IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът: Към момента не се налага въоръжени сили да охраняват границата

Министерството на отбраната има готовност да разположи над 1000 военнослужещи на българо-турската граница

15:07 | 01.09.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Към момента не се налага включването на въоръжените сили в охраната на границата. Това каза в парламента служебният министър-председател Стефан Янев, цитиран от БТА.

Депутатите изслушаха премиера за готовността и плановете на правителството за посрещане на нова мигрантска вълна и дали са предприети необходимите мерки за обезпечаване на дейността на отговорните институции.

Янев увери, че решение за включването на въоръжените сили ще бъде взето, когато ситуацията го налага.

„Към момента правим необходимото относно подготовката на страната, подготовката на националните елементи от системата за национална сигурност по охрана на държавната граница, посочи той.

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов съобщи, че Министерството на отбраната има готовност да разположи до 1051 военнослужещи на българо-турската граница при разчет за три ротации по две седмици всяка. Той допълни, че необходимите финансови средства за участието на средно 600 военнослужещи на месец и необходимата техника за усилване на охраната на държавната граница до края на годината са в размер на 9,606 млн. лева.

Министерството обаче не разполага с тези средства и затова Панайотов е изпратил писмо до ресорната парламентарна комисия.

„България е евакуирала от Афганистан 27 български и 34 афганистански граждани", каза служебният министър на външните работи Светлан Стоев при изслушването.

Според него ситуацията в Афганистан е крайно тревожна, като приоритет на властите досега е било извеждането на българските граждани и афганистанските граждани, които са имали принос към българското посолство и мисиите ни.

"Очакваме 14 афганистански граждани да дойдат по линия на ЕС от т.нар. логистичен хъб от Испания“, съобщи министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още