IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът Борисов обясни с изборите коментарите за последния доклад на ОЛАФ

Томислав Дончев видя злоупотреба с политически цели при цитирането на данните

16:16 | 01.06.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

Премиерът Бойко Борисов обясни с предизборната кампания коментарите за последния доклад на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Припомняме, че според доклада през миналата година са били приключени 19 проверки в България, от които по 12 са издадени препоръки. Общо засечените нередности с европроекти – измами и неволни грешки, в България са 513 за миналата година, като касаят 1,5 на сто от бюджета на програмите.

Днес на заседанието на кабинета премиерът и вицепремиерът Томислав Дончев са коментирали доклада, става ясно стенограмата, разпространена от пресцентъра на Министерския съвет. 

„Понеже имам старомодния навик да чета какво пише в самия доклад... и предвид факта, че в някои издания видяхме заглавия от типа, че ОЛАФ е казал, че България е най-корумпираната или най-много злоупотребява с еврофондовете: в самия доклад няма нито един текст, който съответства на това заключение или на тази констатация“, заявил е Томислав Дончев на заседанието.

„Нещо повече, във всички изнесени данни няма нито един процент, нито едно число, което да потвърждава нещо подобно”, коментира той.

„Отдавам това не само на предизборната кампания, а и на този яд, че по всички параметри, които и Евростат дава – намаляване на безработицата, ръстът на икономиката, повишено потребление, параметри, при чието изчисляване не участваме, за да ни подозират, че някой напудря данните, те са факти”, коментира Бойко Борисов.

По думите му борбата в България не е да управляваш, а да си опозиция и „всеки търси какъвто и да е елемент за атака“.

Томислав Дончев е цитирал пред министрите конкретни данни от доклада на ОЛАФ. Той смята, че тези, които злоупотребяват с данните в доклада, го правят с политически цели.

„Всички подобни разследвания се правят заедно с българските институции и тук мисловната линия, че Европейската служба за борба с измамите ни е хванала натясно, е абсолютно нелепа, доколкото ние работим заедно и неведнъж от ръководството на службата е подчертавано колко добро е партньорството с българските национални органи”, посочил е Дончев.

Той е припомнил също, че няма държава членка на ЕС, в която да не се правят опити за злоупотреба с европейски пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Забранете я най-накрая тая демокрация!Всичките планове ви объркаха тия избори!То не бяха 3 парламентарни, европейски, президентски.Тази поредица от 5 години подред избори ви обърка всички планове :-))Защо? Защото откровените ви изборни лъжи просто започват да не сработват :-)) Хихихи, гърчете се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още