IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преките чуждестранни инвестиции до края на 2020 г. достигат 26,288 млрд. евро

Разходите за придобиване на дълготрайни материални активи в икономиката в края на миналата година са 23,125 млрд. лева, показват предварителните данни на НСИ

22:02 | 31.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в бизнеса към края на миналата година достигат 26,288 милиарда евро по текущи цени, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Информацията от националната статистика за чуждестранните вложения се представя с натрупване на данните от края на 90-те години на миналия век. За сравнение, Българската народна банка съобщава какъв е обемът на потоците към определена дата. 

В методологията, която ползва НСИ, е записано, че информацията за изчисляване на чуждестранните преки инвестиции е базирана на годишните счетоводни отчети на фирмите, като е осигурена пълна обвързаност на входните данни.

Вложения в различните сектори

Най-голяма е стойността на направените преки чуждестранни инвестиции в промишлеността - 11,653 млрд. евро. Следва секторът на услугите (търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) с ПЧИ за 5,298 млрд. евро.

Увеличение на чуждестранните вложения през 2020 г. се наблюдава в отрасъл "Професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности“, като относителният им дял към общите преки чуждестранни вложения нараства с 4,2 процентни пункта в сравнение с предходната година. Същевременно относителният дял на ПЧИ в промишлеността намалява с 1 процентен пункт спрямо 2019 година.

Структура на преките чуждестранни инвестиции в предприятията от нефинансовия сектор по икономически дейности към 31.12.2020

Разходи за придобиване на дълготрайни материални активи

Предварителните данни на НСИ показват, че разходите за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА) във всички сектори на икономиката в края на миналата година достигат до 23,125 млрд. лева по текущи цени.

Най-голям обем инвестиции в ДМА са вложени в сектора на услугите (търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) - 7,494 млрд. лева, следван от промишлеността с 5,37 млрд. лева.

Нарастване през 2020 г. на ДМА се наблюдава в сектора на услугите (търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство), като относителният дял на придобиването на дълготрайни материални активи се увеличава с 8,6 процентни пункта в сравнение с 2019 г., като в промишления сектор е регистриран спад с 4,8 пункта.

Структура на разходите за придобиване на дълготрайни материални активи през 2019 и 2020 г. по икономически дейности

През 2020 г. в структурата на разходите за придобиване на ДМА по видове се наблюдава нарастване на направените инвестиции в сгради, строителни съоръжения и конструкции, като относителният им дял се увеличава с 5,4 пункта в сравнение с предходната година.

Структура на разходите за придобиване на дълготрайни материални активи през 2019 и 2020 г. по видове

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още