Това се правело с цел защита, сигурност и спокойствие на клиентите. "Ако не посетите клон на банката, за да препотвърдите или обновите данните си, сметката ви ще бъде закрита", предупреждават от колцентъра на Уникредит Булбанк всеки, който се обажда, за да потърси повече информация защо се налага да актуализира личните си данни.

Доматите поскъпнаха с над 20% за година
В. Сега

Българските домати са на път да станат златни. Само за година цената на килограм се е повишила с над 20%. Така ако през последната седмица на юли тя е била около 2.54 лв. за килограм, то година по-рано доматите са се търгували средно за 2.04 лв. за килограм. Това показва справка в Системата за агропазарна информация (САПИ), която обобщава цените на основните храни всяка седмица. В момента цената варира от 1.60 до 4.10 лв. за килограм, докато по същото време миналата година доматите са се продавали в диапазона на 1 до 2.04 лв., показват още данните на САПИ. Проверка на Би Ти Ви в четвъртък показа още по-фрапиращи данни, според които увеличението на годишна база за юли е в рамките на 40%. Очаквано рекордьор по цени е столицата. В София за български розов домат в момента клиентите плащат по около 5 лв. за килограм, като на места сумата е дори по-висока. Стряскащи цени има и в Монтана, Хасково, Бургас и Велико Търново.

Хващат по 9 на ден без трудов договор
В. Монитор

Инспекторите по труда у нас ловят средно по 9 души на ден, които работят на черно. Констатираните нарушения относно полагане на труд без сключен писмен или регистриран в НАП трудов договор за периода януари-юли 2019 г. са 1813, съобщиха от Главна инспекция по труда пред „Монитор“. Броят на спипаните черноработници е с над 300 души по-голям спрямо същия период на миналата година, когато служителите без документ за назначаване са били общо 1486 души.
Според Кодекса на труда работата без трудов договор се наказва с глоба от минимум 1500 лева. За констатираните нарушения се предприемат принудителни административни мерки и се налагат административни наказания. Ръст се отчита и при нарушенията, свързани с изплащане на заплатите на работниците. Гафовете по отношение на начисляването и изплащането на възнагражденията са 5194, а за първите седем месеца на 2018-а са били 5101, сравниха от ГИТ.

Събраха 32%повечеот акциз за цигарит
В. Труд

Предприетите от правителството мерки срещу контрабандата на цигари дават резултат. Приходите в държавната хазна от акциз върху цигарите за първата половина на годината са 1,536 млрд. лв., което е рекорден ръст от 32% спрямо същия период на миналата година, сочат окончателните данни на Министерството на финансите. Последните данни от проучването на база изхвърлени кутии от цигари показват, че контрабандата на тютюневи изделия е паднала до рекордно ниските 3,8%. Което се потвърждава от данните за приходите в бюджета. При горивата мерките срещу сивата икономика също дават резултат като ръстът от приходите от акциз е с 6,3% до 1,147 млрд. Приходите от акциз върху алкохола за първото полугодие обаче бележат лек спад с 1,5% до 141 млн. лв. В резултат общите приходи от акцизи се увеличават с над 18%, или с 441 млн. лв. Приходите от ДДС в държавния бюджет за полугодието се увеличават с 448 млн., или с 8,78%, сочат данните на Министерството на финансите. Но поинтересното е, че ДДС-то от сделки в страната нараства с над 12%, което е няколко пъти повече от ръста на икономиката.

Сменят старите печки на дърва още от догодина
В. 24 часа

Сменят старите печки на дърва още от началото на 2020 г. Това предвиждат промени в наредбата за изискванията за екодизайн на продуктите, свързани с енергопотреблението, публикувани за обществено обсъждане. В мотивите се посочва, че основен източник на замърсяването на атмосферния въздух е битовото отопление, използващо местни твърди горива с високи нива на емисии и ниско качество. По данни от 2011 г. 57% от населението ги ползва. Вносителите предлагат изискванията за уредите за отопление на твърдо гориво с мощност под 50 kW - всички домашни печки да влязат в сила от 1 януари 2020 г. вместо както е предвидено от 1 януари 2022 г. Целта е да се стимулира хората по-рано да започнат да подменят печките, което ще бъде безплатно, с такива, които отговарят на изискванията и така да се намалят емисиите на вредни вещества. Цените на новите ще са от 1500 до 2000 евро, а старите струват между 100 и 250 евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още