Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Преките инвестиции в страната се свиват с над 55% през първите седем месеца

В същото време български компании правят по-големи инвестиции зад граница

Преките инвестиции в страната се свиват с над 55% през първите седем месеца

Снимка: Pixabay

В периода от януари до края на юли преките чуждестранни инвестиции в България се свиват с над 55% на годишна база, като възлизат на 431,8 млн. евро, показват предварителните данни на Българската народна банка (БНБ).

Към края на юни акумулираната от началото на годината сума възлизаше на 451 млн. евро, предимно от инвестиции под формата на дългови инструменти.

Но само през юли вложенията в българската икономика са на минус в размер на 19,2 млн. евро, при увеличение със 152,4 млн. евро за юли 2016 г. 

Нетните постъпления от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти са 5,6 млн. евро, при 54,4 млн. евро за януари – юли 2016 г., или почти 10 пъти по-малки.

По страни най-голям дял в инвестициите в недвижими имоти имат Русия (2,7 млн. евро, 47,6% от общия размер за януари – юли 2017 г.), Украйна (0,7 млн. евро, 13,2%) и Казахстан (0,5 млн. евро, 8,2% от общия размер за периода).

Реинвестираната печалба (показваща дела на чуждестранните инвеститори в текущата печалба или загуба на дружеството на база на счетоводни данни за финансовия резултат)  е отрицателна и възлиза на 10,5 млн. евро за януари – юли 2017 г., при положителна стойност от 310,3 млн. евро за януари – юли 2016 г.

Най-големите нетни преки чуждестранни инвестиции в страната за януари – юли 2017 г. са от Холандия (392,1 млн. евро) и Швейцария (71,3 млн. евро).

Графики: БНБ

В същото време се забелязва увеличаване на инвестициите, които български компании правят зад граница. По предварителни данни преките инвестиции в чужбина за януари – юли 2017 г. нарастват със 113,5 млн. евро, при увеличение с 94,6 млн. евро година по-рано.

През юли 2017 г. те се повишават с 16,8 млн. евро, при нарастване с 15,3 млн. евро за юли 2016 г., сочат данните на БНБ.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Коментари (9)

2
 
1
 
9
крас до: Jay Gould
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
ДЕ ДА БЯХА ПРОБЛЕМИТЕ САМО В БОРСАТА.

Проблема е, че в това образование наречено БЪЛГАРИЯ не останаха хора.
Всичко което се движи се източи през ТЕРМИНАЛ 2.

ЕДВА ЛИ КИТАЙЦИТЕ КОИТО БОЙКОВИЯ ЦАР СЕ ГОТВИ ДА ДОКАРА ЩЕ ОСТАНАТ НА ТАЗИ УПРАВЛЯВАНА ОТ МАФИЯТА ТЕРИТОРИЯ.

Ще последват примера на МИГРАНТИТЕ от Азия и Африка, които пред переспективата да бъдат върнети от Германия в България избраха САМОУБИЙСТВОТО и смъртта.
1
 
1
 
8
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
ПОДЗАГЛАВИЕТО Е ПО ИНТЕРЕСНО:
"В същото време български компании правят по-големи инвестиции зад граница"

СЛЕД ПРИГЛАШЕНИЯТА ОТПРАВЕНИ ОТ БИРНИЦИТЕ ЗА ДОБРОВОЛНО "корегиране" НА ДАНЪЧНИТЕ ДЕКЛАРАЦИИ В ЧАСТТА ОТРАЗЯВАЩА касовите наличности ТАЗИ ТЕНДЕНЦИЯ ЩЕ ПРИДОБИЕ ЛАВИНООБРАЗЕН ЕФЕКТ.

ИСТЕНА Е, ЧЕ касовите наличности от 13 млрд.лв. НЕ СЪОТВЕТСТВАТ НА 15,2 млрд. лв. парична маса, КОЯТО Е В ОБРЪЩЕНИЕ В МОМЕНТА.

Но е ИСТИНА, че за две и половина години същата тази парична маса е скочила от 10 млр лв., до 15,2 млрд.лв.

ЗДРАВО РАБОТИ ПЕЧАТНИЦАТА ЗА ПАРИ.

Какво ли още ни предстои да видим?!
0
 
5
 
7
преди 2 месеца
Факта, че борсата ни падаше седмицата в която всички останали борси в света се качват, значи че в страната нещата въобще не са добре!
1
 
16
 
6
преди 2 месеца
S3 е явен трол на правителството.
Ако Караиванова и Бойко имат чест, след тези данни - веднага оставка.
Числата безапелационно показват, че дори българските фирми инвестират в чужбина по - интензивно, което говори ясно за бъдещето...
1
 
20
 
5
преди 2 месеца
Явно от борси и икономика не разбираш ,виждам че някой ти плаща да пишеш глупости и мнения, за БФБ виждам че идея си нямаш блажени са вярващите, той и станишев така говореше 2007 г. че световната криза няма да ни засегне та после видяхме кво стана...

Още от Икономика и политика
Емил Кошлуков заема поста програмен директор на БНТ1