IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите за "Горубсо-Мадан" са блокирани временно*

Проверка на финансовото министерство установила, че дружеството има скрити задължения от 12 млн. евро

10:34 | 23.03.12 г. 1
Преговорите за "Горубсо-Мадан" са блокирани временно*

Скрити задължения на "Горубсо-Мадан" на този етап са провалили опитите на държавата да намери нов концесионер на мините. Това призна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в интревю пред националната телевизия. 

След като вчера вицепремиерът Симеон Дянков обяви, че се водят преговори с трима български инвеститори, министърът Добрев днес обяви имената на потенциалните кандидати за концесията, с които се водят тези преговори - Първа инвестиционна банка, фирма от групата на "Химимпорт" и собственикът на „Минстрой Горубсо - Златоград" Николай Вълканов.

Преговорите, които са продължили до късно снощи, са приключили без успех. Изненадващо по време на разговорите се е разбрало, че концесионерът на мините "Интертръст холдинг“ има скрито задължение от 12 млн. евро. Тези 12 милиона евро не са задължения, а някаква форма на поръчителство, което е вид тежест, уточни Добрев.

"Нашата цел е да осигурим финансов ресурс, с който по най-бърз начин да осигурим работните заплати на работниците. В краен случай има вариант за намеса на държавата, но не искам да се впускам в подробности. Аз съм по-притеснен за самата сделка. Ако тя не се случи в срок, след това процедурата не е в полза на работещите. Най-добрата развръзка е да има сделка, за да може работниците да не остават без работа", отбеляза още Добрев.

Срокът, даден на сегашния собственик на дружеството Валентин Захариев да изплати натрупаните дългове към Националния осигурителен институт от близо 8 милиона лева, също изтича днес. Отделно Захариев дължи над 1,5 млн. лева за заплати на миньорите, които трябва да бъдат изплатени днес.

Министър Делян Добрев обяви, че до две седмици правителството ще има ясен план и за АЕЦ "Белене". Със сигурност решението няма да бъде взето еднолично, без да се съобщят всички факти, обясни Добрев. Той допълни, че е необходимо да се отчете и анализът, дали тази енергия ще се търси и колко ще струва след няколко години.

На въпрос за евентуално понижение на цената на синьото гориво Добрев отговори, че в момента се водят тежки преговори с Газпром. Според минисътра има шансове да получим отстъпка за цените на газа още от първи април.

Междувременно стана ясно, че миньорите от „Горубсо-Мадан" са подготвили декларация до премиера Бойко Борисов, в която настояват парите им де бъдат изплатени. Те предлагат това да стане със средства от държавния гаранционен фонд, а след продажбата на "Горубсо-Мадан" държавата да си вземе парите от новия собственик. В противен случай миньорите обсъждат възможността да започнат по-твърди действия, а именно да блокират пътя за Гърция.

Идеята за изплащане на заплатите на миньорите с пари от гаранционния фонд беше лансирана вчера по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

* Актуализирано към 11.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Поредната комедия.. която за много хора е ужасна трагедия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още