IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преките загуби за България заради евро-руските санкции засега са 10 млн. евро

Действията на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак са пряка заплаха за нашата национална сигурност, коментира външният министър Даниел Митов

15:09 | 12.09.14 г.
Преките загуби за България заради евро-руските санкции засега са 10 млн. евро

На около 10 млн. евро се изчисляват преките загуби за България заради взаимните санкции на Европейския съюз (ЕС) и Русия, коментира в интервю за БТА министърът на външните работи в служебното правителство Даниел Митов.

На този етап не се констатират загуби в други сектори на икономиката, освен селското стопанство, посочва Митов.

Той припомня, че по предложение на Европейската комисия (ЕК) са въведени временни извънредни мерки за подпомагане на производителите на някои зеленчуци и плодове с цел смекчаване на въздействието от внезапен спад в цените на тези продукти. Средствата в размер на общо 125 млн. евро ще бъдат осигурени от бюджета за обща организация на пазара на селскостопански продукти.

Припомняме обаче, че Еврокомисията спря временно мярката, за да изработи по-прецизен механизъм за насочване на помощите.

Министър Митов коментира и срещата на върха на НАТО, която се проведе миналата седмица, като посочи, че съюзниците са излезли от нея много по-единни и обединени.

„Срещата се проведе в изключително важен момент от нашата най-нова история, както заради ситуацията в Украйна, така и заради риска от политическа и хуманитарна катастрофа в Близкия изток. Затова беше важно Алиансът да даде ясен отговор на тези две стратегически предизвикателства пред глобалната сигурност“, отбелязва той.

Министърът коментира още, че действията на организацията "Ислямска държава" в Сирия и Ирак са пряка заплаха за нашата национална сигурност. Сред първите негативни резултати от действията на джихадистите е увеличеният бежански поток.

През последните месеци граничните власти отново отчитат нарастване на незаконно преминаващите българо-турската граница чужди граждани, основно от Сирия и Ирак, посочи Даниел Митов. "По тази причина ние смятаме, че ЕС трябва да окаже съществена помощ на Република Турция, която да задържи бежанската вълна", допълва той.

"Трябва да потърсим съюзници сред самите арабски държави и в самите арабски общества и тук е ролята на дипломацията. Защото именно тези общества страдат най-много от крайния ислямски фундаментализъм и тероризъм", отбелязва министърът.

Митов приветства обявения от Барак Обама план за действие в Ирак и Сирия, а също и силния ангажимент на Великобритания и Франция срещу джихадистката заплаха.

"България трябва да играе активна роля, както в сферата на дипломацията, така и на сигурността. Ние, заедно с повечето членове на ЕС решихме да дадем положителен отговор на молбата за военна подкрепа, отправена ни от кюрдските регионални власти и правителството на Ирак. Това е един от начините конфликтът да бъде ограничен и да не се допусне неговото разрастване", смята министър Митов.

По повод ресора на българския кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева външният ни министър подчертава, че бюджетът на Съюза и политиката по отношение на човешките ресурси, съчетани с функциите на заместник-председател на ЕК, е изключителен успех и признание.

Митов казва още, че до момента са подадени над 25 хиляди заявления за гласуване в чужбина и по това може да се предположи, че е възможно да се постигне по-висока избирателна активност в сравнение с парламентарните избори в миналото. До момента е ясно, че ще има над 460 секции извън страната, което е наистина своеобразен рекорд, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още