Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Премиерът откри южната дъга от софийския околовръстен път*

Участъкът свързва кв. Симеоново с Младост 4 и е дълъг 3,6 км

Премиерът откри южната дъга от софийския околовръстен път*

Премиерът Бойко Борисов, регионалният министър Лиляна Павлова и столичният кмет Йорданка Фандъкова тържествено откриха участъка от Южна дъга пред ИКЕА в София   Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов пусна в експлоатация директното трасе от Софийски околовръстен път - Южна дъга, както и мост-естакада над "Бистришко шосе", предаде БТА.

Участъкът свързва кв. Симеоново с Младост 4 и е дълъг 3,6 км. Обектът е финансиран по оперативна програма "Регионално развитие".

Пътният участък поема локалния трафик на София и транзитния трафик от автомагистралите „Тракия” и „Хемус” в посока Югозападна България и съседните държави. 

Изпълнител на проекта е консорциум „Главболгарстрой-Южна дъга”, в който влизат: „ГБС Инфраструктурно строителство" АД и "Главболгарстрой"АД. Стойността на договора е 44,7 млн. лв.

Премиерът изрази благодарност към изпълнителя на обекта, който го пуска два месеца и половина предсрочно. „Това е мястото, където може би най-силната политическа воля съм проявил, за да го има днес“, каза Борисов по време на церемонията на моста пред ИКЕА.

„Тази дъга нямаше шанс да се случи, изнудваха ни мутри, собственици, бензиностанции, автокъщи. Доста пари се дадоха на тези, които ни изнудваха с имотите, спокойно мога да им кажа, че заради тях направихме нов проект и вкарахме локалите под моста и от там спестихме около стотина милиона, оттук насетне продължаваме метрото, което на 30 август ще бъде готово“, добави Борисов.

Още по темата

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която участва в церемонията, също отбеляза с удовлетворение предсрочното пускане на най-големия пътен проект. „Тази инвестиция дава възможност на хората да се придвижват по-лесно и по-безопасно, използвани са най-добрите технологии по обезопасяване на мантинелите, каза Павлова.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова каза по време на откриването на обекта, че това е поредното доказателство, че екипната работа между общината и държавата осигурява най-голямата полза за града и гражданите. Тя отбеляза, че южните квартали на столицата са най-гъсто населените райони на града. 

„От няколко години говорим за вътрешния южен ринг, който почти е завършен с изграждането на тази отсечка от бул. "Александър Малинов" до бул. "България", каза кметът на София. Тя информира, че вече има осигурено финансиране за цялостната реконструкция на бул. "Александър Малинов" заедно с продължението на метрото. 

Първоначалният пусков срок за участъкът от квартал „Младост“ до разклона за  „Симеоново“ беше месец август. Част от южната дъга беше пусната в експлоатация в средата на септември миналата година заради откриването на магазина за мебели на ИКЕА.

В края на август предстои да бъде отворен за движение и участъкът от околовръстния път при „Бистришко шосе“.

* Допълнена към 11.55 часа

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Андрей Любенов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Въпреки скандалите: Все повече хора вярват, че правителството ще изкара мандата си