IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът: На пътищата трябва да се прави основен ремонт, а не само поддръжка

Надявам се тази седмица парламентът да одобри плащанията към пътните фирми, посочи Кирил Петков на среща за безопасността на движението по пътя

15:13 | 18.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group&nbsp;</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group 

Страната ни харчи много средства за пътна поддръжка, но без значителни резултати. Тази практика трябва изцяло да се промени. Това заяви премиерът Кирил Петков на координационна среща в Министерския съвет по въпросите на безопасността на движението по пътя. Той посочи, че много от основните ремонти по пътните артерии са били оформени юридически като пътна поддръжка, което не дава добри гаранции за качеството.

„Пътната поддръжка е частичен лек ремонт, който не изисква толкова високо ниво на гаранция, колкото основен ремонт. Ако правим нашите пътища през т. нар. поддръжки вместо основен ремонт, качеството е по-ниско“, аргументира се премиерът, цитиран от БТА.

Кирил Петков се надява тази седмица парламентът да одобри плащанията към пътните фирми и да бъдат платени половината от средствата. Премиерът призна, че казусът е породил спорове в коалицията.

"Надявам се тази седмица това решение да мине. То има два критерия. Първият критерий е, че трябва да разплатим максимално бързо половината пари. Не трябва да се спори по тази тема. Второ, искаме да мине през достатъчно добро ниво на проверка. Не защото се съмнявам в АПИ или Министерството на регионалното развитие, а защото договорите са били направени неправилно и трябва да има засилен контрол", обясни още Петков.

Той обяви, че бившият автомобилен състезател Димитър Илиев става част от екипа на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата".

„Оттук нататък той не е просто съветник, който се обажда от време на време, за да каже за някакъв проблем. Очаквам проблемите, които той повдига, да бъдат приоритизирани в най-голяма степен", каза премиерът и добави, че ще има промени в работата в сферата – прозрачни поръчки, достатъчно дълги срокове за гаранция, адекватно попълване на съществуващите дупки и изпълнение на ремонтите, както и нови магистрали, които да са част от европейските пътища.

Димитър Илиев определи безопасността на движението по пътищата като своя кауза. „Проблемите въобще не са само с пътищата, това е социален проблем. На първо място трябва да разглеждаме човешкия фактор. След това състоянието на пътищата, а после и състоянието на автомобилите – дали те са безопасни и отговарят на нормите“, е мнението на рали шампионът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още