IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прекратиха разследването за пране на пари срещу Огнян Донев и Любомир Павлов*

Христо Грозев е депозирал писмо в прокуратурата със сключено споразумение за поети допълнителни ангажименти от страните, уреждащи финансовите им отношения

19:25 | 08.03.13 г. 12
Прекратиха разследването за пране на пари срещу Огнян Донев и Любомир Павлов*

Софийската градска прокуратура (СГП) е прекратила разследването за "пране на пари" срещу мажоритарните собственици на „Медийна група България Холдинг“, съобщиха от институцията, цитирани от БТА. Обвинителите не са открили доказателства за "пране на пари" чрез продажба на дружествени дялове, се посочва в съобщението.

„Ако се анализира конкретно кой от съдружниците лично или чрез контролирани от тях дружества каква част от сумата е осигурил за покупката на „МГБ-холдинг", се установява, че това разпределение на дяловете е справедливо и пропорционално на разпределените финансови средства - всичките с кредитен произход", пише прокурор Д. Младенов, цитиран от бТВ.

Припомняме, че обвиненията срещу двамата съдружници са образувани през 2012 година след сигнали от съдружниците им Христо Грозев и Карл Хабсбург за финансови сделки, извършени от Павлов и Донев през редица офшорни компании. В сигналите им се твърди, че с изпраните пари е финансирана покупката на медийната група.

През юни говорителят на СГП Румяна Арнаудова заяви, че чрез 4 фалшиви документа Любомир Павлов съзнателно е дал възможност на Огнян Донев да получи 43% от акциите на "Медийна група България".

Впоследствие 40% от придобитите преди това общо 80% от дяловете са били върнати обратно на Любомир Павлов, добави Арнаудова. По думите й по този начин е извършено "прането на пари", тъй като сделката е осъществена чрез имущество, придобито с документна измама.

Хабсбург и Грозев подадоха сигнали и за овладяване на изданията на "Медийна група България" от страна на Павлов и Донев. Имуществото на двата вестника дори беше временно запорирано заради жалбите им.

Оказва се обаче, че на 15 януари тази година Христо Грозев е депозирал молба, с която се отрича, че той и неговите съдружници са ощетени от Любомир Павлов и дори прилага сключено помежду им споразумение, посочват от bTV.

Но в електронно писмо до редакцията на Investor. bg Христо Грозев опровергава информацията, че се е отричал от показанията си. "На 15.01.2013 съм депозирал в прокуратурата писмо във връзка с поето задължение да информирам следствието при нововъзникнали фактически обстоятелства. В писмото си информирам прокуратурата, че между БГ Приватинвест, Медийна Група България и лицата Донев и Павлов  е сключено споразумение за уреждане на търговско-правните взаимоотношения и от страните са поети определени допълнителни ангажименти, вследствие на които финансовите ни отношения могат да се считат за  уредени.

Подобно писмо носи единствения смисъл, че понесените от дружеството БГ Приватинвест финансови щети ще бъдат компенсирани, а не - че не са възниквали.  Подобна декларация няма нищо общо с оттегляне на показания или с отказ от претенции за наказателно преследване, за което ще продължаваме да настояваме", изтъква Грозев.

Според прокурор Младенов „в случая се касае за усложнени отношения между съдружници. Очевидно е имало скрити уговорки, като всеки от тях се е опитвал да извлече максимална изгода за себе си. 

Още новини от съдебната система четете в Dnes.bg

*Коригирано към 2,15 часа с опровержението на Христо Грозев

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Яаа. Пак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
А всъщност съдебната система работи главно в интерес на престъпниците и монополите. Трябва ни много добра лустрация и някаква възможност за съдебно преследване на български корумпирани съдии, прокурори и обществени служители извън България защото тези уж "независими" нямат никакви страх и уважение към когото и каквото и да било.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
TGV
преди 11 години
Истината е, че най - големият проблем на България е съдебната система. Ако тя работеше нямаше да има корупционни практики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Импе - съдебната система никога не е била на ББ, макар че той имаше няколко опита да я натисне и накара да си върши работата не толкова арогантно.Това не е провал на ББ а на нашето общество, което няма никакви ценности.Повечето българи крещят срещу корупцията само докато не получи своят златен шанс да участва в нея (което е най-голямата мечта в живота им).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 6
Императорът
преди 11 години
Сега г-н Донев да си потърси правата по съдебен ред, задето оклепаха неговото име. За пореден път рекетьорът бойкоборисов се провали по най-позорен начин - и е време да си получи заслуженото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
Спящият бик
преди 11 години
Публичен дом.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
WarPink
преди 11 години
Къде точно четем, че Гроздев се е отказал от твърденията си? В статията пише, че е постигнал споразумение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 4
Батя
преди 11 години
Прокуратурата стана за смях, пореден път!Всеки я ползва да си разчиства взаимоотношенията.Сега защо не се повдигнат обвинения срещу Грозев за набеждаване, клевета и лъжесвидетелстване!?!?Може ли всеки да клепа друг с обвинения, и после да извърта *** - не бе, не, отказвам се от твърденията си!Това прокуратура ли е или публичен дом!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още