Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Премиерът обеща допълнително пари за заплати на надзирателите*

15 млн. лева от държавния бюджет ще бъдат отпуснати за главни дирекции "Изпълнение на наказанията" и "Охрана"

Премиерът обеща допълнително пари за заплати на надзирателите*

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Премиерът Бойко Борисов е поел ангажимент за отпускане на допълнителни средства за двете главни дирекции - ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана", съобщиха от Синдиката на служителите в затворите. Това е станало на среща между синдикатите, министър-председателя и правосъдния министър Цецка Цачева.

Отпуснатите допълнително средства трябва да послужат за увеличаване на основните месечни възнаграждения и изравняване на сумите, плащани за специфични служебни дейности с тези в МВР, допълват от синдиката. 

Още по темата

15 млн. лева от държавния бюджет* ще бъдат отпуснати за главни дирекции "Изпълнение на наказанията" и "Охрана" към Министерството на правосъдието за увеличаване на основните месечни възнаграждения и изравняване на сумите, плащани за специфични служебни дейности с тези в МВР, съобщи в Министерския съвет правосъдният министър Цецка Цачева, допълва БТА.

Малко над 6 млн. лева от тази сума са за изравняване на базата - за специфичните условия на труд, считано от първи януари 2018 г. по решение на синдикалните организации, уточни правосъдният министър.

Останалите средства ще бъдат разпределени по формула, предложена от синдикатите, с участието на администрацията при спазване на принципа - парите да са за хора, които работят в най-тежките звена - охранители на затвори, надзиратели, служители в главна дирекция "Охрана", които съпровождат лица по време на процесите в различни инстанции в съдебните сгради.

Вчера е имало среща с премиера Бойко Борисов, който е предложил по ред, определен съвместно с представители на синдикатите и администрацията на министерството, да се извърши увеличение в размер на до около 15 млн. лева общо със сумата от 6 млн.лева.

На 29 март се очаква синдикатите и администрацията да представят разчети, след което ще се прецени какво да бъде увеличението на възнаграждението, като принципът, който ще се спазва, е да е за онези позиции и длъжности, при които има разлика по отношение на размера на възнаграждението с аналогични позиции в МВР.

Преди дни беше обявено, че на 26 март в София служителите на двете дирекции излизат на втори национален протест. Исканията им са свързани с увеличение на месечните възнаграждения с 20%, изравняване на заплащането им за специфични условия на труд с тези на служителите от МВР, осигуряване на средства за изплащане на бонуси за постигнати резултати в службата, подобряване на материално-техническата база и за кадрова обезпеченост.

Отменят се предварително насрочените до края на седмицата локални протести в градовете Ловеч, Враца, Пазарджик и Стара Загора.

* Актуализирана към 12.00 часа

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Розопроизводителите и дестилериите ще бъдат вписани в публичен регистър