IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите за правителство започват другата седмица

Марешки би подкрепил кабинет срещу министерски постове

14:03 | 27.03.17 г. 1
<p>
	<span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов,&nbsp;</span><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Разговорите по същество за парламентарно мнозинство и правителство ще започнат през следващата седмица. Това стана ясно след днешното заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ в разширен състав, съобщи БТА.

В изборната нощ Бойко Борисов обяви, че ще направи опит за сформиране на правителство в новия парламент, но ще събере ръководството на формацията, за да обсъдят бъдещите си действия. Борисов направи и уговорката, че все пак трябва да станат ясни окончателните резултати от предсрочния парламентарен вот, които ще определят участниците в 44-тото Народно събрание. В зависимост от тях ГЕРБ ще реши и кои да са евентуалните му партньори в управлението.

„Когато сме готови, ще ви кажем и изявлението ще е от нашия лидер“, беше лаконичен Владислав Горанов. Той добави, че все още няма готови решения. 

Утре лидерът на ГЕРБ заминава за конгрес на Европейската народна партия в Малта и ще се прибере у нас в четвъртък.

На въпрос дали от партията ще се опитат да убедят тези, които заради преференции са изместили водачи на листи на ГЕРБ в някои места, Томислав Дончев коментира, че това би било против правилата на демокрацията.

Междувременно лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки заяви на първия си брифинг след парламентарните избори, че не би подкрепил правителство, а би участвал в него с министерски постове.

Според него обаче стабилно правителство не може да се прави на принципа "3-5-8", едни министерства за една партия, други - за друга.

Марешки подчерта, че стабилното управление трябва да е около няколко стратегически за България цели. Такива според него са демографската криза и страната да се управлява в полза на българския народ. Други приоритети са борба с корупцията, с картелите, с монополите и с контрабандата, намаляване на бедността, стабилни доходи, достойно заплащане на лекари, учители и полицаи, сигурност, образование.

"Воля" ще приеме покана от ГЕРБ за преговори, ако такава им бъде отправена. Формацията би участвала в управлението, ако има съгласие по програмата й.

Марешки заяви, че е готов да поеме отговорност с участие във властта, но лично той няма намерение да става министър.

Попитан кое министерство "Воля" се чувства най-подготвена да поеме, Марешки заяви, че могат да свършат хубави неща във всяко министерство, но все пак икономиката е най-силната им тема.

„Като човек от бизнеса там най-силно бих реализирал моите виждания“, посочи Марешки.

Ако няма подкрепа за програмата им, от „Воля“ ще останат в опозиция.

Лидерът на партията поиска директно участие в управлението, срещу което е готов да поеме отговорност за действията си. „Или участваме директно и носим отговорност, или сме опозиция и осветяваме негативите“, заяви Марешки.

Веселин Марешки изрази увереност, че парламентарната група на "Воля" няма да се разцепва. Ще вкараме доста мъдрост и красота в парламента, нашата сила е в нашата ефективност, отбеляза той.

Още новини за изборите следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 7 години
Заради неправилното въведени пари за употреба, правителството е със съдба на жертва.При запазване на държавната грешка, министрите, колкото повече работят за икономически растеж, толкова по-силен потенциал за кризи се развива и техния провал е по-голям.Успехът на правителството е възможен само при правилно въведени пари за употреба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още