IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прекратиха приватизацията на БДЖ "Товарни превози"*

Липсата на сериозен инвеститорски интерес е сред причините за спирането на процедурите по сделката

17:50 | 18.07.12 г.
<p>
	Раздържавяването на БДЖ &quot;Товарни превози&quot; бе прекратено от Агенцията за приватизация по-рано днес.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;stock.xchng</em></p>

Раздържавяването на БДЖ "Товарни превози" бе прекратено от Агенцията за приватизация по-рано днес. Снимка: stock.xchng

Процедурата за раздържавяването на товарните превози на железницата бе официално прекратена от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол АПСК) днес, информират от приватизационната агенция.

Мотивите за решението са липсата на сериозен инвеститорски интерес още в началния етап на конкурса и невъзможността да се реализира конкурентна процедура за дружеството.

Приватизационната агенция съвместно с Министерството на транспорта и информационните технологии и ръководството на “БДЖ Холдинг” ще направи цялостен анализ и в оптимален срок ще стартира нова приватизационна процедура на дружеството.

До вчера беше известно, че е останал само един кандидат за товарните превози - "Дует реълуей България", който беше регистриран само 3 дни преди края на първия етап от приватизацията.

Вчера председателят на АПСК Емил Караниколов потвърди, че агенцията ще уважи желанието на компанията да участва в приватизацията.

По-рано днес министърът на транспорта Ивайло Московски твърдеше, че сделката все пак ще се състои.
Управителят на "Дует реълуей България" Даниел Дамянов научи пръв от нас за прекратяването на приватизационния процес.

Председателят на железничарския синдикат Петър Бунев, както и ръководителят на борда на директорите на холдинг "БДЖ" Владимир Владимиров също не бяха информирани за внезапното прекратяване на процедурата, която трябваше да бъде най-голямата приватизационна сделка у нас за тази година.

Според Бунев причина за внезапното й прекратяване е лошият финансов резултат на железниците за тази година.

"Вероятно предложената цена от инвеститора не е достаъчно висока, може би наполовина на очакваната сума от 200 млн. лв. И това е напълно нормално - "Товарни превози" има сериозен спад за последната година", коментира той.

До последно въпросната сделка бе обгърната в неяснота.

След края на първия й етап желание за участие бяха заявили общо 6-ма кандидати. Трима от тях бяха представяни от адвокати и до последно останаха тайна за обществото.

Останалите трима участваха с имената си - "Дует реълуей България", зад която седи британският фонд Duet Group, румънските железници Grup Feroviar Roman и чешката компания Advanced World Transport.

В последствие Advanced World Transport се отказа от участието си, а останалите четири компании не отговаряха на предварително поставените критерии от транспортното министерство.

Така за втория етап от сделката се класира единствено "Дует реълуей България", при която също има неясни детайли. След като Investor направи кратка справка в Търговския регистър, установи, че въпросното дружество, финансирано от британски фонд, всъщност споделя и офис и управител с финансова организация, която предлага кредити - Marshall Credit Group.

Същевременно и министър Московски, и председателят на приватизационната агенция успокояваха до последния момент, че приватизационната сделка ще се състои. По-късно от уверенията им не остана нищо.

От АПСК твърдят, че въпреки внезапното преустановяване на сделката товарните превози на железницата ще бъдат продадени. Но на каква цена? Кой ще е готов да заплати исканите от транспортното министерство 200 млн. лева? Ще бъдат ли занижени критериите за подбор на инвеститорите?

Това са въпроси, отговорите на които до този етап остават неясни.

* Актуализирано в 18,28 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още